Nekada je mimika upozorenje: Šta nam govori izraz bebinog lica?

Mimika djeteta može, već u prvim danima njegovog života, da otkrije mnoge stvari vezane za zdravlje organizma i nervnog sistema.

Mimika je oblik izražavanja emocija pomoću mišića lica, a samim tim i pomoćno sredstvo komunikacije među ljudima. Po pravilu se svako dijete rađa sa funkcionalnom mimikom, ali ona nije toliko izražena u prvim mjesecima djetetovog života.

Dijete može da otvara i zatvara oči, može da se mršti, da podiže obrve, da otvara usta, zijeva, da se nesvjesno smije i određeno vrijeme može da fiksira pogled u nekom smjeru. U stanju potpunog spokoja i zadovoljstva, lice novorođenčeta rođenog u terminu, najčešće je smireno, a svako nezadovoljstvo dijete pokazuje grimasama tokom plakanja.

Važnost komunikacije s djetetom

Sve dok centralni nervni sistem ne usavrši svoje funkcije, mimiku lica djeteta pokretaće neskladni, primitivni refleksi. Kako se nervni sistem bude razvijao, urođeni refleksi će se polako gubiti, a zamijeniće ih iskustva koja nauče iz okoline. Obično taj proces započne između 2. i 4. mjeseca, kad se pojavljuje prva svjesna bebina mimika. Prvu komunikaciju i mimiku dijete će naučiti iz svoje bliske okoline, iz kontakata sa roditeljima, bakom, dekom, braćom ili sestrama. Beba će uz pomoć emocija, dodira i govora (zvukova) početi da reaguje svjesno i da usavršava mimiku.

Izrazi lica novorođenčeta

Nekada mame znaju da se zabrinu gledajući lice svoje bebe. Najčešće su to bezazlene stvari i sitnice, ali ukoliko želite da razumijete šta beba svojom mimikom želi da vam kaže, počnite više da obraćate pažnju na njene grimase i počnite da razvijate bolju komunikaciju sa djetetom.

Bebine reakcije i mimika moraju da budu simetrične na obje strane lica. Ukoliko primijetite da beba dok plače jednu obrvu podiže, jednu stranu usta ili obraz takođe, to je siguran znak da morate da odvedete dijete kod ljekara na pregled.

Kako izgledaju zdrave oči?

Kod zdravog djeteta rođenog u terminu oči su jasne, rožnjače su prozračne, šarenice okrugle i beba ih jednako promjera, a beonjače imaju lagani plavkasto-sivi odsjaj. Mnoga tek rođena djeca imaju otečene kapke, ali se to nakon nekoliko dana povlači.

Ukoliko se oči zacrvene, kapci i podočnjaci ponovo počnu da otiču ili iz očiju počne da curi sekret, najbolje bi bilo da se posavjetujete sa pedijatrom. Takvi simptomi upućuju na bakterijske ili virusne infekcije.

Šta sve može da vas zbunjuje u vezi sa mimikom beba?

– Nistagmus: To predstvalja nekontrolisano ritmično pomjeranje oka, bilo da je ono horizontalno ili vertikalno. Kod ove pojave dijete ne može da fiksira pogled u jednu tačku, što za posljedicu ima problem sa zastojem u razvoju oka. Naime, djeca se po pravilu rađaju s neizoštrenim vidom, ne vide jasno predmete te ih i ne fokusiraju. Ipak, oko prvog mjeseca života beba bi već trebalo da pogledom prati igračku i da fiksira pogled na nju. Uzrok stalnog nistagmusa ili onog koji se pojavljuje povremeno (i traje 20 sekundi) može biti urođeni problem u centralnom nervnom sistemu, posljedica porođajne traume ili bolesti oka.

– Ptoza kapka: Riječ je o poremećaju pri kojem se djetetovi kapci ne otvaraju u potpunosti. Uzroci te pojave mogu biti brojni: od poremećaja u vezi sa živcima i mišićima oka, gubitka funkcije mišića koji pokreću oko zbog porođajnih trauma, do urođenih anomalija oka i slično. U ovakvoj situaciji potreban je hiruški zahvat, čija hitnost zavisi od strupnja ptoze. Ukoliko kapak prekriva zenicu, to narušava funkciju vida, što može uzrokovati razvoj razrokosti. U toj je situaciji potrebna operacija. U suprotnom, ako se oko i vid ne narušavaju, tada se operacija može i odložiti.

– Lagoftalmus: To je nemogućnost potpunog zatvaranja kapka, odnosno oka. Uzroci nastanka su različiti, ali najčešće je riječ o porođajnim traumama pri kojim je došlo do oštećenja živca lica (nervus facialis) ili glavnog živca oka. Posljedice mogu biti suvoća i distrofija rožnjače.

– Bebina usta: Ponekad grimase usta mogu zabrinuti roditelje. Kako najbolje reagovati kada dijete pokuša da sisa svoj jezik? Često je to dio normalnog istraživanja sopstvenog tijela, usne duplje, jezika i usana. Veće bebe mogu jezikom da izražavaju emocije, želje ili da pozivaju na komunikaciju. Ipak ukoliko dijete konstantno nešto radi jezikom, čak i dok miruje, to može ukazivati na gljivice u njegovoj usnoj šupljini ili poremećaje u radu štitne žlijezde. Obratite se pedijatru.

– Treskanje podbratka ili udova: Do neartikulisanog pomjeranja brade ili udova dolazi zbog nezrelosti nervnog centra i živaca koji su zaduženi za pokret ili pak povećanje količine adrenalina u krvi djeteta zbog stresa prilikom porođaja. Ukoliko se ova pojava javi kasnije, oko trećeg mjeseca života (i kasnije), to je već alarm za uzbunu i treba se obratiti ljekaru.

Postoji još mnogo pojava i neobičnih grimasa kod djece koje izazivaju zabrinutost roditelja. Većina ovih signala predstavljaju prolaznu fazu i normalan proces razvoja. Ipak, ne treba ih zanemarivati i treba voditi računa da do problema ne dođe. Veoma je važno, ukoliko bilo šta sumnjivo primijetite, da se obratite ljekaru, jer će vam on dati najbolje smjernice i upute.

(yumama)

Related posts

Ostavi komentar