EU opredijelila milion eura za sveobuhvatnu obrazovnu strategiju u Crnoj Gori

Kvalitetno obrazovanje ključno je za okončanje siromaštva i razvoj Crne Gore, poručeno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, 24.marta  na obilježavanju početaka reformske inicijative „Kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori“, koja se realizuje u partnerstvu Ministarstva, UNICEF-a i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj ove reformske inicijative je razvoj i usvajanje desetogodišnje Strategije za reformu obrazovanja (2025–2035) na osnovu nalaza i preporuka sveobuhvatne Analize obrazovnog sektora, koja je sprovedena u saradnji s UNICEF-om.

Iz UNICEF-a poručuju da je obrazovna reforma najznačajnija investicija koju država može da uloži u razvoj Crne Gore, te da razvoj ove strategije, njeno sprovođenje i praćenje treba da uključi sve zainteresovane strane, prije svega nastavnike, učenike i roditelje.

 Ova strategija bi, između ostalog, trebalo da obezbijedi adekvatna sredstva za: nove školske objekte; opremanje svih škola novim tehnologijama; uvođenje digitalnih tehnologija na način da doprinesu kvalitetu i inkluzivnosti; integraciju vještina za 21. vijek u programe i nastavu; kontinuirano, stručno usavršavanje svih nastavnika; povećanje broja asistenata u nastavi i romskih medijatora koji su neophodni za kvalitetno, inkluzivno obrazovanje; besplatan transport do vrtića i škola svoj djeci kojoj je to potrebno; povećanje broja školskih psihologa i njihov rad na sprečavanju nasilja.

 Rekao je  Huan Santander, odlazeći šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović istakla je na skupu održanom 24. marta da će Strategija obuhvatiti sve nivoe obrazovanja i definisati finansijski okvir za njenu održivu i dugoročnu realizaciju.

„Naš cilj je da djeca steknu znanja i vještine koje su im neophodne za dalje učenje i uspješno završavanje školovanja. U tom smislu, vaspitače i učitelje ćemo posebno osnažiti da pruže podršku djeci iz osjetljivih grupa, kao i njihovim porodicama, u cilju kreiranja stimulativnog školskog okruženja, prevencije ranog napuštanja škole i omogućavanja da djeca ostvare svoj puni potencijal“, navela je ministarka Jakšić-Stojanović.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je da je Evropska unija sa zadovoljstvom opredijelila donaciju od milion eura kako bi pomogla našoj državi da razvije sveobuhvatnu obrazovnu strategiju i da pilotira niz aktivnosti koje će pomoći u poboljšanju kvaliteta i jednakosti obrazovanja, te samim tim i u napretku Crne Gore ka članstvu u EU.

„Nadam se da će ovaj zajednički napor koji predvodi Ministarstvo prosvjete, uz podršku UNICEF-a, označiti početak suštinske i prijeko potrebne reforme obrazovnog sektora u Crnoj Gori“, poručila je ambasadorka Popa.

Uncef cg

Related posts

Ostavi komentar