Vesna Pećanac dobila crnogorsko državljanstvo

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović donio je odluku da se istaknutoj glumici Vesni Pećanac (74) dodijeli crnogorsko državljanstvo.

Iz njegovog resora saopšteno je da je odluka donijeta u skladu sa zakonom o crnogorskom državljanstvu, na predlog bivše predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i shodno mišljenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

– Radi se o licu čiji je prijem u crnogorsko državljanstvo od posebno značaja za kulturni interes Crne Gore. Vesna Pećanac je svojim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama dala značajan doprinos promociji Crne Gore, njenoj kulturi i stvaralaštvu – saopšteno je iz MUP.

Podsjetimo, fotografije Pećančeve, supruge proslavljenog filmskog režisera Živka Nikolića, iz narodne kuhinje Verskog dobrotovornog starateljstva u Beogradu, potresle su njene brojne poštovaoce i kolege u Crnoj Gori. Tim prije što je ona dobar dio karijere igrala u Živkovim filmovima i serijama (“Lepota poroka”, “Čudo neviđeno”, “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”…), snimanim od juga do severa tadašnje Jugoslavije.

Inicijativu za dodjelu crnogorskog državljanstva pokrenuo je Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta ocijenivši da je težak život glumice poraz celog društva, dok je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević ponudio Vesni Pećanac da, ukoliko želi, može da živi u tom gradu.

Related posts

Ostavi komentar