Danas se obilježava Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, biće obilježen danas širom svijeta u znak sjećanja na događaje iz 1886. godine, kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtihevajući osmočasovno radno vrijeme.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

U znak sjećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i ljevičarski pokreti.

I ove, kao i prošle godine, aktivisti i članovi Unije slobodnih sindikata Crne Gore prinuđeni su da Međunarodni praznik rada obilježe bez tradicionalne prvomajske protestne šetnje, poštujući mjere za sprečavanje širenja koronavirusa i štiteći na taj način prvenstveno one svoje kolege koji su od marta 2020. godine, na prvoj liniji odbrane od ove pošasti.

U proglasu povodom 1.maja, Unija slobodnih sindikata Crne Gore podsjeća na važnost svakog radnika ponaosob i njihovih ličnih i profesionalnih doprinosa da naši životi budu nezamislivi bez svih njih: ljekara, medicinskih radnika, komunalnih radnika, policajaca, građevinara, trgovaca, novinara i medijskih radnika, apotekara i svih drugih koji, kako u redovnim, tako posebno u kriznim situacijama kakva je trenutna, postojano stoje na prvoj liniji odbrane, ulažući nadljudske napore i čineći naše živote podnošljivijim i lakšim.

Podsjećaju da ovaj praznik obilježavamo u znak sjećanja na borbu radnika za bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.

Podsjećaju se da se ta borba vodila davne 1886. godine i da su radnici, uz ogromne žrtve, izvojevali pobjedu u toj borbi.

“Danas, ali i godinama unazad, ova borba se i dalje vodi, samo su akteri umjesto robovlasnika – neoliberalisti, a umjesto radnika spremnih da podnesu žrtvu – preplašeni i osiromašeni radnici dovedeni u situaciju da trpe i ćute zarad očuvanja kakvog-takvog radnog mjesta”, ističe USSCG.

Podsjećaju i na to da su upravo sindikati, odnosno radnici, prinoseći sopstvenu žrtvu, zaslužni za brojna prava koja danas uživamo.

Dalje navode da je na Prvom kongresu Druge internacionale, održanom davne 1889. godine, odlučeno: “Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja, na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahtjeva i svoju klasnu solidarnost”.

“Ne zaboravimo da se danas u Crnoj Gori suočavamo sa antisindikalnom diskriminacijom i šikaniranjem većine sindikalnih aktivista koji svoj rad obavljaju na valjan i častan način na koje anomalije institucije sistema ostaju nijeme, a ostali radnici obeshrabreni da se sindikalno organizuju i organizovano bore za dostojanstven rad i život”, navode u USSCG.

Naglašavaju da je pravo na sindikalno organizovanje osnovno ljudsko pravo, garantovano Ustavom, zakonom i međunarodnim pravnim aktima.

“Odluku o učlanjenju u sindikat ne donosi poslodavac, donosi je isključivo radnik koji je spreman i svjestan da samo udružen sa svojim kolegama može stati na kraj urušavanju svojih prava iz rada i po osnovu rada, da može zaštiti svoje lično i profesionalno dostojanstvo i izboriti se za zdrave i bezbjedne uslove rada”, podsjećaju u USSCG.

Poručuju radnicima da ne dozvole dalje urušavanje osnovnih ljudskih prava, kakva su pravo na dostojanstven rad, na zdrave uslove rada, na sindikalno organizovanje.

“Oduprimo se, zajedno i solidarno, svijetu kapitala, svjesni da upravo mi stvaramo kapital i da istoga ne bi bilo bez nas i našeg zalaganja. Neka nas ovaj 1. maj opomene da možemo više, snažnije, odlučnije i bolje! Neka ovaj 1. maj bude podsjetnik donosiocima odluka da su dužni da u centar svih politika koje kreiraju pojedinca stave pojedinca-građanina; neka im bude podsjetnik da čuvaju životnu sredinu i domaćinski raspolažu resursima; neka bude podsjetnik da stvaraju ambijent za bolje životne i radne uslove kako bi naši građani ostali u našoj zemlji”, ističe USSCG.

Uz želju da što prije dobijemo borbu sa nevidljivim neprijateljem i što prije pažnju sa dnevno političkih previranja usmjerimo na očuvanje radnih mjesta, ekonomsku stabilnost i dostizanje socijalne pravde, Unija slobodnih sindikata Crne Gore svim radnicima čestita Prvi maj – Međunarodni praznik rada!

Related posts

Ostavi komentar