Neka vam redovno prepričavaju svoj dan: Zašto je važno da djeca pričaju priče?

Podstičite djecu da vam pričaju priče, tako postaju kreativniji, maštovitiji, tolerantniji, snalažljiviji.

“Život je velika priča, a što više razumijete priče i učite načine na koje ih možete ispričati, to bolje možete shvatiti život i načiniti mudrije izbore”, poručio je pisac Nejtan Brajon.

Istraživanja pokazuju da svaki put kada djetetu prepričate neku bajku, pripovjetku, pjesmicu, stvaran događaj ili ih, još bolje, pustite da ona budu tumači istih sadržaja, vidici malih bića se proširuju i oni uspijevaju da sagledaju svijet iz perspektive zrele osobe. To postaje poligon za jačanje uma.

Razvijajte im naviku

Poželjno je da razvijete naviku da vam, onako usput, prepričaju nešto što su pročitali, ne očekujući da će to izgovoriti napamet, već upravo uz pomoć mašte. Podstaknite ih da vam iskažu i emocije koje su razvili tokom čitanja nekog sadržaja i pomozite im da pronađu prave riječi za njih, jer je to odlična vježba za izražavanje i bogaćenje rječnika.

Međutim, važno je da mališani ovo ne shvate kao obavezu, već kao zabavu, relaksaciju, ritual pred spavanje. Još jedna od korisnih preporuka je da podstaknete dijete da vam što češće prepričava događaje u kojima je bilo učesnik, čak i ako se radi o nekoj naizgled banalnoj stvari.

Psiholozi kažu da je za njih sve podjednako veliko, pa roditelji ne bi smjeli da ih prekidaju ako im oduševljeno prepričavaju kako su, recimo, dali gol u igri sa najboljim drugom. Kada primijete da ih neko pažljivo sluša dok pričaju, ona automatski postaju maštovitija, više se unose u priču, dodaju detalje u opisima i tako mozak pokreću da više radi.

Studije pokazuju i da pričanje priča utiče na razvoj memorije kod mališana, a pritom se pohvalno odražava i na oslobađanje treme, što je dobar temelj za buduće javne nastupe – od recitacija u školi do voditeljskih i glumačkih izvedbi.

Related posts

Ostavi komentar