Nestvarna ljepota i kulturna riznica NPCG privlače sve više turista

Posjetite nacionalne parkove, upoznajte njihove vrijednosti i doživite ljepotu zaštićenih područja!

Durmitor sa rijekom Tarom koji se nalazi na listi UNESCO-ove kulturne i svjetske baštine,  Biogradska gora, jedna od najstarijih prašuma u Evropi, Skadarsko jezero na Ramsarskoj listi kao stanište ptica močvarica, Lovćen,  kulturna, prirodna i istorijska znamenitost, NP Prokletije stecište planinara i ljubitelja aktivnog odmora u prirodi, obuhvataju oko 8 % teritorije Crne Gore i čine njegovu najznačajnjiu prirodnu baštinu.

NP Lovćen, autor foto: Slavica Đurišić

Crnogorski nacionalni parkovi čuvari su najznačajnijeg prirodnog bogatstva naše zemlje. Durmitor, Skadarsko jezero, Biogradska gora, Lovćen i Prokletije svojim raznovrsnim prirodnim i kulturnim vrijednostima i turističkom ponudom, godinama privlače sve veći broj ljubitelja prirode i aktivnog odmora.

Rafting rijekom Tarom-NP Durmitor, autor fotografije:Lazar Pejović

U svim zaštičenim područjima tokom ljetnje sezone zabilježene su rekordne posjete turista iz gotovo svih krajeva svijeta. Porast broja posjetilaca u svih pet nacionalnih parkova potvđuje da su prirodna ljepota Crne Gore i njeni nacionalni parkovi sve atraktivnija odredišta za turiste koji vole odmor, rekreaciju i aktivan boravak u prirodi. Ova područja nude nevjerovatna iskustva i doživljaje, pješačenje i planinarenje, biciklističke i edukativne staze, kampovanje, rafting i splavarenje, kajaking i krstarenje Skadarskom jezerom, obilazak planinskih jezera, katuna, kao i mnoge druge aktivnosti na otvorenom, u prirodi.

Pješačenje sa ambasadorima u NP Biogradska gora

Ove godine do kraja septembra, na ukupnom nivou, svih pet nacionalnih parkova posjetilo je 635.000 turista što je za 200.000 više u odnosu na isti period prošle godine.

U NPCG vole da istaknu da je ulaz za djecu do 15 godina slobodan imajući u vidu da je edukacija važan segment promocije zaštićenih područja. Takođe, veliko je bilo interesovanje ljubitelja prirode za Godišnju ulaznicu po promotivnoj cijeni sa kojom su imali mogućnost da nebrojeno puta posjete svih pet parkova.

Struktura posjetilaca pokazuje da su NPCG posjetili ljubitelji prirode iz gotovo svih krajeva svijeta, kao i da je sve veće interesovanje naših građana koji se odlučuju za posjetu Parkova.

Promocija ponude- Big Fashion

Pored prirode čija ljepota plijeni, i bogatstvo kulturne baštine, tradicija i običaji, kao i autentičnost lokalnih sredina i zajednica, domaći proizvodi i ručno rađeni predmeti, podjednako privlače pažnju turista. U tom cilju, želeći da istaknu bogatstvo prirodne i kulturne riznice, u NCPG su ,kako samostalno tako i u saradnji sa drugim učesnicima, osmislili niz promotivnih događaja i predano su angažovani na kreiranju novih. Takođe ističemo i edukativne aktivnosti i saradnju sa školama koju već dugi niz godina grade i obogaćuju stručni saradnici edukatori.

Dan NP Durmitor obilježen na Trgu u Žabljaku

U narednom periodu, iz NPCG poručuju da ih očekuju novi zadaci, priprema promotivnih događaja, unapređenje turističkog mobilijara, edukativnih i promotivnih materijala. U cilju boljeg upravljanja posjetiocima NPCG, planirana je izrada Studije nosivosti kapaciteta kako bi se rasteretile najfrekventnije lokacije i istovremeno turisti uputili na druge podjednako atraktivne. Predstoji i kreiranje novih edukativnih, biciklističkih i pješačkih staza i ponude koja će biti dostupna različitim kategorijama posjetilaca.

Dolina Grebaje, autor fotografije: Boban Redžepagić

NPCG su otvoreni za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima koji žele da svojim zelenim projektima i idejama doprinesu očuvanju prirodne baštine i obogaćivanju turističke ponude u zaštićenim područjima. Promocijom ljepota nacionalnih parkova, doprinosimo promociji vrijednosti i potencijala naše zemlje, dok u očuvanju ukupnih vrijednosti, očekujemo podršku svih naših građana.

PROMO

Related posts

Ostavi komentar