Deset pitanja koje mame postavljaju poslije porođaja

Nakon toliko razmišljanja i iščekivanja, beba je napokon stigla. Bez obzira na to što ste sigurno uradili jedno opsežno istraživanje, javiće se veliki broj novih pitanja o kojim niste mislili tokom trudnoće. Zato smo se potrudii da odgovorimo na neka od pitanja koja muče roditelje, a naročito mame.

1. Da li će bebina glava uvijek biti istog oblika kao sada?

Oblik bebine glave je privremen. Anatomija kaže da se lobanja sastoji od djelova, koji se pomjeraju kako bi beba bila u stanju da prođe kroz porođajni kanal. Nekada oblik glave može biti neobičan, što je potpuno normalno. Nakon nedjelju ili dvije, glavica će poprimiti ljepši oblik.

2. Šta ako nisam dobila ocjenu 10 na porođaju?

U principu, bebe rijetko dobijaju ocjenu deset. Doktori, sestre, babice u roku od nekoliko minuta po porođaju provjeravaju bebino disanje, rad srca, mišićni tonus, reflekse, boju kože – svaka od ovih stavki nosi 0,1, ili 2, u zavisnosti od stanja. Sve ocjene preko 7 se smatraju normalnim, a ispod toga to zahtijeva medicinsku pažnju. Važno je da znate da ocjena na porođaju nema veze sa kasnijim zdravstvenim stanjem djeteta.

3. Zašto stavljam dijete na grudi kada nemam mlijeka?

Upravo zato što se na taj način podstiče stvaranje mlijeka. Uz to kolostrum, ono što u prvim danima ide prije mlijeka, vrlo je važno za bebu. Iako nemate mlijeka, neka beba bude na vašim grudima, regulisaćete joj tjelesnu temperaturu, a ujedno ćete se obje osjećati predivno. Vrlo često i taj osjećaj ispunjenosti rezultira laktacijom. 

4. Koliko krvi je previše?

Bez obzira na to kako ste se porodili, očekujte krvarenje nakon porođaja. Na početku može krenuti zaista velika količina krvi. Nemojte da se prestravite. Svakog dana će biti sve bolje. Možete očekivati jače krvarenje u momentu kada beba počne da doji. Imajte na umu da dojenje umanjuje sveukupno krvarenje jer pomaže materici da se brže vrati u prirodnu veličinu. 

5. Da li smijem da ustanem i prošetam se?

To zavisi od mnogo faktora. Nakon epidurala, treba da sačekate da potpuno dođete sebi. To će biti sat ili dva poslije, ali će vam biti potrebna pomoć. Žene koje su imale porođaj carskim rezom, nećete moći da se krećete narednih 12 do 18 sati. Ne zaboravite da ste imali operaciju! I vaginalni porođaj bez epidurala će zahtijevati malu pomoć pri kretanju na samom početku. Nakon porođaja se javljaju velike promjene u kardiovaskularnom sistemu, pa će vrlo lako doći do vrtoglavice. Ne bi bilo dobro da padnete i povrijrdite se. 

6. Šta će se desiti ako dotaknem bebinu glavu?

Da, to strašno mekano mjesto na glavici… Normalan dodir, nježan i vrhovima prstiju neće smetati bebi. Strah i ono ‘ne pipaj’ je obično namijenjeno djeci koja ne znaju da naprave mjeru.

7. Da li će me boljeti kada prvi put odem u toalet?

Uriniranje može peckati, ali bol je neuporediv sa porođajem, na primjer. Osjećaćete malo neprijatnosti zbog katetera (svi sa epiduralom ga dobiju) ili epiziotomije. Što se stolice tiče, nakon vaginalnog porođaja ne bi trebalo da bude blo kakvih problema. Poslije carskog reza može biti malih poteškoća, naročito ako ljekovi protiv bolova uzrokuju zatvor.

8. Da li je zvuk kao da se beba guši, hrče normalan?

Da, jeste. Beba je živjela u vašoj materici, pa postoji količina tečnosti i mukusa koju beba treba da izbaci. Obično će za to biti potrebna 24 sata, a nakon carskog reza može biti i duže.

9. Kada ću moći da imam seksualne odnose?

Doktori su saglasni sa tim da je najbolje da sačekate barem šest nedjelja nakon porođaja, jer je tijelu potrebno vrijeme da se isceli. Nemojte se začuditi ako ne budete ni poslije toga još mogli. Na to utiče bol, ali i manjak estrogena. Budite strpljivi, libido će se vratiti.

10. Zašto mi niko nije rekao da je porođaj ovakav?

Pa, sada i same možete dati drugim majkama informacije koje vi niste dobile. Dobro je pripremiti buduće majke na ono što se može dogoditi na porođaju – biće krvi, bola, ali ste jake. Ne treba govoriti ženama da je prelako, a naročito ih ne treba zastrašivati. U svakom slučaju – Vi to možete!

(yumama)

Related posts

Ostavi komentar