Umjesto kazne, kažite djetetu ove dvije riječi

Socijalna radnica i stručnjakinja za roditeljstvo Gen Muir tvrdi da prijetnje kaznama mogu da dovedu do nepotrebnog sukoba sa djetetom, a to dalje vodi do problema u odnosu sa njim.

Kao majka četvoro djece, Gen odlično razumije izazove sa kojima se suočavaju današnji roditelji, te je brzo naučila riječi koje i gvozdena vrata otvaraju.

Umjesto kazne, ona preporučuje korišćenje riječi “kada” i “onda”, za koje tvrdi da mijenjaju dječji pogled na situaciju i predstavljaju nagradu za izvršenje zadataka.

“Vaše dijete vas neće poslušati ako mu prijetite da ćete mu oduzeti konzolu za igrice svaki put kada mu je soba neuredna. Djeca nisu za stalnu saradnju. Oni bi trebalo da pomjeraju granice, a njihovo negodovanje zbog vaših naredbi je znak da se bore sa emocijama koje trenutno doživljavaju”, objasnila je.

“Ukoliko promijenite pristup i kažete ‘kad uradiš ovo, onda možemo da imamo ono’, veća je vjerovatnoća da ćete ostvariti prvobitnu namjeru”, rekla je.

Drugim riječima, kako kaže socijalna radnica Muir, bolje je da upotrebljavate fraze kao što su ‘kad se obučeš, onda možeš da se igraš’ ili ‘kad napišeš domaći zadatak, onda možeš da gledaš TV’”.

unaworld

Related posts

Ostavi komentar