Evo zašto je dobro da jedete tikvice

Energetska i nutritivna vrijednost sirovih tikvica je izuzetno velika. Osim ugljenih hidrata, proteina i masti, sadrže mangan, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum, odličan su izvor vitamina C, a sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeaksantin, te beta karoten.

Protiv holesterola i za zaštitu srca Hranljive materije u tikvicama dobre su za srce. Magnezijum može spriječiti srčani i moždani udar, a neophodan je i za izgradnju koštane srži. Magnezijum i kalijum mogu normalizovati krvni pritisak. Ova dva hemijska elementa koji se nalaze u tikvicama štite kardiovaskularni sistem od ateroskleroze. Dijetalna vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola, jer se jetra podstiče na trošenje holesterola, usljed čega se njegov ukupan nivo smanjuje. Visok nivo vitamina C i drugih vitamina sprečava oksidaciju holesterola, čime se opet ometa nastanak ateroskleroze.

Za pravilan rad crijeva Visok unos prehrambenih vlakana tikvice podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu ćelijama crijeva od potencijalno kancerogenih jedinjenja. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protivupalno djelovanje što ih čini blagotvornim kod stanja koje karakterišu upalni procesi, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Za lijepu i zdravu kožu Ako imate problematičnu kožu s miteserima, aknama i bubuljicama, ulje iz sjemenki tikvice možete dodati u kreme i maske za lice, što će pomoći da se koža smiri. Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospješuju san.
Ulje dobijeno iz sjemenki tikvice sadrži mnoge vitamine i minerale, više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogato je i omega 3 i 6 esencijalnim masnim kiselinama, koje su zaslužne za lijep izgled kože, energiju, zdravlje reproduktivnih organa i bolju funkciju mozga. Još jedno od ljekovitih svojstava ulja tikvice je da liječi rane, opekotine i ispucanu kožu.

(gracija.me)

Related posts

Ostavi komentar