Šta je saznao ruski ljekar koji se dva puta zarazio koronom

.Ruski ljekar Aleksandar Čepurnov (69) se dva puta zarazio novim koronavirusom – jednom slučajno, a drugi put namjerno, zarad eksperimenta piše Nova.rs

Doktor se prvi put zarazio koronavirusom na skijanju u Francuskoj u februaru. Nakon oporavka kod kuće u Sibiru, bez potrebe za hospitalizacijom, on i njegov tim sa Instituta za kliničku i eksperimentalnu medicinu u Novosibirsku pokrenuli su studiju o antitijelima na koronavirus.

Proučavali su “način na koji su se antitijela ponašala, koliko su bila jaka i koliko su se dugo zadržavala u tijelu” i otkrili su da njihov nivo brzo opada.

“Na kraju trećeg mjeseca od trenutka kada sam se razbolio, antitela više nisu otkrivena”, rekao je Čepurov.

Odlučio je da ispita vjerovatnoću ponovne infekcije. Zarad nauke, Čepurnov se  namjerno razio kovidom 19  izlažući se  pacijentima sa kovidom 19 bez zaštite.

“Odbrana mog tijela pala je tačno šest mjeseci nakon što sam dobio prvu infekciju. Prvi znak bila je upala grla”, rekao je.

Njegova druga infekcija bila je daleko ozbiljnija i bio je hospitalizovan.

“Pet dana temperatura nije padala ispod 39C. Izgubio sam čulo mirisa, promijenilo mi se čulo ukusa. Šestog dana bolesti, CT pluća je bio čist, a tri dana nakon tog snimka, rendgen je pokazao dvostruku upalu pluća. Virus je nestao prilično brzo. Poslije dvije nedjelje više nije otkriven”, ispričao je Rus.

Njegov zaključak zasnovan je na ličnom iskustvu – kolektivni imunitet je “napuštena nada”. Vakcine će možda dati imunitet, ali privremen.

Profesor Čepurnov je ranije radio u Državnom istraživačkom vektorskom centru za virusologiju i biotehnologiju u Sibiru, koji je proizveo drugu rusku vakcinu protiv kovida 19, poznatu kao EpiVacCorona.

Što se te vakcine tiče, po svemu sudeći biće potrebne ponovljene injekcije za održavanje imuniteta koji ona pruža.

Njena proizvodnja je uslijedilla nakon vakcine Sputnik V, koja se sada daje zdravstvenim i drugim radnicima na prvom frontu borbe protiv korone u Rusiji.

Luftika

Related posts

Ostavi komentar