U Vojsci Crne Gore 14,7 odsto žena

Ministarstvo odbrane snažno podržava veće učešće žena u sistemu odbrane. Trenutna zastupljenost žena u Vojsci Crne Gore (VCG) je 14,7 odsto, u odnosu na ukupnu brojnu strukturu, a njih gotovo 10 odsto je zastupljeno u strukturi profesionalnih vojnih lica.

“Povećana je njihova motivacija za prijavljivanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Imajući u vidu neophodnost ravnopravnog učešća u pozicijama odlučivanja, pozicioniranje žena na mjestima donošenja odluka biće težnja u budućem periodu. U prilog tome da je ovo moguće ostvariti govori i činjenica da se ženama u VCG pružaju mogućnosti obrazovanja, usavršavanja i karijernog razvoja u svim oblastima djelatnosti Vojske”, saopšteno je iz MO.

Kako su dodali, rodna perspektiva u Ministarstvu odbrane postala je dio svih politika i procesa u oblasti upravljanja ljudskim resursima i visoko je zastupljena na agendi Ministarstva, te će i u narednom periodu biti dosljedni partneri u promociji ciljeva Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost, NATO politika, zakonskih regulativa i strateških ciljeva i pružiti puni doprinos u njihovoj realizaciji.

“Neophodnost integrisanja rodne ravnopravnosti u sve procese djelovanja oružanih snaga je nužna iz razloga što ukazuje na poštovanje i promociju osnovnih principa ljudskih prava. Diverzifikovane oružane snage bolje reflektuju sopstvena društva kojima služe, utiču na efikasnije ispunjavanje misija i zadataka i garantuju bolja radna okruženja za sve zaposlene. Ponosni smo na pripadnice VCG i radićemo u cilju ostvarenja većeg učešća žena u Vojsci, koje čuvaju naše građane i služe Crnoj Goriž”, poručuju.

Related posts

Ostavi komentar