Borovinić Bojović: Od septembra vakcinacija protiv HPV-a

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da su obezbijeđeni preduslovi da vakcinacija protiv HPV virusa počne u septembru ove godine.

U međuvremenu, kako je rekla ona, zdravstveni sistem će, uz koordinaciju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, sprovesti sve neophodne aktivnosti za početak imunizacije

“Prethodnih godina, iako se govorilo o uvođenju HPV vakcine u Crnoj Gori, a od donošenja odluke prošlo je preko dvije godine, vakcinacija još nije započela. Jedan od razloga što ovaj važan preventivni program nije započet jeste pandemija COVID-19, ali svakako i nedovoljna posvećenost prethodnih donosioca odluka kada je ova oblast u pitanju”, kazala je ministarka zdravlja na edukativnom sastanku na temu vakcinacije protiv HPV virusa u Crnoj Gori.

Ministarka je istakla da su obezbijeđeni preduslovi da vakcinacija krene u septembru ove godine.

“Danas, zahvaljujući predanom radu tima stručnjaka i zdravstvenih profesionalaca, uz punu podršku Ministarstva zdravlja, obezbijedili smo preduslove da vakcinacija počne u septembru ove godine”, naglasila je  ministarka.

U međuvremenu, kako navodi, zdravstveni sistem će, uz koordinaciju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, “sprovesti sve neophodne aktivnosti za početak imunizacije”.

“Da bi se HPV vakcinacija sprovodila po uzoru na neke od nauspješnijih programa u svijetu, uključićemo sve činioci društva, u prvom redu roditelje djece koja su ciljna grupa, potom zdravstvene radnike, predstavnike obrazovnog sistema, NVO sektora i naravno vas predstavnike medija. I upravo ovaj edukativni skup, koji su organizovali, Institut za javno zdravlje i časopis Medical, uz podršku Ministarstva zdravlja, doprinijeće da zajedno kroz prezentovanje činjenica i dijalog, učinimo da ovaj program zaživi i sprovede se na najbolji mogući način”, dodala je ona.

Ministarka je ukazala na značaj postojanja vakcine protiv veoma česte i teške maligne bolesti kakva je karcinom grlića materice.

“Ovaj karcinom je, prema podacima Nacionalnog registra, četvrti po učestalosti obolijevanja i umiranja od malignih bolesti među ženama u Crnoj Gori (ne računajući nemelanomske tumore kože)”, navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, preporuka svih javno-zdravstvenih autoriteta u svijetu je, kako navodi,  “da je za kontrolu tj. postepeno smanjenje obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice neophodno temeljno, sistemsko i sveobuhvatno sprovođenje određenih aktivnosti”.

“Prije svega, jačanje Nacionalnog registra za maligne neoplazme radi kvalitetnog i pravovremenog prikupljanja podataka o obolijevanju i umiranju od malignih bolesti, kako bi se adekvatno usmjeravala zdravstvena politika u ovoj oblasti, uvodile javno-zdravstvene intervencije i vršila njihova evaluacija. Neophodan je i kontinurani rad na promociji zdravlja, uključujući edukativne aktivnosti, kao i podsticanje žena na samoinicijativni redovan odlazak na ginekološke preglede”, kazala je ministarka.

Pored toga, napominje ona, veoma je važno uspostavljanje organizovanog sistemskog skrining programa za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i HPV vakcinacija.

“Uz želju za uspješan rad i zahvalnost što ste prepoznali značaj ove teme, želim da poručim svim ženama, našim ćerkama, majkama, bakama da zdravstveni sistem ima poseban senzibilitet upravo kada je briga o njihovom zdravlju u pitanju, jer su one bile i ostale glavni stožer porodice i cjelokupnog društva”, istakla je Borovinić Bojović.

Prema riječima ministarke, cilj i ovog programa je prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća.

“Još jednom pozivam sve žene da obavljaju redovne preventivne preglede, a roditelje da iskoriste mogućnost i na vrijeme zaštite svoje djevojčice tako što će ih vakcinisati vakcinom protiv HPV virusa”, zaključila je Borovinić Bojović.

Related posts

Ostavi komentar