Srećna porodica iz Podgorice bogatija za tri nova člana, mama poručuje: “Svako dijete je Božiji dar”

Ruke dvadesetčetvorogodišnje Jelene Vujadinović Popović pune su trostruke sreće. Ova mlada Podgoričanka je 16. septembra na svijet donijela trojke – tri djevojčice.

“Saznati da ste u drugom stanju budi nevjerovatan osjećaj i neopisivu emociju. Ali saznati da nosite trojke je nešto posebno što ćemo suprug i ja pamtiti dok smo živi”, priča za CdM ponosna mama.

U trudnoći se ugojila svega 17 kilograma.

“Moram napomenuti da sam vodila računa šta jedem i kada jedem. To mi je olakšalo cjelokupnu trudnoću jer sam do samog kraja bila fizički pokretna trudnica”, sa smješkom konstatuje mlada mama.

Trudnoća sa trojkama uvjek je komplikovana, i ljekari uglavnom savjetuju majkama da odstrane jedan plod, kako bi druga dva imala više vremena i prostora da se razviju. Međutim, Jeleni i njenom suprugu to uopšte nije bila opcija.

“Trudnoća prvih tri mjeseca je bila i više nego teška. Imala sam jake mučnine pa sigurno i do 15 puta na dan. Pored toga smo birinuli da li će sva tri ploda oživjeti. Kada se to smirilo imala sam probleme sa okolinom. Naravno, rijetko kada sam mogla čuti pozitivne komentare, obično su ljudi ulivali dodatni strah. Sa tim sam se izborila jer sam prije svega vjerovala sebi da ja to mogu. I tako je i bilo”, ističe Jelena.

Jelena i Nikola

Onda je uslijedio carski rez – prirodni porođaj sa trojkama nikad nije opcija, a Jelena kaže da svu zahvalnost duguje doktoru Vojislavu Miketiću.

“Bebice i ja smo izgurale punih 37 nedjelja. Pored pozitivnih misli, dobre ishrane i zdravog načina života, veliko hvala dugujem mom suprugu, porodici i prijateljima, koji su od samog početka bili uz mene. Kad uz toliku podršku imate i dobrog doktora, u mom slučaju doktora Vojislava Miketića, onda je to pravi pogodak. Porođaj uz doktora Miketića i njegov profesionalni tim je bio izuzetno lak i brz”, priča Jelena.

Pol djece saznala je tek nakon porođaja, do tada su uglavnom bile pretpostavke.

“Kad je višeplodna trudnoća u pitanju onda se pol djeteta teško vidi. Kad sam vidjela da sam rodila tri zdrave  djevojčice, postala sam najsrećnija mama na svijetu. Pol je u svakom slučaju manje bitan. Svako dijete je Božiji dar, bilo to muško ili žensko”, sa ponosom ističe Jelena.

Po buđenju je, kaže, počela da shvata da u carskom porođaju nema ničeg carskog.

“Posljedice carskog reza mi padaju mnogo teže nego što sam očekivala. Savjet trudnicama: prirodni porođaj ne izbjegavajte ukoliko to nije neophodno kao što je kod mene bio slučaj”, savjetuje Jelena.

Jelena je smještena na novom Akušerskom odjeljenju Kliničkog centra, što joj donekle olakšava boravak u bolnici.

“Sobe su opremljenje po najsavremenijim standardima u koje mogu boraviti maksimalno tri porodilje, što je jako bitno u ovoj situciji kada vlada koronavirus. Ali definitivo ovo odjeljenje krase radnici, koji su prije svega stručni, a potom i ljubazni, pa ću iskoristiti priliku da im se ovako javno zahvalim na svemu”, kaže jelena.

Pomoć oko beba obećana joj je sa svih strana.

“Pored supruga veliku podršku i pomoć očekujem od porodice i prijatelja. Jedna od sestara mi je i zdravstveni radnik, pa će mi njena pomoć biti najbitnija dok djeca i ja malo ne ojačamo”, navodi Jelena.

Zaključićemo ovu lijepu priču citatom Roberta Browninga: “Majčinstvo – sva ljubav svijeta počinje i završava s njim”.

(cdm)

Related posts

Ostavi komentar