Ovo su tri greške zbog kojih djeca mogu biti previše vezana za roditelje

Iako je u redu da se mala djeca drže svojih roditelja, u nekom trenutku to može postati pretjerano. Mnogo je razloga zašto djeca mogu biti previše zavisna oi vezana za roditelje, a u nastavku navodimo tri najčešća.

Zaštitnički nastrojeni roditelji

Ako ste zaštitnički nastrojeni, dijete će trčati prema vama zbog svake sitnice. Umjesto da samo pokuša pronaći rješenje, takvo dijete će prvo plačući doći k vama i očekivati da sve popravite. Iako je sjajna stvar što ste pristupačni, morate osnažiti svoje dijete da se nauči nositi sa svojim problemima, posebno onim malima, gdje vaša intervencija nije potrebna.

Nedostatak granica

Kad roditelji nemaju granice, djeca mogu razviti suovisan odnos i stalno tražiti potvrdu i odobravanje.

Nedostatak pažnje

Ako imate osjećaj da je dijete zalijepljeno za vas, možda jednostavno predugo niste obraćali pažnju na tu situaciju. Kada se takvo ponašanje ignorira i ništa ne poduzima, ono može postati crta ličnosti djeteta.

Šta učiniti?

Zavisnost djeteta od roditelja treba ispraviti. Takvo ponašanje može dovesti do poteškoća u donošenju samostalnih odluka i samostalnom suočavanju s izazovima. Privržena djeca možda neće dobro podnositi odbijanje. Kad odrastu, takva djeca se mogu boriti s razvojem autonomije i osjećajem osobnog identiteta.

Postoji nekoliko zdravih roditeljskih postupaka koji će pomoći vašem djetetu da se odvikne od privrženog ponašanja. Potaknite nezavisnost pružanjem mogućnosti djetetu da donosi odluke primjerene dobi i preuzima odgovornost. Uspostavite zdrave granice koje poštuju i vaše potrebe kao roditelja i potrebu vašeg djeteta za autonomijom. Na kraju, usredsrijedite se na njegovanje djetetovog samopoštovanja iznutra.

(standard)

Related posts

Ostavi komentar