Kineska avantura Vladane Vučinić: Šangaj, grad pun života, boja i luksuza

Naša prošlogodišnja predsatavnice na Evroviziji Vladana Vučinić ovih dana uživala je u čarima dalekog Šangaja.

Nijedan grad u ovoj interesantnoj zemlji nije tako živahan i facinantan, niti ima takvu unikatnu kolonijalnu prošlost.

Šangaj, grad iznad mora, je lučki grad na Huangpu rijeci, na mjestu gdje se Yangtze rijeka izliva u Istočno Kinesko more. Ovaj grad bio je mjesto procvata ribolova i tekstilne industrije, a dobio je svoj identiet kada je otvoren za strane sile 1842. godine Ugovorom iz Nankinga.

Tradicionalna blaga, kojih nema u tom broju kao u Pekingu, pojavljuju se svuda dok šetate kroz stari dio grada: stara čajdžinica, očuvani hramovi, antičke pagode i predivne jugoistočne kineske bašte kao Yuyuan bašta. Sa druge strane Huangpu reke nalazi se novo Pudong naselje. Moderni i ekspanzivni horizont koji se odavde vidi prikazuje nam poznati Orient Pearl toranj, sa najvišim opservacionim tornjima u Aziji, a tu je moderna art deko Jin Mao kula, kao i Svjetski Finansijski centar sa 101 spratom i Park Hyatt hotel, najviši hotel svijeta.

Za Šangaj se može reći da je najbogatiji i najluksuzniji kineski grad, pravi trendseter kada govorimo o modi, dizajnu i umjetnosti. Ovo je najbolji grad zemlje kada govorimo o restoranima i šopingu. Lokalno stanovništvo je iskreno i otvoreno, progresivno i na pravi način predstavlja svoju zemlju i grad, metropolis ukrašen legijama futurističkih nebodera, luksuznih restorana, hotela, brendova i prodavnica.

M.N./luxlife.rs

Related posts

Ostavi komentar