Rizičniji boravak u kafiću nego odlazak na glasanje

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) epidemiolog Senad Begić gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne rekao je govoreći opredstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima zakazanim za 30.avgust da javnost “nepotrebno insistira na bezbjednošću tokom samog izbornog procesa” i da je epidemiološki rizik tokom izbornog dana sveden na minimum, te da je on kao takav višestruko manji od boravka u nekom ugostiteljskom objektu.

“Epidemiološke mjere za izborni dan su takve da rizik minimiziraju, i on je višestruko manji nego tokom boravka u nekom ugostiteljskom objektu. Čini nam se da javnost nepotrebno insistira na bezbjednošću tokom samog izbornog procesa, zaboravljajući da je on predviđen da se odigrava u kontrolisanim uslovima”.

Na pitanje može li se desiti odgađanje parlamentarnih izbora u slučaju skoka novozaraženih, Begić je rekao da su jasno definisani okviri ko može odgoditi izbore, te da to definitivno nije Institut za javno zdravlje.

On je kazao i da posljednjih dana imamo “talasanja u broju novozaraženih” i da “nije za očekivati da imamo neki nagli porast novooboljelih”.

Što se tiče početaka  školske godine i eventualnog rizika ako djeca od septembra krenu u školu dr Begić je kazao da je ključno pitanje možemo li djeci obezbijediti sigurnu radnu sredinu.

“Velika je to dilema. Najlakše je reći da je lako odbraniti djecu od kovida, a najteže je zapravo, jer se oni ne mogu strogo pridržavati mjera, broj kontakata koji ostvaruju je veći nego kod odraslih, a tu su i uslovi sredine, odnosno same škole. Organizovani zatvoreni prostori nijesu epidemiološki najpovljnija sredina za boravak”.

O ruskoj vakcini protiv Kovida-19 pomoćnik direktora IJZ je rekao da raduje, činjenica da se Rusija sa svim kapacitetima apsolutno uključila u globalne trendove i da su i oni shvatili da je vakcina jedini izlaz iz kompletne krize. On je kazao i da:

“Mi u ovom trenutku imamo najmanje 28 vakcina kandidata koju su istoj fazi ili su istraživanja dalje odmakla, ali ono što ih karakteriše je da je proces njihovog razvijanja transparentan. O svim tim vakcinama možete da se informišete do najsitnijih detalja. Za ovu konkretnu vakcinu, ono što trenutno zna naučna zajednica je jako ograničeno”.

Izvor: rtcg

Related posts

Ostavi komentar