Zašto je Evropska unija odbila Fajzerovu vakcinu?

U trenutku kada se činilo da nam vakcina nikada nije bliža i da će nas konačno spasti koronavirusa, danas je svijet obišla vijest da je EU odbila odobravanje vakcine Bionteka i Fajzera.

Evropska agencija za ljekove odbila je zahtjev njemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog partnera Fajzer za uslovno odobravanje vakcine protiv koronavirusa i saopštila da će mišljenje o vakcini dati na sastanku 29. decembra, preneli su mediji.

Mnoge je ova vijest – mada je djelimično izvučena iz konteksta jer vakcina nije odbijena, već je odobrenje odloženo – podsjetila na situaciju sa vakcinom sa Oksforda koja je, iako prvobitno najvljivana kao ona koja najviše obećava, ipak izazvala brojne kontroverze. Zvanični podaci dovedeni su u pitanje,a plasirane su i lažne vijesti da su volonteri koji su je primili od nje umirali.

Prema dostupnim informacijama, nema nikakvih nepredviđenih problema ili komplikacijama sa Fajzer vakcinom, a Evropska unija je saopštila i da je već kupila dvije milijarde doza za 27 država iz bloka.

Prvobitni plan je bio da distribucija vakcine počne prije kraja 2020. godine u slučaju da je ona odobrena početkom decembra, ali pošto je sastanak pomjeren za 29. decembar, očekuje se da – ako definitivno bude odobrena – distribucija počne početkom 2021. godine.

Nova.rs

Related posts

Ostavi komentar