Ublažene mjere: Kafići rade u cijeloj državi do ponoći, dozvoljena živa muzika uz stroga pravila

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da ukine sve posebne mjere protiv širenja koronavirusa u opštinama u sjevernom regionu, da izjednači dopušteno radno vrijeme ugostiteljskih objekata na cijeloj državnoj teritoriji i da dozvoli živu muziku u ugostiteljskim objektima.reklama

“Privremene mjere protiv širenja koronavirusa uvođene konsekutivno u opštinama Sjevernog regiona od 25. juna, dale su rezultate prije svega u stagnaciji stope novooboljelih, čime su se stekli uslovi za ukidanje pojedinih mjera sa ciljem normalizacije života i interesa ekonomije”, saopšteno je danas iz Vlade.

Od današnjeg stupanja novih mjera na snagu svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori mogu da rade od 6 do 24 sata. Odluka se odnosi na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane i slične ugostiteljske objekte kao i na pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama.

U ugostiteljskim objektima osim u primorskim opštinama (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Ber i Ulcinj) ugostiteljski objekti rade po sljedećim pravilima:

– za stolom mogu sjediti najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta:
– zabranjeni su samousluživanje i zadržavanje ili stajanje ispred šanka;
– stolovi moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje 2m, u skladu sa preporukama IJZ; i
– mora biti obezbijeđeno redovno održavanje higijene i dezinfekcija zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ.

Dozvola žive muzike u restoranima uz stroga pravila

Ukida se zabrana održavanja zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima koja je bila uvedena 7. jula.
Privredna društva, pravna lica i preduzetnici koji se bave ugostiteljskom djelatnošću i organizuju izvođenje zabavno-muzičkog programa dužni su da to čine tako da:
– pjevači i muzičari – članovi benda/orkestra poštuju međusobnu fizičku udaljenost od najmanje 2m;
– da prilikom izvođenja zabavno-muzičkog programa nose zaštitne maske, osim pjevača i muzičara koji sviraju duvačke muzičke instrumente;
– obezbijede fizičku udaljenost između gostiju sa jedne strane i pjevača i muzičara-članova benda/orkestra sa druge od najmanje 4m, a ako to nije moguće, gosti i pjevači/muzičari moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama/panelima visine od najmanje 2m; i
– zabrane gostima igranje i ples.

Kontrola nošenja zaštitnih maski

S obzirom na to da je uočeno nepridržavanje mjera u pojedinim trgovinskim objektima uvodi se obaveza privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, kao i državne organe, organe državne uprave, organe uprave, organe lokalne samouprave, javne ustanove i druge subjekte koji vrše javna ovlašćenja, banke, pošte i druga pravna lica, koja neposredno pružaju usluge građanima u šalter salama, da odrede lica koja će kontrolisati da li građani ili korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte poštuju obaveze nošenja zaštitne maske i međusobne fizičke udaljenosti.

Nove mjere za fitnes centre i teretane

Privremena mjera za fitnes centre i teretane, koja je uvedena 16. jula na teritoriji Podgorice proširuje se na cijelu državnu teritoriju.

Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m², ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2m između korisnika usluga i da obezbijede poštovanje drugih mjera, u skladu sa uputstvom IJZ.

Važenje i kontrola

Sve danas donijete mjere primjenjuju se bez vremenskog ograničenja odnosno dok postoji opasnost od širenja zarazne bolesti novog koronavirusa ili do povlačenja ili promjene mjere.

NKT izražava zahvalnost građanima, privrednicima i preduzetnicima u opštinama sjevernog regiona na dosljednom poštovanju mjera i istovremeno upozorava da će pojačati kontrolu poštovanja mjera, posebno u ugostiteljskim objektima, sa ciljem da današnje ublažavanje restrikcija ne dovede do ponovnog širenja virusa.

Related posts

Ostavi komentar