Da ne zaboravimo, danas je 25. godina od NATO bombardovanja

 Prije 25. godina nešto prije 20 sati oglasile su se vazdušne sirene označavajući početak NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije u čijem su tada sastavu bile Srbija I Crna Gora.

Vijest o napadu na SR Jugoslaviju objavio je generalni sekretar NATO Havijer Solana.

NATO agresija pokrenuta je bez odobrenja Savjeta UN čea u njoj su ustvovale snage 19 zemalja zapada. Tog 24. matra izvršen je napad na jednu suverenu zemlju, protivno svim principima i normama međunarodnog prava.

Sjećam se kako smo te večeri uživo gledali polijetanje “nevidljivih” aviona iz NATO baze u Avianu. Prenos smrti uživo. I sledećih 78 dana radili smo to isto.

Sjećam se i kako sam te prve večeri bombardovanja  sa troje male djece sišla u atomsko skolonište u našoj zgradi u koje je bilo već puno ljudi. U jednoj ruci stiskala sam ruku svoje kćerkice u drugoj torbu sa dokumentima I nekoliko, za mene, važnih sitnica.

NATO bombardovanje na suverenu zemlju SR Jugoslaviju počelo je nakon neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu u februaru i martu 1999. godine.Bio je to prvi put da je NATO primijenio vojnu silu bez odobrenja Savjeta bezbijednosti, tj. bez međunarodnopravnog odobrenja.

Tokom  78 dana bombardovanja procijenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 djece, a ranjeno oko 6.000 osoba.

 Srušeni su mostovi, uništena infrastrukture, razrušeni gradovi, bombardovane škole, bolnice…

Prve noći u  vazdušnim udarima učestvovali su borbeni avioni NATO – SAD, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Italije, Nemačke i Španije a gađano je više od 50 vojnih objekata, uključujući i industrijske namenske proizvodnje: fabriku „UTVA“ u Pančevu, Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ i preduzeće „Milan Blagojević“ u Lučanima.

Snage NATO-a napale su i vojne ciljeve u Crnoj Gori, ali i most u Murinu.

Vojnik Danilovgradske kasarne Saša Stajić koji je imao samo 20. godina. Poginuo je prve večeri bombardovanja.

Desetogodišnja Julija Brudar, dvije godine starija Olivera Maksimović Miroslav knežević ( 13) Milka Kovačević, Manojlo Komatina i Vukić Vuletić poginuli su u bombardovanju mosta u Murinu jer je taj most NATO proglasio legitimnom metom.

Paška Junčaj i stariji vodnik Miroslav Božović poginuli su tokom bombardovanja Šipčanika.

Vazdušni napadi okončani su potpisivanjem tzv. Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. godine.

Ekonomski eksperti iz Grupe 17 procenili su štetu na približno 30 milijardi dolara. U danima nakon povlačenja jugoslovenske vojske Kosovo je napustilo više od 164.000 Srba i 24.000 Roma.

Bombe sa osirumašenim uranijumom koje su korišćene u bombardovanju ostavile su posledice na zdravlje ljudi.

Related posts

Ostavi komentar