Ovo su pet namirnica koje bi trebalo da izbjegavate da jedete prije spavanja

Stručnjaci za spavanje u Beneden Health-u su podijelili određene namirnice koje je najbolje propustiti ako vam je teško zaspati.

Iako postoje namirnice koje možete konzumirati, a koje vam neće poremetiti vrijeme za spavanje, preporučili su vam da izbjegavate jesti prekasno uveče jer će vaše tijelo sve što vam je potrebno pretvoriti u energiju.

Ovo je pet najgorih namirnica koje možete jesti prije spavanja:

Čokolada

Logično je da ne bismo trebali pijuckati šolju kafe prije spavanja, jer bi vam nivoi kofeina mogli dati nalet energije umjesto da pripremite tijelo za san.

Međutim, stručnjaci Beneden Health-a su podijelili da visok nivo kofeina u čokoladi takođe čini lošim izborom za kasno noćno grickanje, kao i šećer.

Sir

Ko ne voli grickati sir nakon večere? Nažalost, kremasta, utješna užina je zapravo jedna od najgorih namirnica koje možete pojesti prije spavanja.

Jaki ili odležani sir sadrži prirodno visok nivo aminokiseline zvane tiramin, zbog čega se osjećamo budno, prema Beneden Healthu.

Tiramin tjera vašu nadbubrežnu žlijezdu da oslobađa hormon ‘bori se ili bježi’, zbog čega se satima osjećate zujanje i budnost. Isto važi i za ukusne suhomesnate proizvode.

Začinjene stvari

Začinjena hrana – kao i začini kao što su ljuti sos i senf – mogu ometati regulaciju temperature vašeg tijela te vam pokvariti san.

Pored podizanja tjelesne temperature, za varenje začina potrebni su visoki nivoi energije, što čini dubok san prilično nemogućim.

Sladoled

Postoji razlog zašto se to zove ‘navala šećera’ – previše slatkih stvari može dovesti do skoka nivoa šećera u krvi, što je loše pred spavanje. To je slučaj sa sladoledom, kao i slatkišima, kolačima i keksima.

Prema Healthline-u, hrana koja uzrokuje značajne skokove i pad razine šećera u krvi pokreće oslobađanje hormona poput adrenalina i kortizola, što može dovesti do simptoma kao što su anksioznost, glad i razdražljivost.

Iako biste u početku mogli osjećati pospanost od hrane, ove promjene u hormonima mogu uzrokovati da se probudite kasnije tokom noći.

Čips

Ono što čips čini tako ukusnim je količina soli posipana po njima. Nažalost, previše soli može dehidrirati vaše tijelo, a istovremeno povećava zadržavanje vode, uzrokujući umor.

Studija Evropskog endokrinološkog društva pokazala je da slana hrana, poput čipsa i slanih orašastih plodova, može dovesti do poremećenog ili laganog sna.

Stručnjaci preporučuju da se držite podalje od slane hrane najmanje dva do tri sata prije spavanja ako vam je potreban dobar san.

(standard)

Related posts

Ostavi komentar