3 CVIJETA U KUĆI NA USKRS – SIMBOLIŠU BLAGOSTANJE, MIR I LJUBAV: Stavite ih u vazu i privucite sreću u dom!

Evo koja tri proljećna cvijeta treba da krase vaš dom tokom uskršnjih praznika:

Đurđevak

Ovaj cvijet opojnog mirisa cvjeta baš u ovom periodu, između aprila i maja. Prema nekim vjerovanjima, suze Bogorodice koja je plakala ispred krsta na kome je bio razapet Isus, pretvorile su se u đurđevak. Po drugoj legendi, đurđevak su Evine suze koje je isplakala kada je prognana iz raja. Ovaj cvijet simboliše i nježnost, skromnost i čednost, vjerovalo se da donosi sreću u ljubavi zbog čega su mlade buketić đurđevka nosile kao bidermajer.

Ljiljan

Ljiljan ima posebno mjesto u hrišćanskoj tradiciji, naročito onaj bijele boje. Simboliše bezgrešnost, čistotu, čednost, zbog čega se vezuje za Presvetu Bogorodicu. Zbog toga se povezuje i sa plodnošću i materinstvom i dobro je da ga zbog svoje snažne simbolike imate u domu tokom praznika.

Lale

Lala je cvijet koji najavljuje proljeće i novi početak. Simbol su izobilja, ali ljubavi i naklonosti, pa su se oduvijek poklanjale onima koje najviše volimo i cijenimo. Crvene lale povezuju se sa najdubljim emocijama, bordo lale su simbol divljenja i poštovanja. Bijela lala označava čistotu duše, dok su žute simbol prijateljstva i radosti.

(sensa)

Related posts

Ostavi komentar