Stvari koje djeca nikada ne oproste roditeljima

Djeca se mogu naljutiti na roditelje. Ponekad čak obećaju da nikada neće oprostiti i nikada neće zaboraviti.

Često ove „slatke“ prijetnje ne znače ništa. Ali postoje i drugi slučajevi, postupci odraslih, koji zaista nanose djeci duboke emocionalne rane.

Kada ta djeca odrastu, ona će možda moći da razumiju razloge, ali ne i da oproste.

Ove dvije stvari se najčešće nikada ne opraštaju roditeljima!

1. Prekršena obećanja

Ako ne postoji način da se obećanje ispuni, onda je bolje da ga i ne dajete. Ovo je istina koju nam odrasli usađuju od djetinjstva, zar ne? I to ponavljaju djetetu iznova i iznova, zahtijevajući da dijete bude od riječi i da ispunjava svoja obećanja.

Međutim, odrasli sami često krše svoja obećanja, istovremeno uvijek pronalaze izgovore – nisu mogli, neki treći razlozi su to spriječili, roditelji imaju toliko problema da prosto ne mogu da stignu na sve strane…

Ne biste vjerovali koliki niz godina djeca znaju da vjeruju u neka obećanja, i ćutke svakodnevno trpe razočaranje što to obećanje nije ispunjeno. Često ih nikada i ne zaborave.

2. Nepoštovanje

Mnogi roditelji se drže toga da su djeca mala i da će zaboraviti sve. Zaboravljaju i da djeca nisu jednaka odraslima, pa nipodaštavaju njihova dostignuća i uspjehe, koji su uglavnom mali, baš kao i oni.

Krhka, nježna i vesela dječja duša željeće da je pohvalite za nešto malo, a vi mislite da to nije ništa posebno i to govorite, ne znajući koliko dijete tako povrijeđujete.

Na primjer, djevojčica voli da sama pravi haljinice za lutke. Roditelji govore da je to gubljenje vremena, da treba da se posveti nečemu korisnijem.

U početku to su haljine koje se rašivaju, vremenom su sve bolje i ljepše. U odraslom dobu, ta djevojčica pravi veliku karijeru u svijetu dizajna, ali zauvijek nosi jednu ružnu uspomenu – njeni roditelji nikada nisu vjerovali u nju…

Pazite šta obećavate djeci. Pazite šta im govorite o njihovim strastima i hobijima. Postoji velika šansa da vam nesmotrene riječi nikada ne oproste…

Da li se vi sjećate nekog prekršenog obećanja roditelja koje vas i dan danas boli?

(ddl)

Related posts

Ostavi komentar