Osim što daje dobar ukus jelima, ruzmarin je dobar za zdravlje i raspoloženje

Brojna istraživanja su pokazala da ruzmarin nije samo začin, već supernamirnica koja ima brojna ljekovita svojstva, piše Mind Body Green.

Kroz istoriju ljudi su ruzmarin koristili za jačanje pamćenja. Čak je i slavni Šekspir pisao o njemu u Hamletu.

I danas se smatra da ruzmarin pomaže pamćenju, ali pojedina istraživanja  ukazuju na to da ima pozitivan efekat na bolje raspoloženje i nivo stresa.

Poboljšava raspoloženje

U studiji iz 2018. godine miševima u laboratoriju koji su bili pod hroničnim stresom dali su ekstrakt ruzmarina i otkrili da ima antidepresivni efekat.

Naučnici vjeruju da razlog leži u činjenici da biljka ima protivupalna svojstva i da pomaže u ublažavanju upalnih procesa u regiji mozga koja se zove hipokampus, ali i u crijevima.

Iako još postoje istraživanja koja pokušavaju da povežu zdravlje crijeva sa zdravljem mozga, čini se da dobro raspoloženje, optimizam i oštar um imaju veze sa zdravim mikrobiomom.

Ruzmarin utiče na endokanabinoidni sistem

Riječ je o glavnom regulatornom sistemu u našem tijelu koji je odgovoran za način na koji nervne ćelije komuniciraju.

On reguliše procese poput gladi, sna, upale, stresa, krvnog pritiska, metabolizma, tjelesne temperature i mnogih drugih procesa.

Ruzmarin sadrži jedinjenje koje se vezuje za receptore kanabinoida. Iako još ne znamo kako ni zašto, čini se da to vezivanje za receptore smanjuje uticaj reakcije organizma na stres.

Related posts

Ostavi komentar