Herceg Novi obilježio pola vijeka od smrti velikog slikara

Povodm pola vijeka od smrti jednog od najboljih slikara 20. vijeka Petra Lubarde, umjetnika koji je i Herceg Novom posvetio dio svog umijeća i zauvijek oplemenio kulturnu baštinu grada predstavnici Opštine Herceg Novi su i ovog 13. februara položili  cvijeće pred bistom na Karači i prisjetili se susreta na kulturnim programima u njegovu čast,  poput “Krša u Lubardinom pejzažu”.

 Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić uputio je pismo umjetnikovoj sestričini Đini Lazar, predsjednici Fondacije Petar Lubarda i sinovcu Đuru koji nisu bili u mogućnosti da budu u Crnoj Gori na 50.godišnjici slikareve smrti.

”Ljudski vijek je kratak, ali umjetnost ispisuje vijekove. Sjećanje na Lubardu živi u Herceg Novom i sasvim sigurno je inspiracija sadašnjim i budućim generacijama.“

“Omogućili ste da Herceg Novi, kao grad u kojem je Lubarda jedno vrijeme živio, bio inicijator osnivanja i direktor Umjetničke škole, bude sjedište Fondacije Petar Lubarda za Crnu Goru, što je još jedan dokaz da vjerujete u našu snagu i volju da cijenimo i njegujemo sjećanje na velikog stvaraoca i humanist”, napisao je Katić.

On je podsjetio na Lubardine biste u Igalu i na Karači, kao zahvalnost što je među nama živio i stvarao znameniti slikar.

“Bogata je i velika zaostavština koju je ostavio svima nama u amanet, a koja je I dalje inspiracija umjetnicima. Posebno raduje što su među njima srednjoškolci iz Herceg Novog, kao redovni učesnici konkursa “Lubarda kao inspiracija“, zajedno sa vršnjacima iz Cetinja, Nikšića, Tivta” između ostalog napisao je Katnić.

Izvor: Novski portal

Related posts

Ostavi komentar