6 OSOBINA KOJE DETE NASLEĐUJE OD OCA

Na času biologije naučili smo da 50% DNK nasleđujemo od majki i 50% od očeva. Ova biološka činjenica, međutim, ne znači da svaki roditelj prenosi jednaku količinu fizičkih karakteristika i genetskih karakteristika na svoje dijete. U stvari, 60% veća je vjerovatnoća da će djeca naslijediti aktivne osobine od svojih očeva samo zato što priroda više voli da izrazi te gene, prenosi Bright side. Zato vam donosimo podatak o 6 naslednih osobina koje nam dolaze s očeve strane:

Visina

Da li vam je poznata fraza „visok je kao njegov otac“? Očigledno, ovu izjavu podržava nauka. Visinu osobe određuje najmanje 700 genetskih varijacija nasleđenih od oba roditelja. Međutim, čini se da gen za visinu svakog roditelja radi na malo drugačiji način. Na primjer, geni oca su važni u stimulisanju rasta, a samim tim i visine.

Krivi zubi 

U slučajevima kada je otac lošeg zdravlja zuba, veća je vjerovatnoća da će dijjete morati češće da posjećuje ordinaciju nego njegovi vršnjaci, čak i ako njegova majka ima sjajne zube. Sve, od karijesa do krivih zuba, i svih stomatoloških problema između, može doći pravo iz očevih usta.

Pol

Tate su 100% odgovorni za pol svoje novorođenčadi. X i Y hromozomi, poznatiji kao polni hromozomi, definišu pol djeteta. Djevojčice nasleđuju X hromozom od svog oca, što rezultira XX genotipom, a muškarci nasleđuju Y hromozom od svog oca, što rezultira XY genotipom. Pošto majke prenose samo X hromozome, očevi imaju potpunu kontrolu nad polom.

Rupice na obrazima ili smejalice

U mnogim kulturama, rupice su znak ljepote i privlačnosti. Međutim, naučnici opisuju rupice kao defekt koji je nastao usled skraćenih mišića lica. Pretpostavlja se da su rupice naslijeđene jer su dominantna genetska osobina i češće se nasleđuju od oca.

Otisak prstiju

Ne postoje 2 potpuno ista otiska prsta jer su oni jedinstveni uzorak. Ipak, otisci prstiju bebe mogu ličiti na otiske očeva! Obrasci otisaka prstiju su genetske osobine nasleđene od naših očeva.

Kijanje

Mnogi od nas poznaju bar jednu osobu koja nekontrolisano kija kada gleda u sunce ili druga jaka svijetla. Pa, ovo je još jedna genetska osobina za koju je odgovoran otac. Ovo stanje je poznato kao Achoo sindrom i veća je vjerovatnoća da će se prenijeti sa očeve strane.

stil.kurir.rs

Related posts

Ostavi komentar