Novak Đoković: lekcija velikog tenisera koja se ne zaboravlja

Novak Đoković je poslije 12 mučnih dana deportovan iz Austarlije. Najboljem teniseru svijeta nije dozvoljeno da igra na Australian open turniru sa koga je devet puta izašao kao pobjednik.

Najbolji teniser svijeta, ma kako glasilo obrazloženje Federalnog suda koji je potvrdio odluku o australijanskog premijera da se Novak deportuje, kriv je jer je imao hrabrosti da brani svoje mišljenje.

Za sve vrijeme agonije koja je počela na aerodromu a definitivno završena juče odlukom Federalnog suda mali broj njegovih kolega stao je na stranu teniskog asa.  Zašto je to tako? Zato što je lakše i sigurnije ćutati.

A svima koji su željeli da sagledaju pravu sliku nezapamćenog skandala od samog poičetka bilo je jasno o čemu se radi. Novak je uprkos tome što je bio svjestan posljedica do kraja branio svoje stavove. To mugu samo veliki, oni koji se ne plaše, oni koji znaju da se svijet ne mijenja ćutanjem i da se nikada ništa na svijetu ne bi promijenilo da nije bilo ljudi koji su uprkos javnoj osudi, čak i po cijenu svog života branili svoje mišljenje.

„Ono što se desilo Đokoviću je samo da političari koriste svoju moć da se pokažu i dobiju dodatne sledbenike. To nema nikakve veze sa Kovidom ili problemima sa vizama, koristili su ga da pokušaju da izgledaju bolje.Veoma tužno kako su se ophodili prema šampionu prve klase, napisao je na Twitteru košarkaš Nikola Vučević igrač Čikago Bulsa i reprezentativac Crne Gore.

A legendarni teniser Džon Mekinro je kazao:

“To je totalno s***e. Ako bude odlučio da ne primi vakcinu, a Australijanci kažu ‘ne možeš dole osim ako nisi vakcinisan’, onda je kraj priče, sve je crno-bijelo. On odlučuje hoće li ili neće da se vakciniše. Ima jaka uverenja s tim u vezi i ima pravo na njih”, priča Mekinro.

“Čovjek je osvojio taj turnir devet puta. Trebalo je imati petlje da ide ovim putem i moram da mu odam priznanje. Ja imam sedam Grend slemova, on ima 20 i razlog što ima više je činjenica što je spreman da rizikuje to i ode tamo dole. Pričate o tipu koji je mogao da prestigne rekord Rodžera Federar i Rafaela Nadala i bio je spreman da ide tako daleko i kaže: ‘Neću da se vakcinišem, ali ću uraditi šta god je potrebno'”, objasnio je bivši američki teniser.

Related posts

Ostavi komentar