Bićete šokirani kada čujete koliko zapravo koštaju Dior torbe koje se prodaju na hiljade eura

Nedavna istraga Diorovih dobavljača otkrila je da ovaj luksuzni brend plaća iznenađujuće nisku cijenu za proizvodnju torbica koje kasnije prodaju po paprenim cijenama, prenosi TheStreet.

Francuska grupacija LVMH, u čijem se portfelju nalazi modna kuća Dior, našla se pod velikom istragom vlasti u Italiji, koje su provjeravale radne uslove u njihovim fabrikama.

Jedna od njih je bila i fabrika koja proizvodi torbe s potpisom Diora. Prema prikupljenim dokumentima, Dior dobavljaču plaća samo 57 dolara za izradu torbica, da bi iste kasnije prodavali po cijenama koje dosežu cifru i do tri hiljade eura.

Slična situacija zadesila je i talijanskog kralja elegancije Đorđa Armanija. U njegovim fabrikama otkriveno je da su proizvodnju torbe plaćali 99 dolara, da bi je prodavali za 1900 dolara. Prema novom izvještaju Wall Street Journala, cijene proizvodnje ne uključuju trošak materijala, dok firme ‘zasebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga proizvoda

Velika istraga vlasti započela je nakon optužbi da obje firme iskorištavaju strane radnike kako bi proizveli luksuznu robu po niskim cijenama.

Grupacija LVHM prošlog mjeseca takođe je završila u sudskom postupku zbog poslovanja s firmama u kineskom vlasništvu, čiji su radnici spavali u fabrikama kako bi mogli da imaju ‘radnu snagu na raspolaganju 24 sata dnevno’, piše Reuters, a prenosi tportal.

Related posts

Ostavi komentar