Prehrana za dobro raspoloženje: Pomaže prilikom tmurnih i depresivnih dana

Jedno od rješenja koje pomaže u povratku osjećaju stabilnosti i optimizma nalazi se u prehrani, tvrdi nedavno objavljeno naučno istraživanje

Mnogi tvrde kako je januar uvjerljivo najdepresivniji mjesec. Visoki troškovi kraja godine, višak kilograma, tmurno vrijeme… Sve su to razlozi zbog kojih se mnogi žale na osjećaj manjka entuzijazma i energije, a često i depresivne epizode.

Jedno od rješenja koje pomaže u povratku osjećaju stabilnosti i optimizma nalazi se u prehrani, tvrdi naučno istraživanje objavljeno u The British Medical Journal.

Riba s povišenim udjelom masnoće

Morska riba poput lososa, skuše i tune bogata je omega-3 masnim kiselinama, poznatima kao najzdraviji izvor masnoća koje možemo unijeti u svoj organizam.

Djeluju protivupalno i imaju direktan uticaj na rad mozga jer regučišu neurotransmitere zadužene za balansiranje raspoloženja.

Brojna istraživanja dokazala su povezanost manjka omega-3 masnih kiselina s poremećajima poput depresije i anksioznosti, a dokazano je i kako većina ljudi ove zdrave masnoće unosi ispod preporučenog nivoa.

Jogurt

Bakterija naziva Lactobacillus proizvodi hormone serotonina i dopamina koji nam pružaju osjećaj sreće’, piše u istraživanju objavljenom u magazinu Natural.

Ovu feel-good bakteriju najlakše ćete unijeti putem jogurta, kefira i kiselog kupusa, a osim ugodnih emocija, učiniće vas i otpornijima na stres.

Orašasti plodovi

Manjak magnezijuma uzrokuje osjećaj nervoze i tjeskobe te smanjuje kvalitet sna, a njegov manjak možemo nadoknaditi kroz unos orašastih plodova.

Bademi, lješnici, orasi, indijski oraščići, ali i chia sjemenke te sjemenke buće i susama, osiguraće nam dovoljan unos magnezijuma za povratak ugodnijih emocija.

Banana

Banana je prava riznica serotonina, hormona sreće! Bogata je vitaminom B6 i vlaknima, a kombinovana s bakterijom Lactobacillus, stvara savršene preduslove za poboljšanje raspoloženja!

Dodatan bonus je što utiče na kvalitet sna, a svi znamo koliko je on važan za cjelokupno zdravlje tijela i uma.

avaz

Related posts

Ostavi komentar