Otvorena izložba Svetlane Kane Radević: Najveća vrijednost crnogorske ali i svjetske arhitekture! VIDEO

Djelo Svetlane Kane Radević predstavlja izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju crnogorske arhitekture. Ujedno reprezentuje i najveće vrijednosti jugoslovenske poslijeratne modernističke arhitekture, kazao je, između ostalog, otvarajući izložbu gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković.

Izložba u Podgoricu dolazi iz Venecije, gdje je bila predstavljena okviru segmenta glavnog programa Bijenala arhitekture “Collateral events”. Izložba je bila i centralni događaj zvanične proslave 19. decembra – Dana oslobođenja Podgorice, a pored gradonačelnika Vukovića, na otvaranju je govorila i kustoskinja izložbe Dijana Vučinić.

Vuković je kazao da ova reprezentativna izložba predstavlja do sada najsveobuhvatniji prikaz Kaninog stvaralaštva – uključujući bogatu građu iz privatne arhive: Kanine crteže, pisma i fotografije.Kanino djelo predstavlja izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju crnogorske arhitekture. Ujedno reprezentuje i najveće vrijednosti jugoslovenske poslijeratne modernističke arhitekture. Razvijajući osoben stvaralački izraz, Svetlana Kana Radević uvodila je novu estetiku u vizuelni i kulturni ambijent Podgorice, ali i Cetinja, Mojkovca i drigih gradova u Crnoj Gori i regionu – rekao je Vuković, dodajući da je Kana Radević bila po mnogo čemu ispred svog vremena.

Vučinić je podsjetila da Kanino djelo ne pripada samo našem nasljeđu, ono je dio svjetske baštine i naša je obaveza da na njega tako gledamo i na taj način ga afirmišemo. Prema njenim riječima, pedeset godina kasnije njena misao ostaje i dalje prodorna, sažeta, beskompromisna i veoma aktuelna.Kad smo kod crnogorskih prilika, ono što je naša obaveza je da sačuvamo Kanino nasljeđe. Osim hotela ,,Podgorica“, koji je sad već zaštićeno kulturno dobro, prije svega je nužno zaštiti spomenik na Barutani, kao i autobusku stanicu u Podgorici i stambenu zgradu u Petrovcu. Vjerujem da će upravo priznanje Kaninog rada na međunarodnoj sceni i svi tekstovi, reportaže i zaključci koji su uslijedili nakon ove izložbe u Veneciji, i to na visokom međunarodnom nivou, biti još jedan, ako ne argument, onda barem podstrek da se sve nadležne institucije i pojedinci uključe i posvete očuvanju Kaninog djela, što je primarno bio cilj ovog ukupnog projekta”, istakla je Vučinić.

Zahvaljujući povjerenju Kanine porodice na čelu sa Tamarom Goliš, izložbu realizuju APSS Institut i kompanija Stratedžist, a pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i uz podršku Glavnog grada Podgorice i Sekretarijata za kulturu i sport.

M.N. doto: Pg biro

Related posts

Ostavi komentar