Pad broja vakcinisane djece MMR vakcinom:Epidemija morbila sada bi bila kobna

Pad broja vakcinisane djece MMR vakcinom može da dovede do pojave epidemije morbila, što bi u ovom trenutku bilo veoma opasno po zdravstveni sistem i djecu, zbog povećanog rizika od komplikacija, poručio je načelnik pedijatrije Doma zdravlja Podgorica dr Momčilo Vukčević.

Prema njegovim riječima, 2018. godine 5.008 djece primilo je MMR vakcinu, godinu kasnije 4.005 djece, a 2020. godine 3.703 mališana.

Precizirao je da je od početka januara ove godine do marta vakcinu primilo samo njih 200, te da je zahvaljujući kampanji koju sprovode u Domu zdravlja sve veći broj roditelja koji dovode djecu da prime vakcinu.

„Od 1. do 26. marta MMR vakcinu je primilo 690 mališana“, kazao je Vukčević u razgovoru za Pobjedu i naveo da ga raduje što bilježe porast imunizovane djece.

Sagovornik lista kaže da je pandemija korona virusa uticala na to da broj vakcinisane djece bude manji.

„Svjedoci smo velikog broja obolijevanja od kovida-19, čak i čitavih porodica gdje ni djeca nijesu pošteđena. Uvođenje vanrednih mjera, zatvaranje vrtića i škola – sve je to doprinijelo stvaranju klime pojačanog opreza, da ne kažem straha, što je dovelo do odgađanja velikog broja redovnih aktivnosti, između ostalog roditelji se nijesu javljali na planirani program vakcinacije njihove djece. Svemu tome kad dodamo i vrlo izraženu aktivnost antivakcinalnog lobija, imamo pad vakcinacije MMR vakcinom, a to nas dovodi u opasnost da se pojavi epidemija morbila, koja bi u ovom trenutku, blago rečeno, bila veoma opasna i po zdravstveni sistem, a naročito po djecu zbog povećanog rizika od komplikacija“, upozorava Vukčević.

Što je niži obuhvat vakcinacijom, proporcionalno raste i opasnost od epidemije morbila, a naš sagovornik kaže i od rubeole i zauški.

„Morbili naročito predstavljaju veliku opasnost jer je to jedno izuzetno konagiozno oboljenje sa teškom kliničkom slikom i vrlo čestim komplikacijama, a nažalost i velikim procentom smrtnosti, naročito kod imunokompromitovane djece (sa oslabljenim imunološkim sistemom)“, ističe Vukčević.

Radio Tivat

Related posts

Ostavi komentar