Virus novog koronavirusa cirkulisao u Kini mnogo prije nego što je svijet upozoren na njegovo postojanje

Naučnik koji je u Vuhanu vodio misiju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za utvrđivanje porijekla pandemije korona virusa otkrio je prve dokaze da je virus uveliko cirkulisao u Кini prije nego što je Peking upozorio svijet na njegovo postojanje.

Piter Embarek i njegov tim otkrili su da je u Vuhanu u decembru prošle godine postojalo najmanje 13 sojeva korona virusa, što ukazuje na to da je virus već neko vrijeme bio u ljudskoj populaciji i na taj način mutirao.

Takođe su otkrili da je oko 1.000 ljudi u Vuhanu moglo da bude zaraženo već početkom decembra 2019. godine. Tu procjenu su zasnovali na kineskim podacima koji su pokazali 174 teška slučaja bolesti.

Embarek nije želio da iznese zaključak da je virus cirkulisao u Кini prije decembra, ali profesor Edvard Holms, virusolog iz Australije, rekao je za Si-En-En da svi dokazi sugerišu da je “virus vjerovatno cirkulisao neko vrijeme prije decembra”.

Novi komentari doktora Embareka su znatano drugačiji u odnosu one koje je dao prošle nedjelje dok je još uvijek bio u Кini, kada je insistirao na tome da nema dokaza o prenošenju virusa “u Vuhanu ili negdje drugdje“ prije decembra 2019.

Šef tima stručnjaka pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije, koji istražuje poreklo COVID-19, Peter Ben Embarek, rekao je prije nekoliko dana da je “vrlo malo vjerovatno” da je curenje iz laboratorije izvor epidemije.

Izvor: Blic	

Related posts

Ostavi komentar