Blitva stabilizuje nivo šećera u krvi, jača srce i pluća…

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani koje ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.

Osim što čuva zdravlje ljudskoa srca, blitva se brine o nivou šećera u krvi, čuva kosti, brine o sistemu za varenje i probavi… Iako se kelj često smatra kraljem zeleniša, blitva ima podjednako impresivan niz svojih nutritivnih dobrobiti. Pripada porodici Chenopodioideae, u koju spadaju repa i spanać, uzgaja se širom svijeta, a porijeklom je sa Mediterana i cijenjena je zbog svoje sposobnosti da raste na siromašnim zemljištima jer ne traži mnogo vode i svjetlosti, piše sajt Eklinika.

Dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka…

Postoje mnoge vrste blitve, od kojih neke imaju šarene stabljike i žilice u nijansi dragulja, što ovo povrće čini posebno prijatnim za oko. Štaviše, njeno lišće i stabljika pružaju obilje vitamina, minerala i moćnih biljnih jedinjenja. Samo 1 šolja (175 grama) obarene blitve sadrži:

35 kalorija
Proteini: 3,3 grama
Ugljeni hidrati: 7 grama
Vlakna: 3,7 grama
Vitamin A: 214 odsto referentnog dnevnog unosa (RDI)
Vitamin C: 53 procenata
Vitamin E: 17 odsto
Vitamin K: 716 procenata
Kalcijum: 10 odsto
Bakar: 14 procenata
Magnezijum: 38 odsto
Mangan: 29 procenata
Gvožđe: 22 odsto
Kalijum: 27 procenata
Dnevna doza vitamina A, K, C

Kao što vidite, mala porcija barene blitve pokriva našu dnevnu potrebu za vitaminima A i K i gotovo ispunjava dnevni unos vitamina C. Štaviše, blitva je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka, natrijuma, fosfora i vitamina E. Ova zelena hrana nije prepuna samo hranljivih sastojaka, već je i izuzetno kalorična, što je čini pogodnom za mršavljenje.

Može da smanj rezistenciju na insulin i šećer u krvi

Blitva je bogata vlaknima i antioksidantima, što može da poboljša kontrolu šećera u krvi i smanji rizik od dijabetesa. Prepuna je hranljivih sastojaka koji mogu da smanje šećer u krvi, a vlakna blitve pomažu u održavanju zdravih nivoa glukoze u krvi. Hrana bogata vlaknima pomaže usporenoj probavi, što smanjuje brzinu apsorpcije šećera u krvotok, sprečavajući povišeni šećer u krvi i stabilizujući nivo glukoze. Blitva je, na primjer, bogata K1 vitaminom. Samo 1 šolja (175 grama) kuvane blitve nudi 716 procenata dnevnih potreba ovog vitamina. Vitamin K je uključen u mnoge važne procese u vašem tijelu. Na primjer, potreban je za zgrušavanje krvi i razne ćelijske funkcije. Takođe je neophodno za zdravlje kostiju

Related posts

Ostavi komentar