Njemačka obustavila vakcinaciju mlađih od 60 godina AstraZenekom

Njemačke zdravstvene vlasti su u utorak odlučile da ograniče upotrebu vakcine AstraZeneka protiv koronavirusa i da je ne daju ljudima mlađim od 60 godina.

Uzrok je nova zabrinutost zbog neobičnih krvnih ugrušaka kod malog broja onih koji su primili tu vakcinu.

Ministar zdravstva Jens Špan i drugi zvaničnici jednoglasno su odlučili da vakcinu AstraZeneka daju samo starijima od 60 godina, ako spadaju u kategoriju visokog rizika zbog mogućeg oboljevanja od KOVIDA-19 i ako su se sa svojim ljekarom dogovorili da dobiju vakcinu uprkos malom riziku od ozbiljnog neželjenog dejstva.

Ranije je njemački državni Institut “Paul Erlih” saopštio je da je dobio izveštaje o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka kod 21 osobe koje su primile AstraZenekinu vakcinu protiv koronavirusa.

Institut je za agenciju AP potvrdio da je sedam osoba kod kojih su se pojavili krvni ugrušci umrlo.

Zbog incidencije neobičnog oblika krvnog ugruška u glavi, poznatog kao tromboza venskih sinusa, nekoliko evropskih zemalja je ranije ovog mjeseca privremeno zaustavilo vakcinaciju AstraZenekom.

Poslije pregleda medicinskih stručnjaka, Evropska agencija za ljekova (EMA) je preporučila da se u neželjene efekte te vakcine doda upozorenje o mogućim krvnim ugrušcima.

Većina zemalja Evropske unije je poslije toga nastavila sa upotrebom AstraZenekine vakcine.

N1

Related posts

Ostavi komentar