Rastu cijene osnovnih životnih namirnica, građani poručuju: “Grozno, stvarno u svoj ovoj muci još i to”

Sa poslednjim rastom cijena goriva nastavljena su poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Ova poskupljenja mahom su uvozna jer cijene goriva svuda u svijetu su u porastu i na njih mi ne možemo djelovati. Od pronalaska nafe u našem primorju koja je Vlada DPS promovisala na sva usta nema ništa. Tako, najavljuju se nova poskupljeja a već se bilježi rast cijena ne samo u marketima već i poljoprivrednih proizvoda, a poskupilo je voće i povrće na pijacama. Iako su isplaćene prve uvećane zarade koje je omogućio projekat Evropa sad i koji je probudio nadu građana da će težište djelovanja sa političkog preći na ekonomski, efekat povećanja zarada umanjen je za za onoliko koliko je rast cijena. Tako, brašno, šećer, ulje, mliječni proizvodi sve to nekada smo kupovali po nešto nižim cijenama. Danas, za ove proizvode moramo izdvojiti značajno više novca. Korekciju cijena najviše osjete oni sa manjim primanjima.

Bilježimo reakcije građana:

“To nas uopšte ne iznenađuje, navikli smo na to, šta dugo reći”, kaže jedna sugrađanka.

“Koliko vidim svuda u okruženju su uvećane cijene tako da ne vjerujem da je nešto drastično kod nas, takva je situacija”, kazao nam je jedan Podgoričanin.

“Grozno, stvarno u svoj ovoj muci još i to”, navodi jedna sugrađanka.

Druga smatra da je povećanjem standarda “u redu povećanje cijena namirnica i ostalih potrepština”.

Litar ulja je nekada koštao euro danas je za isti tal litar potrebno izdvojiti oko dva eura. Značajno je poskupila kafa, a iz dana u dan evidentan je rast cijena voća i povrća na pijacama.

Kako su nam kazali trgovci, najviše je poskupila roba iz uvoza: patlidžan, tikvica, krastavac, paradajz.

Trgovci uvjeravaju da su najjeftiniji domaći proizvodi, a brinu ih dešavanja na međunarodnom tržištu od čega sve zavisi.

Kako kažu, sve zavisi od cijena goriva.

Značajan rast cijena bilježi i sektor poljoprivrede. Svi poljoprivredni proizvodi su značajno poskupili, a cijena pojedinih je duplirana.

Izvor-gradski.me

Related posts

Ostavi komentar