Oksford: Šta su pokazala najnovija istraživanja vakcine protiv korona virusa

Vakcina protiv virusa korona Oksfordskog univerziteta i kompanije AstraZeneka daje rezultat na starije i mlađe ljude, pokazala su najnovija istraživanja objavljena juče.

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneka, koji učestvuje u izradi vakcine, saopštio je da bi ovo otkriće moglo da “promijeni igru” u borbi protiv virusa korona, prenio je Rojters.

“Ohrabrujuće je da vidimo ovako jak imunološki odgovor kod mladih i starih ljudi. Kod najstarijih sugrađana, uspješnost je bila nešto niža, ali oni spadaju u najrizičniju grupu”, rekao je juče portparol AstraZeneke.

Uprkos činjenici da istraživanja još nisu dostupna javnosti, Oksford je izdao saopštenje, što je izazvalo radost kod nacije, piše u tekstu Daily Maila.

Ispostavlja se da su najbolji imunološki odgovor protiv kovid-19 razvili stariji ljudi, a studija je pokazala da je vakcina izazvala stvaranje antitijela i T-ćelija, koji su ključni u borbi protiv kovid-19, posebno na ljudima starijim od 55 godina.

U prethodnim zaključcima istraživanja se pokazalo da vakcina daje dobar imuni odgovor kod mlađih ljudi.

Daily Mail dodaje da ovo otkriće ne daje garanciju da će vakcina spriječiti širenje kovid-19, ali je nešto najbolje dosad što se pojavilo u Velikoj Britaniji i svakako povećava šanse za odbranu od virusa korona.

Vakcina je u fazi tri, volonteri su dobili dozu i sada se čeka da se neko od njih inficira slučajno, kako bi se provjerilo da li je vakcina zaista efikasna.

Ukoliko sve prođe kako treba, vakcina bi mogla da bude dostupna javnosti na proljeće 2021. godine.

(nezavisne.com)

Related posts

Ostavi komentar