Gastro

Dajana Golubović Pejović trudna: Evo kog je pola beba

Lijepa voditeljka Dajana Golubović za nekoliko mjeseci dobiće još jedno dijete.

Dajana je na emotivan način otkrila da je u deugom stanju

– Od niza arhiviranih godina koje čovjek uglavnom mjesečareći potroši, srećan je ako probere nekolike koje svojom ravnodušnošću nije pokvario. Svašta usput nedovršeno ostavimo, iskrivimo i zanemarimo. Meðutim, uvijek ima nešto čemu se predajemo od glave do pete. U sve svoje “radnje” ulažem mnogo napora, strasti i pažnje, ali sam u jednom životnom djelovanju i u jednom okruženju kompletno mirna i svoja. U krugu porodice- napisala je Dajana pa dodala:

– Da se razumijemo – svašta je Iliji i meni donosilo neobuzdanu radost skoro dvije decenije koliko smo zajedno, ali, ovaj momčić, potpuno nas je razoružao.  Dugo smo mislili da je to vrhunac davanja sebe jednom ljudskom biću i da snažnije ne može, sve dok se nije najavio još jedan šmeker koji će nas, sve su prilike, čak i podmladiti.

Ona je otkrila koliko se raduje proširenju porodice.

-Sa nestrpljenjem ga čekamo, potpuno očarani što kroz cijeli proces najljepše emotivne predaje prolazimo opet. ZAHVALNOST! To je osjećaj koji preovladava. Prema onome što nam ponekad bude nepravdom oduzeto, jednako koliko i prema onome što nam, poput neke sinhronizovane životne melodike, uvijek, i u pravo vrijeme – višestruko bude nadomješteno.  Zahvalnost prema svemu- napisla je ona na Instagramu.

pročitaj više

Evo kako da ruže u vašoj bašti duže cvjetaju: Jedna namirnica vam može pomoći

Ljeto znači i da su mnoge sezonske biljke kao što su hortenzije i ruže u punom cvatu, a možete dobiti zdravije cvijeće i cvjetove koji duže traju uz pomoć banana.

Naime, hortenzije i ruže moraju da se hrane s više kalijuma nego ostalo cvijeće zbog većih potreba za hranjivim materijama, tako da kalijum može pomoći da dobijete veće, dugotrajnije i živahnije cvjetove.

Rejčel Pakston, stručnjakinja za vrtlarstvo i osnivačica Creative Homemaking, podijelila je da je jedan od najboljih načina da to učinite jeste da cvijeće “hranite” korom od banane.

Postoji nekoliko načina da napravite đubrivo od kore banane, ali najefikasniji način je jednostavno stavite kore u zemlju ili napravite “čaj” od kore banane.

Da direktno nanesete koru banane na svoje cvijeće, sve što trebate učiniti je isjeći koru banane na male komadiće, a zatim ih zakopati oko biljke u zemlju. Koristite kore od dvije ili tri banane po biljci. Narežite kore na male komadiće i zakopajte ih oko svake biljke. Zakopavanje kore od banane nekoliko centimetara duboko u tlo osigurava da štetočine ne mogu doći do njih, ali takođe osigurava da se brzo razgrađuju kako bi otpustile hranjive materije u tlo.

Trebate samo jednom mjesečno tokom ljeta zakopati kore od banane oko ruža i hortenzija kako biste svojim biljkama dali podsticaj hranjivim materijama i izbjegli preopterećenje tla.

Da biste napravili “čaj” od kore banane, sve što vam je potrebno su dvije kore banane po biljci, flaša, cjediljka i voda. Obavezno operite banane, narežite ih tako da stanu u posudu, a zatim ih dodajte u vodu. Ostavite kore nekoliko dana u vodi na sobnoj temperaturi, a zatim ih izvadite iz vode. Koristite tečnost za zaljevanje biljaka.

Izvor: Klix.ba

pročitaj više

Jabukovo sirće dobro za kosu

Jabukovo sirće jača kosu i smanjuje njeno opadanje, kontroliše bakterije i gljivice koje izazivaju probleme s vlasištem, odčepljuje folikulu dlake i radi piling vlasišta.

Ako želite svojoj kosi da omogućite dubinsko čišćenje i smanjite blijeđenje obojene kose, napravite rastvor s jabukovim sirćetom koji će vam omogućiti brojne blagodati. Najbolje bi bilo da koristite prirodni domaći, a ne kupovni.

Za rastvor će vam trebati: bočica s raspršivačem, jabukovo sirće (100 posto prirodan), voda, eterično ulje lavande i aloe vera gel. Prvo našamponirajte i njegujte kosu da bude spremna za upijanje blagodati jabukovog sirćeta, piše 24 sata.

Uzmite bocu s raspršivačem i dodajte 3-5 kašika jabukovog sirćeta. Zatim dodajte 2-3 kapi eteričnog ulja lavande i 1 kašiku gela aloe vere. Napunite ostatak boce vodom i dobro protresite.

Raspršite cijelu dužinu kose sredstvom, a posebnu pažnju obratite na vlasište i vrhove. Ostavite rastvor na kosi 2-5 minuta, temeljno isperite i ponovite jednom nedjeljno.

(vijesti)

pročitaj više

Kako prepoznati sunčanicu i toplotni udar i šta raditi u tim situacijama

Sa visokim, tropskim temperaturama dolazi i do porasta broja onih koji se ljekarima javljaju zbog sunčanice i toplotnog udara.

Iako je za ljetnje dane karakterističan odlazak na more i veće izlaganje suncu, moramo biti svjesni koliko je naš organizam spreman da se aklimatizuje, prilagodi novim klimatskim uslovima.

Šta je sunčanica

Duže izlaganje glave i vrata suncu dovodi do sunčanice, posebno kada je potiljak direktno na visokoj temperaturi i pod uticajem sunčeve toplote. Naše tijelo se hladi radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem.

Kako bi znojenje bilo efikasnije za vrijeme velikih vrućina kroz kožu protiče znatno veća količina krvi koja hladi tijelo i tako štiti svoje najvažnije organe, posebno mozak. Ako izlažemo glavu uticaju sunca, temperatura u glavi se znatno povećava. Tijelo nastoji da rashladi mozak tako što više hladne krvi upućuje u glavu. Time dolazi do širenja krvnih sudova mozga i do naglog povaćanja njegove zapremine. To utiče na pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice se mogu završiti nesvjesticom pa i komatoznim stanjem.

Simptomi

Simptomi sunčanice su najčešće suva koža uz primjetno povišenu tjelesnu temperaturu. Na koži se mogu pojaviti mehurići ili crvenilo koji izazivaju svrab i žarenje. U nekim slučajevima može se pojaviti pretjerana osetljivost očiju na svjetlost, suzenje očiju ili fotofobija.

Tu je i glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenosti, te vidljivo crvenilo lica, kao i pojačano znojenje, žeđ, mučnina i povraćanje.

Mogu se javiti i zujanje u ušima, problem s vidom i malaksalost. Puls je ubrzan, a disanje plitko i brzo.

Kako reagovati

Osobu sa ovakvim simptomima treba odmah smjestiti u hladovinu ili u rashlađenu, zatamnjenu prostoriju i raskomotiti je. Važno je postepeno rashlađivanje laganim polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga sa ledom na potiljak i glavu sve dok se temperatura ne vrati u normalu. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontolisati.

Osobi pogođenoj sunčanicom treba davati hladne napitke, ali nikako kafu i alkohol. U težim slučajevima gubitka svijesti, pojave konfuzije i pospanosti potrebno je što prije pozvati ljekara.

Toplotni udar

Sličan je sunčanici i ne mora nastati kao posljedica direktnog izlaganja suncu. Mogu ga dobiti radnici u pekari ili u industriji kraj visokih peći, kao i neoprezni vozači u pregrijanom automobilu…

Toplotni udar nastaje kao rezultat naglog, prekomjernog povećanja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vrijeme ljetnjih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje.

U takvim uslovima temperatura tijela raste i doseže vrijednosti i do 40. podeoka Celzijusove skale. Ovako visoka temperatura dovodi do disfunkcije centralnog nervnog sistema koja razultuje delirijumom, konvulzijama, pa i komom. Ukoliko ovakvo stanje potraje može doći do trajnih oštećenja i neuroloških poremećaja.

Simptomi

Toplotni udar ćete prepoznati po malaksalosti, vrtoglavici i slabosti. Primjetan je i izostanak znojenja. Osoba osjeća žeđ, zujanje u ušima i pulsiranje u grudima, kao i grčeve. Puls je slab i jako ubrzan

Toplotni udar nastaje naglo i bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska.

Prva pomoć

U slučaju toplotnog udara kao i kod sunčanice mora se intervenisati i odmah početi sa rashlađivanjem. Osobu treba skloniti u hladovinu, skinuti joj odjeću i obilno ga rashlađivati hladnom vodom. Obavezno pozovati hitnu pomoć.

Za vrijeme toplotnog udara tijelo gubi sposobnost termoregulacije tako da se može pregrijjati ili u nekim slučajevima rashladiti. Zbog toga je u težim slučajevima neophodno stalno mjeriti temperaturu i, naravno, shodno tome unesrećenog hladiti ili utopljavati.

Jako je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i minerale.

Prevencija

Kako ne biste dobili sunčanicu, dobro zaštitite glavu. Nosite kačkete ili šešire sa obodom, čija kalota je od prozračnih materijala. Odjeća mora odgovarati klimatskim uslovima, važno je da je od prirodnih tkanina i svjetlijih boja. Zbog visokih temperatura organizam gubi vodu, pa je važno uzimati što više tečnosti. Ishrana takođe mora biti uravnotežena i lagana, bogata vitaminima i mineralima. Morate nadoknađivati kalijum i magnezijum, koje uz natrujum i hlor organizam naročito gubi.

Prostorije u kojima se boravi moraju se redovno provetravati, a ukoliko se koriste rashladni uređaji temperature u odnosu na spoljašnju sredinu ne bi trebalo da se znatno razlikuju.

Na visoke temperature posebno su osjetljiva djeca, a naročito bebe između šestog mjeseca i prve godine života, jer nemaju dovoljno razvijen termoregulacioni sistem.

Ni starija djeca ne bi trebalo da se izlažu suncu između 10 i 18 časova, posebno na betonskim i asfaltnim površinama.

(vijesti)

pročitaj više

Najzahtjevnije pripadnice zodijaka: Ova tri horoskopska znaka često na kraju ostanu same

Neke žene zodijaka teže pronalaze partnera i često ostaju same. Nije tu u pitanju nedostatak ljepote ili nečeg drugog, nego visokih standarda zbog kojih ne pristaju na manje od onog što smatraju da su zaslužile.

Djevica
Djevice se ne zadovoljavaju prosječnim i uvijek traže muškarca koji će ispuniti sve njihove visoke standarde. Djevice žele partnera koji je inteligentan, uredan, odgovoran i ambiciozan te neće pristati na manje.

One su majstorice detalja i uvijek obraćaju pažnju na sitnice koje drugi možda ne primjećuju. Njihova potreba za redom i savršenstvom znači da će pažljivo analizirati svakog potencijalnog partnera, tražeći bilo kakve znakove nesavršenstva.

Iako mnogi ne mogu zadovoljiti njihove visoke standarde, Djevice su spremne čekati onog pravog koji će se uklopiti u njihov savršeni svijet.

Vaga
Vage sanjaju o savršenoj ljubavi i često imaju visoke kriterije kada je riječ o pronalaženju pravog partnera. Žele muškarca koji je šarmantan, pažljiv, estetski osviješten i sposoban za duboku emocionalnu povezanost.

Prirodne su romantičarke i vjeruju u pravu ljubav iz bajki. Njihova sklonost prema idealizmu znači da će tražiti partnera koji ispunjava sve njihove romantične snove.

Iako je teško pronaći nekoga ko će zadovoljiti sve te kriterijume, Vage su spremne čekati jer vjeruju da je prava ljubav vrijedna svakog truda i čekanja.

Škorpija
Škorpionke traže muškarca koji može pratiti njihovu strast i emocionalnu dubinu. One žele partnera koji je izuzetno lojalan, strastven, tajanstven i sposoban za duboku emocionalnu povezanost.

Ove zavodnice zodijaka ne zadovoljavaju se površnim vezama. Njihova potreba za intenzivnim emocijama i dubokom povezanošću znači da će tražiti partnera koji može zadovoljiti njihove visoke standarde.

Iako je teško pronaći nekoga tko može pratiti njihov intenzitet, Škorpionke su spremne čekati jer vjeruju da je prava ljubav vrijedna svake borbe.

pročitaj više

Goran Bogdan i Jovana Stojiljković čekaju dijete

Hrvatski glumac Goran Bogdan i njegova djevojka, takođe glumica Jovana Stojiljković postaće roditelji.

Dnevnik Nove TV saznaje da je Jovana trudna, te da će uskoro na svijet stići prvijenac.

Goran i Jovana su snimljeni prilikom dolaska na javni događaj, a prisutni su primijetili da je glumica u poodmakloj trudnoći.

I ovo su ljubavni partneri, kao i većinu drugih stvari u vezi s privatnim životom, skrivali od znatiželjne javnosti.

Bogdan ima 43 godine, a Jovana je 11 godina mlađa.

Mediji su pisali da su se opet spojili u ljubavnom smislu 2021, nakon kraće pauze.

pročitaj više

Emotivne scene na Vimbldonu: Kejt Midlton zablistala na meču Đokovića i Alkaraza

Kejt Midlton, princeza od Velsa, nakon nekoliko mjeseci pojavila se u javnosti.

Kejt je stigla na centralni teren Vimbldona, gdje je počelo finale između Novaka Đokovića Karlosa Alkarasa.

Pretpostavlja se da će Kejt, nakon završetka, pobjedniku uručiti trofej.

Ovo je tek njeno drugo pojavljivanje u javnosti otkako je prije šest mjeseci objavljeno da boluje od raka.

Publika ju je dočekala ovacijama i gromoglasnim aplauzom, a Kejt je uzvratila mahanjem i osmijehom.

Iz Kensingtonske palate nisu htjeli da daju konkretne informacije o vrsti raka ili njenom zdravstvenom stanju, osim da je liječenje počelo u februaru.

Kejt je, inače, strastvena ljubiteljka tenisa.

Prošle godine je, podsjetimo, za potrebe promotivnog spota zaigrala sa legendom Rodžerom Federerom.

Midlton, princeza od Velsa, nakon nekoliko mjeseci pojavila se u javnosti.

Kejt je stigla na centralni teren Vimbldona, gdje je počelo finale između Novaka Đokovića Karlosa Alkarasa.

Pretpostavlja se da će Kejt, nakon završetka, pobjedniku uručiti trofej.

Ovo je tek njeno drugo pojavljivanje u javnosti otkako je prije šest mjeseci objavljeno da boluje od raka.

Publika ju je dočekala ovacijama i gromoglasnim aplauzom, a Kejt je uzvratila mahanjem i osmijehom.

Iz Kensingtonske palate nisu htjeli da daju konkretne informacije o vrsti raka ili njenom zdravstvenom stanju, osim da je liječenje počelo u februaru.

Kejt je, inače, strastvena ljubiteljka tenisa.

Prošle godine je, podsjetimo, za potrebe promotivnog spota zaigrala sa legendom Rodžerom Federerom.

pročitaj više

Najčešći uzroci dijareje tokom ljetnih mjeseci

Postoje različiti uzroci dijareje izazvane toplotom, uključujući bakterije uzrokovane lošim rukovanjem hranom, dehidracijom i određenim zdravstvenim stanjima.

Jedan od vodećih uzroka dijareje tokom ljeta je bakterijski gastroenteritis, vrsta infektivnog gastroenteritisa.

“Visoke temperature olakšavaju razmnožavanje bakterija u hrani. Konzumiranje hrane sa previše bakterija može izazvati gastroenteritis, i može izazvati dijareju”, rekao je gastroenterolog dr Saurab Seti za Verywell.

 • Po toplom vremenu ljudi često jedu više salata, voća ili hrane koja možda nije dovoljno hladna. Ako se sa ovom hranom ne rukuje pravilno, ona može sadržiti bakterije koje izazivaju trovanje hranom, što dovodi do dijareje.

Drugi zdravstveni problemi koji su česti ljeti, a to su dehidracija i bolesti izazvane toplotom, također mogu doprinijeti problemu.

“Vruće vrijeme čini da se više znojite, što može dovesti do toga da vaše tijelo izgubi previše vode. Kada ste dehidrirani, to može utjecati na vaš stomak i izazvati dijareju”, objasnio je dr Seti.

Slično tome, stanja poput toplotnog udara ili toplotne iscrpljenosti mogu ozbiljno utjecati na vaš stomak.

Neka istraživanja su također postavila pitanja o tome da li ljudi sa inflamatornom bolešću crijeva (IBD) mogu imati teže simptome, uključujući dijareju, tokom toplijih temperatura.

“Vruće vrijeme samo po sebi ne pogoršava direktno inflamatornu bolest crijeva, ali osjećaj stresa zbog vrućine može pogoršati simptome kod ljudi koji ga imaju”, dodaje dr Seti.

Kako sprečiti dijareju tokom ljeta?
“Pokušajte da ne ostanete predugo na vrućim mjestima i pronađite načine da se ohladite”, kaže gastroenterolog dr Dana Zalkin.

Veoma je važno voditi računa o unosu hrane i vode tokom ljeta. Dobra je ideja da pratite unos vode kako biste bili sigurni da ga unosite dovoljno svaki dan, jer to može spriječiti dehidraciju i moguće neželjene efekte, kao što je dijareja.

“Pored toga, uvjerite se da je hrana pravilno uskladištena i da se pažljivo rukuje kako biste spriječili da se razbolite od bakterija”, dodao je dr Seti.

Ako osjetite dijareju izazvanu toplotom, zamijenite izgubljenu tečnost pićem ili, u težim slučajevima, obratite se svom ljekaru koji vam može dati intravensku terapiju, prenosi Danas.rs.

foto: bulardi

pročitaj više

Vlado Georigiev pecnuo Ninu: “Koji ti je to novi filter”, pevačica mu odbrusila

Nina Badrić uživa u Grčkoj punim plućima.

Boravi na Mikonosu, a fanove prosto oduševljava prelijepim fotografijama.

Jedna od posljednjih je u fokus stavila njen osmijeh, na šta je “primjedbu” imao jedan od njenih kolega.

“Pošto je pivo tu i koji ti je to novi filter”, napisao je pjevač Vlado Georgiev i poslao Nini srce.

Hrvatska zvijezda se nije dala i “odbrusila” mu je.

“Ne ljubomoriši što sam sve ljepša i ljepša”, odgovorila je Nina kolegi i prijatelju, a fotografija dokazuje da je zaista u pravu.

pročitaj više

Porodila se Nina Seničar, sinu dala neobično ime

Glumica Nina Seničar dugo će pamtiti 11. jul.

Drugi put se ostvarila u ulozi majke, a na svijet je stigao sin.

Nina je prvu fotografiju bebe objavila na svom Instagram profilu.

Saznali smo i kako se zove njen sin.

“Vau. Imamo sina. Noa Grej Elis“, napisala je jedna od najljepših glumica sa ovih prostora na Instagramu.

Podsjetimo, Nina i njen suprug, holivudski glumac Džej Elis već imaju kćerku Noru Grejs

pročitaj više

Umrla Šenon Doerti

Glumica Šenon Doerti, poznata po ulogama u serijama Beverli Hils i Čari, preminula je u 54. godini nakon duge borbe sa rakom dojke.

Vijest da je Šenon Doerti preminula prenijela je Lesli Sloan, njena pubcistkinja, u izjavi za magazin People.

– Teškog srca potvrđujem da je preminula glumica Šenon Doerti. U subotu, 13. jula, izgubila je svoju borbu sa rakom nakon mnogo godina borbe sa ovom bolešću.

Doerti se proslavila 1990. godine kao Brenda Volš u seriji „Beverli Hils, 90210“, a njen lik se zajedno sa blizancem Brendonom preselio iz Minesote u Los Anđeles, gdje se čudio navikama bogataša.

pročitaj više

Prva dama Crne Gore Milena Milatović zablistala u haljinama Nataše Pejović, kreatorka poručila: “Velika je čast i odgovornost”

Crnogorska dizajnerka, Nataša Pejović, poznata po svom jedinstvenom i otmenom stilu, proteklih dana ostvarila je dva izuzetno važna angažmana, kreirajući odjevne kombinacije za supruge visokih državnih zvaničnika.


“Zaista je posebno zadovoljstvo uživati povjerenje za stilizaciju supruge premijera i supruge predsjednika Crne Gore za dva izuzetno značajna događaja, jedan na nacionalnom a drugi na internacionalnom nivou. To je velika čast i odgovornost koja me inspiriše da nastavim sa inovativnim i kreativnim radom,” izjavila je Nataša Pejović.


Za gala večeru u sklopu NATO Samita u Vašingtonu, supruga premijera Crne Gore, Milena, nosila je elegantnu crno-bijelu kreaciju Pejovićeve, u retro stilu. Kreacija je dio aktuelne kolekcije proljeće/ljeto 24.


Takođe, za suprugu predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, takođe Milenu, Pejovićeva je kreirala haljinu specijalno za proslavu Dana državnosti Crne Gore. Ova haljina predstavlja spoj ženstvenosti i dostojanstva, ističući ljepotu i ponos nacije.
Nataša Pejović je dizajnerka sa preko dvanaest godina iskustva u modnoj industriji, poznata po brojnim revijama i značajnim saradnjama. Ova nedelja bila je izuzetno izazovna, ali ju je učinila veoma ponosnom, još jednom potvrđujući njen status jedne od najprestižnijih dizajnerki u regionu.

Izvori fotografija su: Vlada CG, Predsjednik CG i privatna arhiva dizajnerke.

pročitaj više

Ledene cimet kocke za vrele dane

Nema boljeg načina da započnete radni dan – ako budete dovoljno motivisani, prije ili posle posla na brzinu spremite ovaj kolač po ovom receptu i neka vas njegova slast drži i narednih dana.

Sastojci:

280 g šećera

1 kesica vanilin šećera

80 ml vode

200 g maslaca

1 kašičica mljevenog cimeta

200 g mleka u prahu

70 g kakao praha

150 g mljevenog keksa

Za posipanje:

1 kašičica kakao praha

1/3 kašičice cimeta

Priprema:

U šerpici pomiješajte šećer, vanilin šećer i vodu. Stavite da se kuva. Od momenta vrenja, kuvajte tri do četiri minuta na nižoj temperaturi uz povremeno miješanje. Sklonite sa ringle, pa dodajte mljeveni cimet i maslac isjeckan na manje komade.

Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. U činiji izmiješajte kakao prah i mlijeko u prahu, pa sjedinite sa prethodno napravljenom smjesom. Ostaviti da se prohladi (desetak minuta), pa dodajte mljeveni keks i izmiješajte.

(Ona)

pročitaj više

Ovo su prvi simptomi problema sa plućima

Najveći faktor koji uništava pluća je pušenje, odnosno udisanje cigaretnog dima

Zdrava su pluća organ koji je ključan da omogući ulazak dovoljne količine kiseonika u krvotok te da se istovremeno izbaci nusproizvode metabolizma ćelija, ugljen-dioksid. Tako da su pluća jedna od prvih linija obrane od štetnih uticaja iz okoline. Ono što je važno reći jeste to da zdrava pluća imaju veliku rezervu u osiguranju dovoljne količine kiseonika za organizam.

Pojava kašlja
Obično je simptom da pluća nijesu u dobrom stanju osjećaj nedostatka vazduha. Zadihanost se u početnim stadijumima oštećenja pluća javlja pri naporu, nekada i minimalnom, kao što je uspinjanje na prvi sprat ili ponekad čak i govor. U stadijumima kada su pluća izuzetno oštećena zadihanost se javlja čak i u mirovanju. Ostali simptomi mogu biti kašalj i zvižduci u plućima.

Ono što je zanimljivo, pušači koji kašlju smatraju da je to normalno stanje za pušače. Međutim, kašalj nije zdravo stanje, i osobe koje kašlju duže od mjesec bez prestanka trebale bi da se jave ljekaru radi daljnje obrade.

Rizični faktor
Najveći faktor koji uništava pluća je pušenje, odnosno udisanje cigaretnog dima. Samo udisanje cigaretnog dima stvara u plućima hroničnu upalu, što može dovesti do razvoja hronične opstruktivne plućne bolesti. Takođe, cigaretni dim sadrži više od 3.000 kancerogenih materija. Devedeset posto bolesnika s hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti i oko 85 posto bolesnika s karcinomom pluća su pušači ili bivši pušači. Takođe, onečišćenje okoline i vazduha koji udišemo važan je faktor koji doprinosi povećanom riziku za oštećenje pluća.

Hronična upala
Alergije, a više hronična opstruktivna plućna bolest može oštetiti pluća sa stalno prisutnom upalom. Hronična upala dovodi do stalne aktivacije zapaljenskih ćelija: limfocita, neutrofila, makrofaga i brojnih ostalih koje, kada su aktivirane, mogu oštetiti pluća.

Oštećena pluća imaju tkivo s ožiljcima koje je nefunkcionalno te se tako može smanjiti normalno funkcioniranje ovog organa.

Izvor: avaz.ba

pročitaj više

Soda bikarbona za sjajnu kosu

Ovako pripremljen šampon nanesite na kosu od korijena do vrhova i nakon tri minuta dobro isperite toplom vodom

Nikad dovoljno sjaja u kosi, a pogotovo ako se može postići neagresivnim tretmanom. Šampon koji možete sami napraviti od sode bikarbone, uvijek je dobro rješenje. Jednostavnije ne može biti – sodu samo pomiješajte s vodom u čaši, i to na osnovu dužine kose. Ako je do ramena ili duža, pomiješajte dvije-tri kašike sode sa šest do devet kašika vode. Za kratku kosu potrebna je kašika sode s tri kašike vode.

Ovako pripremljen šampon nanesite na kosu od korijena do vrhova i nakon tri minuta dobro isperite toplom vodom. Kako bi efekt bio bolji, nakon pranja sodom na kosu nanesite mješavinu od jedne petine sirćeta i četiri petine vode. Smjesu ravnomjerno rasporedite i dobro utrljajte u kosu. Nakon nekoliko sekundi isperite hladnom vodom i kosa će biti sjajna i lepršava.

(dan)

pročitaj više

Goca iz “Makadama” se povukla iz javnosti, godinama je nema na TV-u, a evo kako danas izgleda

Pjevačica Goca Ivandić bila je vokal grupe “Makadam” i jedna od najomiljenijih pjevačica sa prostora Crne Gore.

Ova talentovana dana otpjevala je neke od najljepšoh pjesama koje su se čule vam granica Crne Gore među kojima i numera “Da mi je znati”.

Poslije višegodišnje saradnje sa grupom “Makadam” gdje je ostavila lični pečat Goca je odlučila da se povuče iz svijeta muzike, odnosno pojevanja, vrati se za Sarajevo gdje je živjela prije dolaska u Podgoricu i bude muzička urednica na tamošnjem Javnom servisu.

Od tad se slabo zna šta o Goci, ali i o tome kako ona izgleda.

Prije nekoliko godina za potrebe dokumentarnog filma o grupi “Bijelo dugme”, govorila je i Goca o svom pokojnom bratu Ipetu koji je tragično nastradao 1994. godine kada je pao sa šestog sprata hotela “Metropol” u Beogradu.

Ipe je bio bubnjar “Bijelog dugmeta”, a do dan danas njegova smrt je kako pišu mediji ostala misterija.

R.N.

pročitaj više

Otvaranje Top Hilla 12. jula: Tokom sezone nastupaju Rozga, Georgiev, Samardžić

Otvaranje diskoteke za 2024. je zakazano za petak12. Jula, muziku će puštati sjajni Galoski & Nigel te Vas ovim putem pozivamo da budete naši gosti na samom otvaranju.

Celokupan LineUp sa tačnim datumima gostovanja se nalazi u prilogu ovog maila.

Sve informacije o nastupima i dešavanjima možete pratiti na društvene mreže stranice Top Hill (FaceBook, instagram i sl), kao i na zvaničnom sajtu:

www.tophill.me.

Karte za predstojeće nastupe se mogu kupiti po promotivnim cenama u pretprodaji online na gigstix.me

pročitaj više

Odlična ideja: Prsluk umjesto majice idealno za ljetnje dane

Savjet za narednu kupovinu? Investirajte u prsluk za odijelo. Ovaj komad inspirisan muškom odjećom vlada street style scenom, primjećen na skoro svima djevojkama koje diktiraju modu.

Prsluk je bezvremenski, klasičan odjevni komad koji je trenutno na vrhuncu popularnosti, ali ga možete nositi i kada prođe trend, na drugačije načine. Kada prođe ljeto, dobro će vam doći za slojevite kombinacije, ali i za neke večernje prilike.

Prsluk je ženska moda „pozajmila” iz muškog ormara, a tradicionalno se nosi kao dio odijela. Međutim, u ženskim outfitima izgleda mnogo seksepilnije, ali istovremeno nonšalantno, ležerno i beskrajno šik.

Kao pojedinačni odjevni predmet prsluk se nosi kao top i kao takav dokazan je kao savršen izbor za čak i kraj ljeta čineći sjajnu osnovu brojnih elegantnih kombinacija. Uz visoke temperature koje nam dolaze, vrlo je vjerovatno da ćemo prsluk sve češće viđati na mnogim devojkama.

Ranije su se prsluci od odijela mogli kupovati samo u kompletu, a sada veliki broj brendova ima ovaj komad u ponudi i odvojeno.

Ako investirate u ovakav komad, savjetujemo da ga uzmete u bijeloj, crnoj, bež ili maslinasto zelenoj nijansi, jer su ovo boje koje se lako kombinuju uz ostatak svakog autfita. Svjetlije boje idealne su za dan i neke opuštene varijante, dok je crna dovoljno elegantna za večernji izlazak.

Harpers bazaar piše da prsluk možete ga nositi na razne načine, u kompletu sa pantalonama, uz šorts i pletenu torbu, maksi suknju i čizme, uz ravne farmerke i blejzer…

pročitaj više

Mlad mjesec u Raku: Evo kome se u narednih šest mjeseci otvaraju vrata ljubavi

Pred nama je period novog početka, pošto će upravo ovaj položaj Mjeseca uticati na svaki horoskopski znak.

Spremite se za nostalgiju i želju za lutanjem, piše “Style caster”, a mnogi će pomisliti da će ovo biti najbolje ljeto do sada. Čežnja će se smiriti dok žudite za nekim prošlim vremenima, pojaviće vam se lijepa sjećanja. A ipak, i pored svega, moguće su greške i pogrešni koraci.

Pošto Mjesec vlada znakom Raka, ovo znači da će se on naći u svom prirodnom okruženju, zato će biti prilika za nova poglavlja. Posljednjih nekoliko mjeseci su bili haotični, puni sudbonosnih obrta koji mogu da vas pošalju na nov put. Imaćete energiju da emocionalno vodite aktivnosti.

Evo kako će mlad mjesec da utiče na svaki horoskopski znak.

Ovan

Pojaviće vam se majčinski instinkti, pošto će se aktivirati vaša četvrta kuća, ona koja označava porodicu i dom. Narednih šest mjeseci ćete regenerisati porodične veze, što će vam više nego ikada značiti. Trebaće vam porodica isto koliko i vi njoj, a bez obzira na to šta budete radili, napravite sebi prioritet.

Bik

Vaše srce će vas voditi u razgovorima sa drugima. Slušajte svoja osjećanja jer će vam biti pojačano polje razgovora i komunikacije. Svaka interakcija u narednih šest mjeseci će imati dublje značenje. Biće trenutaka kada će čitanje nečijeg tona biti neizbježno, a povući će vas osjetljivost u razgovorima, pa povedite računa.

Blizanci

Vama će se aktivirati druga kuća, odnosno ona koja se tiče bogatstva i sigurnosti. Materijalna imovina može da naruši vašu stabilnost, a ako vaše potrebe budu zadovoljene – procvjetaćete. Ako želite da se osjećate emocionalno bezbjedno, napravite sigurnosni “pojas” oko sebe. I bez obzira šta vam to predstavlja, pružiće vam udobnost da radite na sigurnosti.

Rak

Trebalo bi da poštujete osobu koja ste nekad bili. Pošto se Mjesec dešava u vašoj kući identiteta, mogu vam se javiti neke vizije prošlih partnera. Tokom godina, vaša percepcija, maniri i izgled su se dosta promijenili. Nemojte da žalite šta ste nekad bili, već treba da slavite osobu u koju se pretvarate i koju poznajete. Raširite ruke i uživajte.

Lav

Vama nije lako da naučite da zavolite samog sebe. Vama će se aktivirati polje podsvijesti u narednih šest mjeseci. Pokušaćete da sretnete sebe u određenoj sjenci kada budete obrađivali svoje strahove i slabosti. Možda ćete biti testirani da se uvidi dokle ste stigli, a iako bi ovaj period mogao da bude težak, ipak možete da se uzdignete iznad svega.

Djevica

Vama će prijateljstva varirati, čas će rasti čas će se raspadati. Na neki način ćete doživjeti emocionalni vrhunac, pošto Mjesec “udara” na polje prijateljstava. Ako vam je sada neko prijatelj, ne znači da će to biti i za šest mjeseci jer neke veze neće potrajati. Moguće je da ćete se distancirati od slabih i neispunjenih veza u korist fokusiranja na pronalasku srodne duše.

Vaga

Interesantno, vaša reputacija će rasti, pošto će Mlad mjesec da pojača vašu desetu kuću, odnosno polje nasleđa i uspjeha. Imaćete snažnu želju da se istaknete i uradite nešto što će svi zapamtiti. Ovaj period obećava jer ćete najvjerovatnije uspjeti da pobijedite neki svoj strah da budete u centru pažnje. Dozvolite sebi da uživate u pohvalama i priznanjima.

Škorpija

Sada će vama biti aktivirana kuća putovanja i negdje daleko u sebi ćete osjećati da postoji dom daleko od kuće. Međutim, vrijeme je da se vratite na mjesto svog nasleđa. Vjerovatno ćete osjetiti jaku želju da odete negdje, posebno ako je mjesto gdje možete duhovno da se uzdignete. Razmislite o tome gdje biste mogli da se otisnete na put.

Strijelac

Vaša ranjivost će emotivnu vezu da učini jačom, vjerovali ili ne. Dozvolite svojoj emotivnoj strani da izađe na površinu jer će Mlad mjesec da pokrene vašu osmu kuću, kuću tabua. Ne možete za jedan dan da osjetite bliskost sa nekim, pa zato budite oprezni u narednih šest mjeseci. Svaki trenutak sa voljenom osobom je dragocjen i šansa je da produbite odnos.

Jarac

Vi ćete prosto osjetiti da li vam je neko namijenjen ili ne. Vjerujte svom srcu, bez obzira na status emotivne veze, jer će vam se aktivirati polje veza i odnosa. Narednih šest mjeseci može doći do nečeg ozbiljnog. Savjet je da budete emocionalni spremni i dostupni za nove relacije, pa zato dozvolite sebi da budete ranjivi i pozovete pravu osobu na razgovor.

Vodolija

Život ne mora da vam bude pun uspona i padova, iako će Mlad mjesec biti u vašoj prirodnoj kući zdravlja. Imate veliku priliku da pojednostavite svoj život u skladu sa svojim potrebama. Vaše mentalno ali i fizičko zdravlje će postati najbolje kada napravite raspored po kojem ćete se rukovoditi. Posao vam možda u narednom periodu neće teško pasti.

Ribe

“Ubacite” u svoje srce i dušu stvati koje volite da radite i odvojte vrijeme da uživate u životu. Mlad mjesec će dati energiju vašoj kući zadovoljstva i radosti. Kao i posao, i vaš hobi, strasti i načini samoizražavanja zaslužuju da budu u fokusu. Moraćete da preduzmete akciju ako želite da uživate u svojoj zabavi. Znajte da nećete zažaliti zbog toga.

(ona)

pročitaj više

Novak i Jelena Đoković proslavljaju deset godina braka, teniser poručio: “Volim te zauvijek”

Novak i Jelena Đoković danas proslavljaju deset godina braka u kojem je njihova porodica postala bogatija za dva preslatka člana – sina Stefana i ćerkicu Taru.

Pošto se Novak nalazi u Londonu gdje se u sjajnoj formi obračunava sa protivnicima na Vimbldonu, Jelena daje sve od sebe da navija za svog supruga.

Pravo sa Vimbldona stigla je prelijepa poruka Novaka Đokovića upućena Jeleni, a u njoj je svojoj supruzi čestitao godišnjicu braka i raznježio publiku divnim gestom.

https://www.instagram.com/reel/C9O8uaeoMZF/?utm_source=ig_embed&ig_rid=698e23f3-f6a2-4bc0-bf1a-6e2eb4794bec&ig_mid=E7F3F06E-8F2E-43FC-90B0-F94C01ECAA6D

“10 godina radosti, 10 godina snova, 10 godina kao roditelji, 10 godina kao jedno, 10 godina plesa, 10 godina zabave… 10 godina letjenja, 10 godina na moru, 10 godina tebe – mog najboljeg djela. 10 godina tenisa, 10 godina loptica, 10 godina trijumfa, 10 godina padova…10 godina kao tim, 10 godina zajedno, 10 godina, Jelena, volim te zauvijek”, između ostalog je napisao Novak Đoković u opisu romantičnog video-snimka u koji su stali neki od najljepših trenutaka njihovog zajedničkog života i velike ljubavi.

Jelena i Novak, danas jedan od najpoznatijih, najpopularnijih i najskladnijih parova, vjenčali su se 10. jula 2014. godine na Svetom Stefanu u Crnoj Gori, nakon dugogodišnje veze.

pročitaj više

Marina Banović održala reviju i pobrala simpatije publike

Crnogorska kreatorka Marina Banović u sklopu white party žurke održala je reviju u bijelom.

Modeli su nosivi za sve prilike od jutra do mraka. Lagani materijali i nevjerovatni dizajni, dokaz su da Marina Banović može stati rame uz rame sa svjetskim dizajnerima.

Podsjestimo, Marina je nedavno imala priliku da svoje radove predstavi na italijanskoj manifestaciji Mad Mood Milano Fashion Week, koja se održala u gradu Brindisiu u regiji Puglia.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da svoje modele predstavlja u Italiji, Banović je u razgovoru za “Vijesti” prenijela utiske, ali i uporedila manifestacije koje se održavaju u toj zemlji i one domaće, u Crnoj Gori.

“Radujem se svakoj reviji van Crne Gore. Tada predstavljam ne samo svoj rad već i kulturu zemlje iz koje dolazim. U publici imate i tamo i ovamo stvarne zaljubljenike u modu, novinare, kolege… a ono što je razlika to su modni bajeri (kupci)…Tamo sjede u prvim redovima i možete ostvariti dobre poslovne kontakte”, smatra jeda od najpoznatijih crnogorskih modnih kreatorki.

“Danas nije kao kad sam ja počinjala sa radom, pa su nam odlasci vani donosili iskustva koja smo primjenjivali ovdje. Danas crnogorski Fashion Week stoji visoko pozicionirano kada je organizacioni dio u pitanju. Nama se čini da je ‘tamo negdje’ bolje. Suština je vrlo slična, a ono u čemu smo najbolji, kažu, jeste da niko nije gostu domaćin kao mi ovdje”, ističe sagovornica “Vijesti”, a potom otkriva i šta je ovoga puta predstavila italijanskoj publici.

“Kao i uvijek, za promociju vani sa mnom putuju etno priče. Ovo je kolekcija od recikliranih djelova narodnih nošnji regiona. Urađena je od ručno tkane konoplje, lana, pamuka i svile. Sve dorade su ručno rađene i to joj daje prizvuk estetike visoke mode”, opisuje Banović.

“Ono što je plijenilo pažnjom jesu modeli inspirisani formom albanske džubeljete, kragne od jeleka, vrlo starih, iz muslimanske nošnje i naravno zlatan vez sa crnogorskog nacionalnog kostima”, dodaje modna dizajnerka.

M.N.

pročitaj više

Psihoterapeutkinja otkrila: Ovo su šest znakova da ste stvarno loši u krevetu

Psihoterapeutkinja specijalizovana za seks i partnerske odnose Miranda Kristofers otkrila je koji su znakovi toga da ste loši u krevetu.

Ljudi ne mogu biti „dobri“ u krevetu – opušteni, angažovani, udubljeni – ako se osjećaju osuđivano ili emocionalno nesigurno“, rekla je Miranda Kristofers i podijelila znakove na koje treba da obratite pažnju.

Manjak samopouzdanja

Na prvom mjestu je manjak samopouzdanja. Kada se ne osjećate prijatno u sopstvenom tijelu, ne možete biti otvoreni niti spontani.

„Možda ćete insistirati na tome da imate seks u mraku ili ispod pokrivača. Može vam pomoći to što ćete se fokusirati na ono što volite i zbog čega se osjećate dobro“, kazala je.

Savjetuje puštanje muzike ili paljenje svijeća da biste se osjećali prijatnije.

Sve vam smeta

Na drugom mjestu problema je to što se lako ometate.

„Dobar seks znači biti povezan, izgubiti se u zadovoljstvu, ne razmišljati o idućem potezu i izgledati kao da plešete s partnerom“, rekla je.

Stidljivi ste

Jedan od problema je i taj što se stidite da otvoreno pričate o seksu s partnerom. Za istinsko zadovoljstvo je važno znati partnerove želje i otkriti mu šta vi očekujete od njega.

Ne mijenjate rutinu

Pored navedenog, otežavajuće možete biti i to što ne mijenjate rutinu. Istraživanje je pokazalo da se muškarci u dugotrajnim vezama češće susrijeću sa seksualnom dosadom u odnosu na žene, prenosi Citymagazine.

Nemate iste preferencije

„Pristanak znači da oba partnera jednako žele seks. Ali postoji mnogo razloga zašto nivoi želje variraju“, objašnjava Miranda Kristofers. „Ako više volite jutarnji seks, a vaš partner više voli noćni, morate razgovarati o ovome i pronaći nešto što odgovara oboma.“

Osjećate sramotu ako ne „zadovoljite“

Anksioznost zbog seksualne interpretacije pogađa 9% do 25% muškaraca (doprinoseći preuranjenoj ejakulaciji) i 6% do 16% žena (sputavajući seksualnu želju), pokazalo je istraživanje iz 2019. Miranda Kristofers savjetuje da se oslobodite pritiska fokusiranjem na sopstvene fizičke ugođaje, umjesto samo na uživanje vašeg partnera, piše Njujork post.

pročitaj više

Ovako počinje uspješna veza: Bez upoređivanja, budite ranjivi, ali još dosta stvari je ključno

Na početku romantičnog odnosa parovi ne mogu skinuti pogled jedno s drugoga, a svaki zajednički trenutak je zabavan, ispunjen i uzbudljiv.

Nova veza je puna potencijala, mogućnosti i otkrivanja. I to ne samo o partneru, već i o nama samima. Takozvana faza medenog mjeseca jedan je od najljepših perioda u životu, ali kod nekih se ljudi javlja neizvjesnost i strah, posebno ako su u prošlosti bili povrijeđeni.

Kako biste izbjegli nepotrebni stres na samom početku veze, u nastavku donosimo nekoliko savjeta stručnjaka koje bi trebali poslušati svi novopečeni parovi, bez obzira koliko imaju godina i iskustva.

Kako piše magazin Zadovoljna.hr, prvi i najvažniji savjest jeste:

Neka prošlost ostane gdje joj je mjesto

Velika greška koju ljudi prave je projektovanje strahova, problema i nesuglasica iz prijašnje veze na novu. Povjerenje se gradi godinama, ali ako ne pokažemo drugoj strani da smo spremni vjerovati joj, možda nikad nećemo doći do tog nivoa.

Zato ne treba dijeliti detalje iz ljubavnog života, novu vezu upoređivati sa starom, niti ispitivati partnera o njegovim prošlim ljubavima.

Nemojte upoređivati

Prirodno je upoređivati, ali to biste trebali da radite u sebi, inače ćete uzrujati partnera, a on će imati osjećaj manje vrijednosti. Možda ste u prošloj vezi češće putovali i družili se s prijateljima, ali vaša nova veza možda donosi neke prave vrijednosti koje još niste spoznali.

Budite ranjivi i uvijek pokazujte emocije

Mnogi igraju igru toplo-hladno jer smatraju da će se druga strana tako više zagrijati. Ima nešto i u tome, ali prioritet sa novom osobom je da se što prije izgrade prave vrijednosti. Iskrenost je definitivno jedna od najvažnijih, stoga pustite suzu ako ste povrijeđeni i glasno se smijte ako ste veseli.

Ljubomora je zdrava, ali…

Niko ne želi da se osjeća kao da ga druga strana previše kontroliše. Pokažite drugoj strani malo ljubomore, ali pripazite da to ne pređe granice njegove slobode.

Nemojte da zanemarite porodicu i prijatelje

Ovo je jedan od najčešćih razloga nesuglasica kad nam draga osoba uđe u novu vezu. Pozivi prestanu, kafe s prijateljima su sve rjeđe, a izlasci su na kraju liste prioriteta. Bez obzira što vam je zanimljivo upoznavati osobu u koju ste se zaljubili, pripazite da ne zanemarite svoje prijatelje i porodicu.

pročitaj više

Bićete šokirani kada čujete koliko zapravo koštaju Dior torbe koje se prodaju na hiljade eura

Nedavna istraga Diorovih dobavljača otkrila je da ovaj luksuzni brend plaća iznenađujuće nisku cijenu za proizvodnju torbica koje kasnije prodaju po paprenim cijenama, prenosi TheStreet.

Francuska grupacija LVMH, u čijem se portfelju nalazi modna kuća Dior, našla se pod velikom istragom vlasti u Italiji, koje su provjeravale radne uslove u njihovim fabrikama.

Jedna od njih je bila i fabrika koja proizvodi torbe s potpisom Diora. Prema prikupljenim dokumentima, Dior dobavljaču plaća samo 57 dolara za izradu torbica, da bi iste kasnije prodavali po cijenama koje dosežu cifru i do tri hiljade eura.

Slična situacija zadesila je i talijanskog kralja elegancije Đorđa Armanija. U njegovim fabrikama otkriveno je da su proizvodnju torbe plaćali 99 dolara, da bi je prodavali za 1900 dolara. Prema novom izvještaju Wall Street Journala, cijene proizvodnje ne uključuju trošak materijala, dok firme ‘zasebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga proizvoda

Velika istraga vlasti započela je nakon optužbi da obje firme iskorištavaju strane radnike kako bi proizveli luksuznu robu po niskim cijenama.

Grupacija LVHM prošlog mjeseca takođe je završila u sudskom postupku zbog poslovanja s firmama u kineskom vlasništvu, čiji su radnici spavali u fabrikama kako bi mogli da imaju ‘radnu snagu na raspolaganju 24 sata dnevno’, piše Reuters, a prenosi tportal.

pročitaj više

Anđelka Stević Žugić: “Razvod bih nazvala krajem jedne faze, iza koje slijedi neki novi početak”

Upoznali smo je putem malih ekrana još prije desetak godina, kroz humorističnu seriju Andrija i Anđelka, u kojoj je s Andrijom Miloševićem maestralno predstavila sve izazove muško-ženskih odnosa i života udvoje. Glumački talenat da nas zabavi i nasmije Anđelka Stević Žugić nastavila je i nakon toga, kroz monodramu Šta me snađe, a lik Jovanke Joke Jakovljević odlučila je reprizirati kroz nastavak pod naslovom Šta me opet snađe i to kroz uvijek aktuelnu temu razvoda. 

Posebno je zanimljiva činjenica da Jokina situacija u novoj monodrami (razvedena žena u kasnim tridesetim koja nakon propasti braka pokušava da se nosi s rolerkosterom sopstvenih emocija i tuđih mišljenja, upadajući u razne tragikomične situacije) ima sličnosti i sa dešavanjima na privatnom planu. Naime, Anđelka se 2021. razvela od ugostitelja Darija Prpića, s kojim je u devetogodišnjem braku dobila sina Jakšu. Novu ljubav pronašla je s Markom Žugićem, za kojeg se udala prošle godine, kada je na svijet došla i njihova kćerka Čarna. Ipak, krenuli smo najprije od monodrame.

Šta je to opet snašlo Jovanku?

– Snašlo je jedno potpuno novo stanje i faza u životu, koja nastaje u trenutku kad je odlučila da se razvede u svojim kasnim 30-im. To stanje bismo u najkraćem mogli nazvati stanjem šoka, u kojem se ona skoro savršeno ne snalazi. Mnogi su tu, naravno, da joj pomognu, samo je pitanje koliku štetu prave. Ipak, Joka je borac i ne predaje se lako uprkos dosta surovom okruženju i žestokoj konkurenciji.

Kako se snalazi u novoj predstavi? Kako ste uopšte odlučili da nadogradite njen lik u novom svjetlu?

– Pisac scenarija je, kao i za prvu monodramu, Nebojša Romčević. On je odabrao temu, uvijek aktuelnu, želeći da se, prije svega, našalimo sa svom tom količinom stereotipa koja prati razvod, da stvari nazovemo pravim imenom i u lice im se nasmijemo. Naravno, pošto je tekst pisao za mene, namjenski, sigurno je imao u vidu i ono što se meni dešavalo. Kasnije smo, spremajući predstavu, taj tekst zajednički dodatno uobličavali, a ja sam, prilagođavajući ga sebi kroz proces, svakako unijela i dio svog iskustva na tu temu. 

U monodrami osim Jovanke igrate i njene prijateljice, rodbinu… Koliko je to komplikovano i zahtjevno izvesti?

– Zahtjevno je, ali i veoma zabavno. To je jedna kombinacija snimljenog i živog materijala, jako je važan ritam, a sami likovi su mi bili zanimljivi i inspirativni i bilo mi je važno da se jasno vidi različit karakter svakog od njih. Igram Jokinu mamu, babu, gataru i psihološkinju, dvije najbolje drugarice, tatu, pripovjedača… Dakle, čitav “stručni štab” podrške. S obzirom na to da su njihovi segmenti u predstavi ipak nešto kraći i fragmentarni, bilo je zabavno i izazovno učiniti svaku tu vinjetu drugačijom i upečatljivom. I jasno pozicioniranom u odnosu na Jokin život i problem.

Koliko se poistovjećujete s Jovankom, kako ste gradili njen lik? 

– Jovanku, kao i svaki lik koji igram, volim, i trudila sam se da joj u prvi plan izvučem tu neku njenu dobru, naivnu i iskrenu stranu, čak i kad priča i pravi gluposti. Jedna od Jovankinih osobina koja mi je lično najbliža jeste nepokolebljiva vjera u putokaze srca. Svašta sam joj mogla reći da joj put bude lakši, ali kao i većina nas, i ona voli da uči na sopstvenim greškama, i zato Joka ima svoj način, a sudeći po reakcijama publike do sada, mnogi se u njenim načinima prepoznaju. Zato je Jovanka jedna od nas.

Koliko razvod ostavlja prostora za stigmatizaciju žene?

– Svakako nije tako teško i nedopustivo, kao što je nekad u prošlosti bilo, ali i kao pojedinci i kao društvo u cjelini imamo još mnogo da učimo na temu neetiketiranja, poštovanja tuđih, ličnih izbora, ma kakvi god oni bili i u okolnostima kad oni nikog drugog ne ugrožavaju, niti se tiču. Dug je to put, ali važno je da smo krenuli njime.  

Nazvali ste svoj razvod ujdurmom, izazovom… Kako biste zapravo definisali razvod? I kakve posljedice on ostavlja po onoga ko ga je upravo prošao – i u emotivnom smislu, ali i u društvenim odnosima? 

– Razvod sam nazvala ujdurmom jer se, konkretno u mom slučaju, mnogo nepoznatih ljudi iz meni nepoznatih razloga bavilo na ne baš lijep način mojim razvodom, tako da su ga drugi htjeli učiniti takvim, nije imalo veze sa mnom i mojim izborom. Međutim, ako se to isključi, i ako su ljudi koji se razvode zreli i odgovorni, rješava se manje-više normalno. Razvod bih nazvala krajem jedne faze, iza koje slijedi neki novi početak. Nije prijatno, niti lako, zatvarate jedno poglavlje života, neke stvari se trajno i zauvijek mjenjaju, kad imate djecu to je dodatno delikatno pitanje, ali ako se u svemu tome možete zagledati u sebe i jasno vidjeti gdje ste i gdje želite da idete, naći ćete pravi način. Dok se dešava, jer vjerujem da je malo onih koji su odlučili i sve završili preko noći, jedna od najvažnijih stvari je razgrnuti tu mrežu očekivanja, učitavanja, recepata i savjeta svih vrsta, čuti sebe. Ljudi se mijenjaju, i nabolje i nagore, važno je ne ljutiti se na njih što ne odgovaraju našim očekivanjima, biti u miru i sa sobom i sa svijetom.

Postoji li neki period oporavka? Kad je žena spremna za novu vezu? 

– Kao i sve tako lične i intimne stvari, i ovo je krajnje individualno, zavisi od osobe do osobe. Važno je da slušamo sebe i svoje srce, a i kroz ovu moju novu monodramu poručujemo: Srce uvijek zna! Ne vjerujem u univerzalna rješenja, preporuke i šablone. Baš jako ne vjerujem.

Humor je specifična forma, većina glumaca će se složiti da je publiku najteže nasmijati. Kakva je Vaša percepcija?

– Humor zaista ima svoje specifičnosti i nije lako nasmijati ljude, naročito ako mijenjate i okolnosti i publiku kojoj se obraćate, a kad ste glumac, pa uz to igrate komediju, to je onda dosta često. Meni se sviđa ona izreka Džordža Bernarda Šoa koja glasi: “Humor je najbolji način da se kaže ozbiljna stvar”. Ili u prevodu, najčešće je nešto smiješno jer je istinito, čak i ako malo “nagazite” na tu realnost.

 Šta Vas nasmijava? 

– Muž, djeca, kuma, Andrija Milošević, kad izađem na kafu sa etiketom na haljini…

Koliko je važno pribjeći upravo humoru u teškim vremenima?

– Neko je rekao da je humor često najbrži izlaz iz nelagodne situacije. Međutim, zatvarati oči pred problemima, okretati stvari na šalu po svaku cijenu samo da bismo izbjegli suočavanje s onim što nas muči, nije baš dobar recept, naročito ne na duge staze. Ali učiniti sve da se uprkos nedaćama, problemima i padovima, podignete, osmijehnete i sa vjerom u bolje dane i ljepše sutra, samom sebi, a i drugima, kažete: Šta me opet snađe? Pa sve najbolje, naravno! – e to je ono u šta vjerujem, to je ono što bismo, između ostalog, kao neku mini lekciju ili porukicu, voljeli da ponese i publika sa sobom nakon gledanja ove naše predstave. Humor ne može uvijek da riješi sve probleme, ali da pomogne, sigurno može.

Serija Andrija i Anđelka pobrala je veliki uspjeh i dan-danas se emituje na svim dostupnim kanalima. Kako gledate na to iskustvo? 

– Ogroman uspjeh te naše serije počiva prvenstveno na činjenici da su se mnogi, i muškarci i žene, prepoznali u brojnim situacijama i izazovima koje nosi život udvoje, a o kojima smo na krajnje komičan način govorili. To je serija koju smo dugo u jednom furioznom tempu radili i predstavljala je veliki preokret i u mojoj karijeri i u životu. Donijela mi je mnogo radosti, novih ljudi, poznanstava i prijateljstava, profesionalnih kontakata. Sve u vezi s tim projektom za mene je jedno divno iskustvo, a bonus je i činjenica da je ta serija donijela toliko smijeha i zabave velikom broju gledalaca širom regiona, čitavoj armiji obožavalaca, koji je i dan-danas, prvenstveno zahvaljujući mrežama, gledaju, citiraju i čine još uvijek živom. 

Muško ženski odnosi uvijek su dobra platforma za propitivanje. Razumijemo li se ili zauvijek ostaje da su muškarci s Marsa, a žene s Venere?

– Postoje dijelovi naših ličnosti koje dijelimo isključivo sa partnerima jer samo oni mogu da ih razumiju. Znate one situacije kada vas nešto emotivno dira isključivo kada dolazi od muža, a ista ta situacija vas ne bi uopšte pogađala da je uradi najbolja prijateljica. Isto tako bjesomučne analize i predugi razgovori su uglavnom rezervisani za drugarice, muškarcima je to zamorno. Moj zaključak je da sa kojih god planeta da smo – jedni bez drugih ne možemo.

I serija Azbuka naših života naišla je na odličan prijem. Kako gledate na tu seriju, kao i na Vašu ulogu Sunčice? 

– Obradovalo me je kada sam pročitala scenario Azbuke koji se bavi problemima savremene porodice. Mislim da je važno da neko obrađuje i te teme. Sunčica je sparing partner glavnoj junakinji i kao takva je funkcija. Ipak, napravili smo i njen karakter tako da ljudi prepoznaju taj tip ličnosti. Izazovno mi je bilo da na malom prostoru napravim ulogu koja je zapažena. Upravo sam iz imena koje su joj namijenili crpila inspiraciju, da svojom pojavom uvijek donese malo sunca, odnosno života.

Evo smo uglavnom pričali o Vama kao glumici i ženi, a kakva ste majka? Kažu da često znamo prepoznavati svoje majke u našem ponašanju jednom kad i sami iskusimo majčinstvo. Kako to izgleda kod Vas?

– Srećom, moja mama je jedna posvećena i svojoj porodici vrlo predana žena. Vrijedna je i nikada umorna za svoju djecu. Ako sam to naslijedila od nje, hvala joj beskrajno. Ono što je moj kec iz rukava jeste da se ne libim da, kad god imam dilemu kako da se postavim i postupim kao majka, zatražim stručni savjet i provjerim samu sebe.

Vaš sin Jakša je dvanaestogodišnjak, a kći Čarna ima tek godinu. Kako izgleda majčinska uloga u trenucima dok imate rasprodane dvorane širom regije sa monodramom? 

– Kada je ljubav osnova odnosa i kada se iz nje kreće, onda se sve postiže. Roditeljstvo je najdivnija stvar i meni najveći smisao. A kako svoj posao obožavam i ne radim ga iz moranja, već iz želje, sve je moguće uskladiti. Dogovor i zajednička organizacija – i stvari funkcionišu. 

Da li je tačno da s drugim djetetom neke stvari postaju rutina? Koliko ste drugačiji sa Čarnom u odnosu na to kad je Jakša bio beba?

– Svako dijete je priča za sebe, nije nužno da im se karakteri i temperament poklapaju, tako da morate upoznati svoje dijete da biste našli pravi način. Možda ste malo spokojniji oko nekih svakodnevnih događaja u životu druge bebe, uvođenja nove hrane, prohodavanja, temperature i sličnog. Niste toliko u panici. Mene Čarna, između ostalog, uči toj posebnoj “prisutnosti u ovom trenutku”. Kod nje sve može i sve je super, ali “nemoj da me reda radi nunaš i nemoj da gubiš fokus, posveti mi se”. 

Godine donose zrelost, mudrost, ono što nam nedostaje kad smo mladi i ludi – kakva je Anđelka danas u odnosu na onu dvadesetogodišnju?

– Mirnija, sigurnija u sebe i zahvalnija na onom što imam, a što često dok smo mladi uzimamo zdravo za gotovo.

U oktobru punite 40. Znam mnogo žena koje kažu kako život počinje u četrdesetim. Radujete li se tim novim poglavljima?

– Svako doba ima svoju ljepotu, naknadna pamet ništa ne znači, jer mladost ne bi bila mladost da smo mudri kao sa nekim zrelim godinama. Vjerujem u ljepotu života, život kao dar i, ma koliko nekad bilo teško, vrijedan je svaki dan. Ponekad je potrebno da se toga podsjetimo, ali tu je ljubav i ljudi koje volimo da nam u tome pomognu ako baš nismo na svom optimumu. Radujem se onom što dolazi, samo da smo zdravi. Biti srećan takođe traži određenu vrstu vježbanja, napora, želje, discipline. Discipline da istraješ u odluci da svakodnevno oko sebe pronalaziš razloge za sreću, zahvalnost i ljubav prema životu. Nije to uvijek lako, naprotiv, ali, ako biramo da uprkos svemu sebe guramo u suprotnom pravcu, ka radosti i veselju, biće mnogo ljepše i učinkovitije ne samo za nas, već i za one koji sa nama žive.

(gracija)

pročitaj više

Sara Vujošević Jovanović: “Greške su poput raskrsnica na putu života – često nas odvode u neočekivane pravce, ali istovremeno otvaraju nova područja za lični rast”

Za izuzetan doprinos u razvoju naučno-istraživačkog, umjetničkog i stručnog rada Sara je dobila godisnju nagradu Univerziteta Crne Gore. Nastupala je u dvoranama širom svijeta, od Beča preko Londona do Moskve, ističući svoju izvođačku virtuoznost operske umjetnice, kroz različite programe posvećene brojnim umjetničko-istorijskim periodima. Koja putovanja pamti, šta je čini srećnom, a šta može odmah da je oraspoloži i nasmije, Sara Vujošević Jovanović otkriva u Ličnoj karti.

Putovanja su sastavni dio naših života. Da li je neko mjesto probudilo nešto novo u Vama i gdje ste se najbolje osjećali?

Dozvolite mi da odgovorim na vaše pitanje iz dva raznorodna ugla, isprva- razmatrajući neka od najvažnijih umjetničkih djela i monumentalnih građevina koja mi prva padaju na pamet i koja su me duboko impresionirala i obogatila duh.

Stajanje pred remek-djelima, poput: “Noćna straža” u Rijksmuzeju u Amsterdamu, “Rođenje Venere” u Galeriji Ufici u Firenci, “Gernika” u Muzeju kraljice Sofije u Madridu… ne može biti samo susret s određenom estetikom, već i sa suštinom ljudske genijalnosti. Ova djela su u meni izazvala duboke filozofske refleksije i promišljanja o prirodi umjetnosti, ljudske egzistencije i stvaralaštva, podsjećajući me na slojevitost postojanja i univerzalne istine koje izranjaju iz individualnog umjetničkog izraza. Nadalje… monumentalne građevine poput Crkve Rođenja Hristovog u Vitlejemu, Petre u Jordanu, piramida u Gizi… svaka na svoj način, odiše drevnom grandioznošću i dubokim istorijskim značajem.

“Suočavanje” sa ovim remek-djelima, toliko duboko usađenim u tkivo ljudske kreativnosti i duha, otvara vrata mističnom promišljanju o smislu života, prolaznosti vremena i čovjekovoj ulozi u vječnoj igri postojanja…

S druge strane, želim da vam ispričam o mjestu koje me je zaista duboko impresioniralo i ostavilo u meni trajan utisak otrežnjenja… u pitanju je posjeta Krimu i muzeju na Jalti, gdje su se sastali Staljin, Ruzvelt i Čerčil kako bi rješavali sudbinu svijeta.

U pitanju je Livadijski dvorac, gdje se odigrala znamenita Jaltinska konferencija, 1945. godine… Stajati na istom mjestu gdje su svjetski lideri praktično dijelili svijet, zabavljajući se i istovremeno oblikujući sudbine miliona ljudi, bilo je iskustvo koje je promijenilo moj pogled na istoriju i politiku. U tom muzeju, među zidovima koji su svjedočili tako važnim odlukama, kao da mi je odjednom postalo jasno koliko smo nemoćni pred silama politike i moći, koju ista nosi. Vidjeti artefakte i dokumente bilo je poput gledanja u ogledalo koje reflektuje svu složenost i težinu istorijskog trenutka. To iskustvo me natjeralo da se dublje zamislim nad prirodom uticaja, sudbinom naroda i ulogom pojedinca u velikim istorijskim tokovima.

Trenutak mi je ukazao na prolaznost i relativnost ljudske moći. Veliki lideri, koji su tada odlučivali o sudbini svijeta, naposljetku, pokazali su kako su i najmoćniji među nama samo figure u mnogo većoj igri. Ta spoznaja me je podsjetila na riječi Heraklita da je sve u stalnom toku i promjeni i da su granice moći i kontrole koje ljudi sebi pripisuju često iluzorne. Posjeta Krimu i mjestu gdje se odigrala Jaltinska konferencija me je inspirisala da se dublje bavim pitanjima istorije i ljudske sudbine.

Iskustvo me naučilo da, iako je pojedinac nemoćan pred velikim silama, kvalitetno razumijevanje istorije može pružiti mudrost i perspektivu koja nam pomaže da bolje razumijemo našu ulogu u svijetu.

Šta najčešće donosite sa putovanja?

Kada se vraćam sa putovanja, često donosim nešto više od suvenira ili fotografija… Nosim sa sobom mirisne tragove prošlih iskustava, neopipljive senzacije koje su se urezale u moje sjećanje. Donosim fragmente drugih kultura, duboko utkane u svijest, obogaćujući moje shvatanje svijeta i raznolikosti ljudskog iskustva. Možda najvrijednije što donosim su upravo nove perspektive, saznanja i spoznaje, koje mi omogućavaju da rastem i razvijam se kao individua.

Predstava o sreći se razlikuje od osobe do osobe. Kako je zamišljate, šta Vas čini srećnom ?

Predstava o sreći zaista je subjektivna, poput mozaika koji svako od nas gradi prema sopstvenom doživljaju svijeta. Za mene, sreća nije samo trenutak euforije ili određeno materijalno blagostanje, već dublji osjećaj ispunjenosti i usklađenosti sa svojom prirodom i trenutnim stremljenjima. To su trenuci jutara u zagrljaju moje porodice, smijeha sa malim brojem mojih velikih prijatelja, tihi momenti sa inspirativnom knjigom ili momenti kada spremam predavanja za moje studente, imajući na umu samo jedno- kako da ih inspirišem da što više istražuju na određenu temu…

Takođe, sreću pronalazim u procesu ličnog rasta i ostvarenja zacrtanih ciljeva, osjećaju dubljeg smisla u svemu što radim.

Šta može odmah da Vas oraspoloži i nasmije? A iznervira i naljuti?

Ono što momentalno oživljava dušu su nježni trenuci u svakodnevici, osmijesi moje djece koji podsjećaju na beskrajnu snagu majčinske ljubavi ili topla šolja čaja, koja mi pruža trenutke mira dok posmatram mjesečinu kasne noći. Takođe, ushićenost mojih studenata kada se suoče s novim umjetničkim spoznajama mi pruža duboku satisfakciju, jer u tim trenucima prepoznajem moć dijeljenja znanja i rasta duha. Muzika, kao prirodni univerzalni jezik, takođe igra ključnu ulogu u mom emotivnom svijetu, jer me određene melodije vode kroz široki spektar osjećanja, od duboke introspekcije do svojevrsne ekstaze. S druge strane, situacije koje me mogu izbaciti iz takta su one u kojima se susrijećem s nepravdom, neiskrenošću ili nedostatkom poštovanja… Takođe, frustriraju me i nesporazumi koji mogu nastati nedovoljnom komunikacijom ili nedostatkom razumijevanja. U takvim trenucima, trudim se da ostanem smirena i sačuvam prisebnost uma kako bih konstruktivno i dostojanstveno riješila situaciju.

Šta volite kod sebe, a šta baš i ne?

Kod sebe volim sposobnost da proniknem u slojeve ljudske duše kroz poetski uobličene misli. Poezija je moja velika strast, način na koji intimno izražavam i razumijem svijet. Ono što bih promijenila kod sebe je tendencija ka pretjeranom analiziranju i introspekciji. Iako me to često vodi ka dubljim spoznajama, ponekad mi otežava da se prepustim trenutku i uživam u jednostavnosti i ljepoti sadašnjeg trenutka. Ta unutrašnja potraga može me udaljiti od spontanih radosti, ali učim da usvojim potreban balans, kao dio nadogradnje svog putovanja kroz ovaj život.

Greška koja Vas je promijenila ili nečemu naučila?

Greške su poput raskrsnica na putu života – često nas odvode u neočekivane pravce, ali istovremeno otvaraju nova područja za lični rast. Kroz iste istražujemo granice sopstvenih mogućnosti. Jedna od grešaka koja je za mene posebno bolna bila je kada sam pisala jedan od naučnih radova i nekim čudom (još uvijek mi nije jasno kako) izgubila sve brojeve koji su označavali napomene iz korišćene literature. Tada, nemajući pristup tehnologiji poput današnje, morala sam provjeravati svaki detalj, što je zahtijevalo temeljnu reviziju teksta. Iako je greška bila skupa, naučila me je važnosti strpljenja i preciznosti, kao i važnosti prilagođavanja novonastalim okolnostima… Ali ne mogu Vam ustvrditi da sam do dana današnjeg, kada se sjetim tog trenutka (bila sam jako ograničena rokom predaje rada) uspjela sebi oprostiti navedenu nepažnju i nepromišljenost.

Kakvi ste kad Vam je dosta svega?

Tada se često povlačim u tišinu kako bih pronašla unutrašnji mir. To može uključivati aktivnosti poput šetnje, meditacije ili čitanja knjige koja mi pomaže da se opustim i ponovo uspostavim ravnotežu. U društvu svoje djece, uživam u trenucima radosti koji mi donose svježu perspektivu. Porodična podrška često mi pruža osjećaj sigurnosti i pripadnosti, pomažući mi da prevaziđem izazove. Takođe, volim razgovarati s bliskim prijateljima kako bih izrazila svoje osjećaje i dobila vjetar u leđa. Važno je prepoznati kada je potrebno napraviti pauzu i odvojiti vrijeme za sebe kako bismo obnovili energiju i mentalno zdravlje.

Kako bi opisali sebe u par riječi?

Nomad u beskraju riječi… istražitelj stanja uma koji pretvara poetičnost u stvarnost, a filozofsko razmatranje u svakodnevicu… i navedenim često “udaram po živcima” mojoj velikoj prijateljici Sanji Popovic.

”Nomad u beskraju riječi… istražitelj stanja uma koji pretvara poetičnost u stvarnost, a filozofsko razmatranje u svakodnevicu”. Na ovaj način sebe opisuje Sara Vujošević Jovanović koja svoje bogato znanje i iskustvo dijeli kroz predavanja i rad sa studentima na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju gdje predaje grupu predmeta Glas na osnovnim i master studijama, unutar studijskog programa Gluma, kao i predmet Muzička umjetnost u okviru studijskog programa Drama i pozorište.

 (Foto: Privatna arhiva)

Za izuzetan doprinos u razvoju naučno-istraživačkog, umjetničkog i stručnog rada Sara je dobila godisnju nagradu Univerziteta Crne Gore. Nastupala je u dvoranama širom svijeta, od Beča preko Londona do Moskve, ističući svoju izvođačku virtuoznost operske umjetnice, kroz različite programe posvećene brojnim umjetničko-istorijskim periodima. Koja putovanja pamti, šta je čini srećnom, a šta može odmah da je oraspoloži i nasmije, Sara Vujošević Jovanović otkriva u Ličnoj karti.

Putovanja su sastavni dio naših života. Da li je neko mjesto probudilo nešto novo u Vama i gdje ste se najbolje osjećali?

Dozvolite mi da odgovorim na vaše pitanje iz dva raznorodna ugla, isprva- razmatrajući neka od najvažnijih umjetničkih djela i monumentalnih građevina koja mi prva padaju na pamet i koja su me duboko impresionirala i obogatila duh.

Stajanje pred remek-djelima, poput: “Noćna straža” u Rijksmuzeju u Amsterdamu, “Rođenje Venere” u Galeriji Ufici u Firenci, “Gernika” u Muzeju kraljice Sofije u Madridu… ne može biti samo susret s određenom estetikom, već i sa suštinom ljudske genijalnosti. Ova djela su u meni izazvala duboke filozofske refleksije i promišljanja o prirodi umjetnosti, ljudske egzistencije i stvaralaštva, podsjećajući me na slojevitost postojanja i univerzalne istine koje izranjaju iz individualnog umjetničkog izraza. Nadalje… monumentalne građevine poput Crkve Rođenja Hristovog u Vitlejemu, Petre u Jordanu, piramida u Gizi… svaka na svoj način, odiše drevnom grandioznošću i dubokim istorijskim značajem.

“Suočavanje” sa ovim remek-djelima, toliko duboko usađenim u tkivo ljudske kreativnosti i duha, otvara vrata mističnom promišljanju o smislu života, prolaznosti vremena i čovjekovoj ulozi u vječnoj igri postojanja…

S druge strane, želim da vam ispričam o mjestu koje me je zaista duboko impresioniralo i ostavilo u meni trajan utisak otrežnjenja… u pitanju je posjeta Krimu i muzeju na Jalti, gdje su se sastali Staljin, Ruzvelt i Čerčil kako bi rješavali sudbinu svijeta.

U pitanju je Livadijski dvorac, gdje se odigrala znamenita Jaltinska konferencija, 1945. godine… Stajati na istom mjestu gdje su svjetski lideri praktično dijelili svijet, zabavljajući se i istovremeno oblikujući sudbine miliona ljudi, bilo je iskustvo koje je promijenilo moj pogled na istoriju i politiku. U tom muzeju, među zidovima koji su svjedočili tako važnim odlukama, kao da mi je odjednom postalo jasno koliko smo nemoćni pred silama politike i moći, koju ista nosi. Vidjeti artefakte i dokumente bilo je poput gledanja u ogledalo koje reflektuje svu složenost i težinu istorijskog trenutka. To iskustvo me natjeralo da se dublje zamislim nad prirodom uticaja, sudbinom naroda i ulogom pojedinca u velikim istorijskim tokovima.

Trenutak mi je ukazao na prolaznost i relativnost ljudske moći. Veliki lideri, koji su tada odlučivali o sudbini svijeta, naposljetku, pokazali su kako su i najmoćniji među nama samo figure u mnogo većoj igri. Ta spoznaja me je podsjetila na riječi Heraklita da je sve u stalnom toku i promjeni i da su granice moći i kontrole koje ljudi sebi pripisuju često iluzorne. Posjeta Krimu i mjestu gdje se odigrala Jaltinska konferencija me je inspirisala da se dublje bavim pitanjima istorije i ljudske sudbine.

Iskustvo me naučilo da, iako je pojedinac nemoćan pred velikim silama, kvalitetno razumijevanje istorije može pružiti mudrost i perspektivu koja nam pomaže da bolje razumijemo našu ulogu u svijetu.

 (Foto: Privatna arhiva)

Šta najčešće donosite sa putovanja?

Kada se vraćam sa putovanja, često donosim nešto više od suvenira ili fotografija… Nosim sa sobom mirisne tragove prošlih iskustava, neopipljive senzacije koje su se urezale u moje sjećanje. Donosim fragmente drugih kultura, duboko utkane u svijest, obogaćujući moje shvatanje svijeta i raznolikosti ljudskog iskustva. Možda najvrijednije što donosim su upravo nove perspektive, saznanja i spoznaje, koje mi omogućavaju da rastem i razvijam se kao individua.

Predstava o sreći se razlikuje od osobe do osobe. Kako je zamišljate, šta Vas čini srećnom ?

Predstava o sreći zaista je subjektivna, poput mozaika koji svako od nas gradi prema sopstvenom doživljaju svijeta. Za mene, sreća nije samo trenutak euforije ili određeno materijalno blagostanje, već dublji osjećaj ispunjenosti i usklađenosti sa svojom prirodom i trenutnim stremljenjima. To su trenuci jutara u zagrljaju moje porodice, smijeha sa malim brojem mojih velikih prijatelja, tihi momenti sa inspirativnom knjigom ili momenti kada spremam predavanja za moje studente, imajući na umu samo jedno- kako da ih inspirišem da što više istražuju na određenu temu…

Takođe, sreću pronalazim u procesu ličnog rasta i ostvarenja zacrtanih ciljeva, osjećaju dubljeg smisla u svemu što radim.

Šta može odmah da Vas oraspoloži i nasmije? A iznervira i naljuti?

Ono što momentalno oživljava dušu su nježni trenuci u svakodnevici, osmijesi moje djece koji podsjećaju na beskrajnu snagu majčinske ljubavi ili topla šolja čaja, koja mi pruža trenutke mira dok posmatram mjesečinu kasne noći. Takođe, ushićenost mojih studenata kada se suoče s novim umjetničkim spoznajama mi pruža duboku satisfakciju, jer u tim trenucima prepoznajem moć dijeljenja znanja i rasta duha. Muzika, kao prirodni univerzalni jezik, takođe igra ključnu ulogu u mom emotivnom svijetu, jer me određene melodije vode kroz široki spektar osjećanja, od duboke introspekcije do svojevrsne ekstaze. S druge strane, situacije koje me mogu izbaciti iz takta su one u kojima se susrijećem s nepravdom, neiskrenošću ili nedostatkom poštovanja… Takođe, frustriraju me i nesporazumi koji mogu nastati nedovoljnom komunikacijom ili nedostatkom razumijevanja. U takvim trenucima, trudim se da ostanem smirena i sačuvam prisebnost uma kako bih konstruktivno i dostojanstveno riješila situaciju.

 (Foto: Privatna arhiva)

Šta volite kod sebe, a šta baš i ne?

Kod sebe volim sposobnost da proniknem u slojeve ljudske duše kroz poetski uobličene misli. Poezija je moja velika strast, način na koji intimno izražavam i razumijem svijet. Ono što bih promijenila kod sebe je tendencija ka pretjeranom analiziranju i introspekciji. Iako me to često vodi ka dubljim spoznajama, ponekad mi otežava da se prepustim trenutku i uživam u jednostavnosti i ljepoti sadašnjeg trenutka. Ta unutrašnja potraga može me udaljiti od spontanih radosti, ali učim da usvojim potreban balans, kao dio nadogradnje svog putovanja kroz ovaj život.

Greška koja Vas je promijenila ili nečemu naučila?

Greške su poput raskrsnica na putu života – često nas odvode u neočekivane pravce, ali istovremeno otvaraju nova područja za lični rast. Kroz iste istražujemo granice sopstvenih mogućnosti. Jedna od grešaka koja je za mene posebno bolna bila je kada sam pisala jedan od naučnih radova i nekim čudom (još uvijek mi nije jasno kako) izgubila sve brojeve koji su označavali napomene iz korišćene literature. Tada, nemajući pristup tehnologiji poput današnje, morala sam provjeravati svaki detalj, što je zahtijevalo temeljnu reviziju teksta. Iako je greška bila skupa, naučila me je važnosti strpljenja i preciznosti, kao i važnosti prilagođavanja novonastalim okolnostima… Ali ne mogu Vam ustvrditi da sam do dana današnjeg, kada se sjetim tog trenutka (bila sam jako ograničena rokom predaje rada) uspjela sebi oprostiti navedenu nepažnju i nepromišljenost.

Kakvi ste kad Vam je dosta svega?

Tada se često povlačim u tišinu kako bih pronašla unutrašnji mir. To može uključivati aktivnosti poput šetnje, meditacije ili čitanja knjige koja mi pomaže da se opustim i ponovo uspostavim ravnotežu. U društvu svoje djece, uživam u trenucima radosti koji mi donose svježu perspektivu. Porodična podrška često mi pruža osjećaj sigurnosti i pripadnosti, pomažući mi da prevaziđem izazove. Takođe, volim razgovarati s bliskim prijateljima kako bih izrazila svoje osjećaje i dobila vjetar u leđa. Važno je prepoznati kada je potrebno napraviti pauzu i odvojiti vrijeme za sebe kako bismo obnovili energiju i mentalno zdravlje.

Kako bi opisali sebe u par riječi?

Nomad u beskraju riječi… istražitelj stanja uma koji pretvara poetičnost u stvarnost, a filozofsko razmatranje u svakodnevicu… i navedenim često “udaram po živcima” mojoj velikoj prijateljici Sanji Popovic.

 (Foto: Privatna arhiva)

Šta nikada ne opraštate drugima?

Ne opraštam obmanu. Smatram da je povjerenje temelj svakog zdravog odnosa. Nedostatak iskrenosti razara tu osnovnu poveznicu, stvarajući pukotine koje je nemoguće popraviti. Otvorenost je kamen temeljac zdrave komunikacije, a nedostatak iste stvara tminu sumnje koja teško može biti rasvijetljena.

Gdje ste u djetinjstvu najviše voljeli da provodite vrijeme?

U djetinjstvu, grad Bar bio je moje sveto utočište. Plaže, šetalište i morsko prostranstvo bili su izvor moje bezbrižnosti, s obzirom na to da smo ljetnje raspuste nas četvoro djece provodili u Baru, sa našom majkom. Bar je mjesto koje mi je i dan danas asocijacija na mir i spokoj. Međutim, uz tu ljepotu dolazio je i jedan duboko usađen strah – strah od pomalo nepravilno popločanih parkirališta grada Bara, koja su prijetila da progutaju moje korake, na putu do mora. Taj strah, s vremenom, postao je simbol mojih unutrašnjih prepreka, podsjetnik da svaki korak u životu nosi i svoj teret i svoju ljepotu, podsjetnik da čak i u najjednostavnijim situacijama možemo pronaći simbole naših unutrašnjih borbi… podsjetnik da smo naučili da se smijemo strahovima koji su nas jednom obuzimali.

Šta ste iz perioda kada ste bili dijete zadržali do danas?

Moja majka je sačuvala nekoliko primjera kompakt diska (odnosno albuma mojih dječijih pjesama) pod nazivom “Crna Gora ljubav nudi”, koji sam kao dijete s ljubavlju otpjevala. Taj album je ne samo arhiv sjećanja na brojne solističke koncerte širom Crne Gore, već i podsjetnik na moje prve autograme, koje sam davala s dozom umišljene prepotentnosti, ali i dubokog zadovoljstva. Svaka pjesma sa tog albuma je svojevrsni putokaz kroz moje rane muzičke korake, obogaćen uspomenama na nastupe na mnogobrojnim dječijim festivalima, gdje sam kao dijete dobijala ogromnu satisfakciju povodom raznih priznanja i nagrada.

Neprocjenjivo iskustvo, zaista.

Što biste rekli Sari djevojčici iz današnje perspektive?

Tvoje su snage veće nego što možeš zamisliti.

Omiljena knjiga, pjesma, film ?

Nemam definisanu kategoriju jednog omiljenog muzičkog djela, filma, a posebno ne knjige… s obzirom na to da mnogo vremena udjeljujem upravo čitanju i istraživanju. Što se tiče filma, to je svakako “Stalker” Andreja Tarkovskog… ostvarenje koje me je duboko fasciniralo svojom filozofskom dubinom i karakterističnim meditativnim pristupom. Tarkovski istražuje kompleksne teme kao što su: vjera, potraga za smislom i priroda ljudske sreće. Kroz minimalističku naraciju i bogate vizualne metafore, film postavlja pitanja o ljudskoj težnji za transcendencijom i istinom, izazivajući gledaoce da preispitaju sopstvene vrijednosti i ciljeve.
Obožavam Bahove pasije…

Bahova muzika ima jedinstvenu sposobnost da izrazi kompleksnost ljudskog iskustva, istražujući teme kao što su patnja, nada i iskupljenje. Kroz svoje bogate harmonije, složene muzičke strukture, polifoniju i kontrapunkt, ovaj genije uspijeva da prenese osjećaj mira i kontemplacije… moje svako ponovno slušanje pasija donosi novo otkriće i temeljnije razumijevanje Bahove sposobnosti da kombinuje teološku temu s muzičkom virtuoznošću. Takođe, u poslednje vrijeme se često vraćam čarobnoj Bramsovoj simfoniji br. 3, koju je kompozitor napisao inspirisan ljubavlju i dubokim poštovanjem prema Klari Šuman.

Što se tiče jedne od posebnih knjiga za mene, to je, svakako, “Vaskrsenje” od Tolstoja. Ogromna je moja fascinacija tematikom i moralnom dubinom kojom se pisac u ovom djelu bavi. Tolstoj istražuje teme iskupljenja, krivice i moralne tranformacije… postavlja pitanja o ljudskoj savjesti, društvenim nepravdama i mogućnosti duhovnog preporoda.

Šta Opera predstavlja za Vas?

Opera i klasična muzika su poput dubokog okeana koji otkriva složenost ljudske duše i njenih najintimnijih emocija. Kroz ton, riječ i pokret- Opera izražava širok spektar ljudskih doživljaja…

Generalno, moć klasične muzike nije samo prisutna u trenutku izvođenja, već i u svakoj misli koju trajno budi u nama. Povezuje nas s našim jastvom, otkrivajući složenost ljudske egzistencije i suštinske istine o životu. Kroz tu muziku, mi istražujemo svoje unutrašnje prostore, suočavamo se s vlastitim demonima i tražimo smisao u haosu svijeta. Na kraju, klasična muzika nas podsjeća da smo više od pukog fizičkog postojanja – mi smo duša koja se izražava kroz umjetnost i ljubav.

Da li ste oduvijek željeli da se bavite operskom umjetnošću ?

Ne mogu da kažem da ne… ali, bilo je tu mnogo sfera koje su me usput, u toku sazrijevanja, interesovale… između ostalog, otud i moj izlet okrunjen diplomom magistra ekonomskih nauka.

Nastupali ste u mnogim svjetskim metropolama i prestižnim ustanovama kulture. Gdje ste se i zbog čega najbolje osjećali ?

Sve zemlje i sale u kojima sam nastupala imaju posebno mjesto u mom srcu, ali ako bih morala da biram onda je to definitivno premijerno izvođenje projekta “Blago Crne Gore”, u sali Moskovske konzervatorije Čajkovski… radi se o vremenu kada sam od zvanične kritike dobila, između ostalog, i epitet izvrsnog promotera naše nacionalne kulturne baštine, na što sam izuzetno ponosna.

Osim čestih nastupa u pretežno evropskim metropolama, bavite se još i pedagoškim radom, profesor ste na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore. Predajete grupu predmeta koji su posvećeni tehnici glasa, ali i, kao dr muzikologije, vodite predmete koji se tiču istorije muzike i primijenjene muzike… otkud taj spoj?

Imam tu sreću i privilegiju da sam uspjela da spojim moje dvije, sad već izbrušene, najveće ljubavi, na profesionalnom planu: dakle, izvođačku aktivnost sa pedagoškim- stručnim i umjetničkim radom. Zahvalna sam vaseljeni na mogućnosti da radim sa predivnim, mladim ljudima, željnim neke druge realnosti, u odnosu na upitne prakse, ukuse i nepisana pravila koja su, u današnje vrijeme, dominantno mjerilo u svakodnevnom životu društva u cjelini.

Šta smatrate najvećim uspjehom u karijeri?

Pomislila sam da navedem par nagrada sa renomiranih takmičenja ili festivala ili nastupe u reprezentativnim dvoranama, o kojima sam još kao dijete maštala… ali, ne. Ipak, smatram da je to balans i ovladavanje sinergijom bavljenja naučno-istraživačkim radom, s jedne strane i umjetničko-izvođačkom praksom, s druge.

Koji je Vaš životni moto?

Ima ih više, ali ovog puta neka to bude: “Tempus fugit, ars manet, sapientia et voluptas fundamenta vitae beatae sunt” (Vrijeme prolazi, umjetnost ostaje… mudrost i uživanje su temelji srećnog života).

rtcg

pročitaj više

Ovo su namirnice koje stvaraju migrenu

Više od 10 odsto ljudi širom svijeta, posebno između 20 i 50 godina, ima migrene.

„Stalno me pitaju da li postoji ishrana koja može da spriječi simptome migrene. Ne postoji. Ali određena hrana može izazvati migrene i pogoršati simptome“, kaže dr Fred Koen, specijalista za glavobolju i docent medicine i neurologije na „Icahn School of Medicine – Mount Sinai“.

Prema kliničkim ispitivanjima, to su:

– kofein

– alkohol

– mliječni proizvodi

– mononatrijum glutamat (pojačivač ukusa koji se nalazi u prerađenoj hrani i grickalicama)

– nitrati i nitriti (nalaze se u prerađenom mesu kao što su kobasice, viršle i delikatesno meso)

– agrumi (pomorandža, limun, limeta i grejpfrut)

– vještački zaslađivači (aspartam i sukraloza, koji se često nalaze u dijetalnim gaziranim pićem)

– hrana bogata tiraminom (odležano meso i dimljena riba)

– luk

– orasi

– fermentisana hrana (kiseli krastavci, kimchi, kombucha i kiseli kupus)

– gluten (hleb, žitarice, pekarski proizvodi, raž i ječam)

„Svojim pacijentima uvijek govorim da obrate pažnju na ishranu. Savjetujem im da vode dnevnik glavobolje kako bi im pomogli da identifikuju moguće okidače“, ističe dr Koen, prenosi Index.hr.

pročitaj više

Novak Đoković je svirao “violinu”, a sve zbog ćerke Tare: Iza ove scene se krije dirljiva priča

Novak Đoković je prvi put u karijeri pobjedu slavio tako što je svirao “violinu”.

On je sinoć počistio Holgera Runea i plasirao se među osam najboljih na Vimbldonu.

Slaveći pobjedu, Novak je uz pomoć reketa počeo da svira violinu.

Na kraju mini nastupa poslao je poljubac put svog boksa, a otkriveno je i ko je “krivac”.

“To je za moju kćerku Taru. Ona svira violinu šest mjeseci već i dogovorili smo se da tako slavimo”, objasnio je najveći teniser svih vremena.

Snimak zanimljivog nastupa je obišao svijet, a posebno je slatka Tarina reakcija dok je posmatrala tatu.

pročitaj više

Neradni dani za Dan državnosti 13,14. i 15. jul

Za Dan državnosti u Crnoj Gori će biti neradni dani u subota 13. jul, nedjelja 14. jul i ponedjeljak 15. jul , saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja MRSS.

“Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima (“Sl. list RCG”, br. 27/07 i “Sl. list CG”, br. 36/13, 145/21, 3/23 i 30/23),  13. jul – Dan državnosti se praznuje 13. i 14. jula.  Kako je drugi praznični dan nedjelja, neradni dani za 13. jul – Dan državnosti su subota 13. jul, nedjelja 14. jul i ponedjeljak 15. jul”, navodi se u saopštenju MRSS.

Naglašavaju da su državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu.

pročitaj više

Ako osjećate leptiriće u stomaku, iskre, da li su to zaista dobri znaci na početku veze?

Upravo ste se vratili sa sastanka za koji mislite da je bio fantastičan? Osjećali ste privlačnost. Bilo je više nego očito da ste kompatibilni. Uživali ste. Ali… nešto je nedostajalo. Uprkos svim pozitivnim znakovima na vašem sastanku i sigurnosti koju ste osjećali uz tu osobu, niste osjetili onu „iskru”, taj neuhvatljivi i naoko magični nalet adrenalina koji je ponekad najzaslužniji za početak ljubavne veze. Znači li to da vam osoba s kojom ste bili na sastanku nije suđena? Uopšte ne, tvrde stručnjaci za veze. U stvari, te iskre ponekad mogu biti i zvono za uzbunu.

“Ljudi precjenjuju ulogu te iskre na prvom sastanku i zbog toga odbacuju odlične potencijalne partnere”, tvrdi Logan Ury, američka stručnjakinja za ponašanje i veze, najpoznatija po svojoj knjizi “Kako ne umrijeti sam”.

Demistifikacija „iskre”

Prema mišljenju Ury, postoje tri glavna mita u vezi iskre. Prvi je da se ona ne može pojaviti vremenom, što smatra potpuno pogrešnim, a to je i dokazano brojnim uspješnim vezama i brakovima koji nisu započele iskrom na prvom sastanku.

Drugi mit je to da je iskra uvijek pozitivna i dobra stvar. Ury kaže da su ljudi koji su bili u vezi s toksičnim partnerima često osjećaj sigurnosti uz nekoga u zdravoj vezi brkaju s nedostatkom iskre.

“Ponekad za osobe s anksioznim tipom privrženosti iskra zapravo može biti znak da nisu sigurni što ta osoba osjeća prema njima jer brkaju anksioznost i zvono za uzbunu s leptirićima u stomaku i hemijom koja nastaje kod zaljubljivanja”, upozorava Ury.

Treći mit je, kaže, to da iskra ukazuje da veza ima potencijal da bude dugoročna. Vremenom iskra blijedi i, kad nestane, prisiljeni ste da se suočite s problemima u vezi koje ste zbog te iskre previdjeli.

“Mnogu parovi su imali tu iskru u početku veze i onda su naišli na gomilu problema koji su im vjerojatno trebali biti znak da baš i nisu jedno za drugo. Da, iskra postoji, i pruža divan osjećaj kad se dogodi, ali sama činjenica da ste je imali u početku veze ne znači nužno da je to prava osoba za vas”, tvrdi Ury.

Sara Nasserzadeh, socijalna psihološkinja kaže da postoji velika razlika između traženja iskustva i traženja veze. Ako ste u potrazi za iskrom u želji da je doživite, to znači da tražite iskustvo, a ne vezu.

“Jedna od stvari koje se pogrešno tumače u popularnoj kulturi je to da, kad govorimo o tome da nas privlači druga osoba, obično to izjednačavamo s postojanjem iskre. Ako želite da izgradite nešto, život, porodicu ili bilo što drugo, u dugotrajnoj vezi s nekim, iskra nije neophodna”, kaže Nasserzadeh.

Zaboravite na „iskru” i bolje tražite ovo

Umjesto da tražite iskru, Ury savjetuje svima koji izlaze na sastanke kako bi pronašli srodnu dušu da traže „sporo gorenje”. To opisuje kao povezanost koja se gradi postupno i puno je dublja, a kaže i da je njena veza sa suprugom započela kao sporo gorenje. Prvo su se upoznali na fakultetu, postali kolege sedam godina kasnije, a potom bili dobri prijatelji godinu dana prije nego što su postali par. Sada su u braku već devet godina, piše zivim.hr.

“Sporo gorenje označava nekoga ko s vremenom postaje sve bolji. Možda ta osoba u početku nije najuzbudljivija ili najharizmatičnija, ali je zaista visoko kvalitetna osoba. Takva osoba predstavlja odličnog dugoročnog partnera, samo što joj treba duže vremena da se otvori”, kaže Ury. Umjesto da se pitate jeste li osjetili iskru nakon vašeg sljedećeg sastanka, pokušajte da razmislite i odgovorite na sljedeća pitanja kako biste shvatili ima li osoba s kojom ste izašli potencijala.

Ta pitanja Ury naziva „Post-Date Eight” ili „Osam poslije sastanka”:

 • Koju stranu mene je ta osoba izvukla na površinu?
 • Kako se moje tijelo osjećalo tokom sastanka? Napeto, opušteno ili nešto između?
 • Osjećam li da imam više ili manje energije nego što sam imala prije sastanka?
 • Postoji li nešto u vezi te osobe što me intrigira i čini radoznalom?
 • Je li me ta osoba nasmijala?
 • Jesam li osjećala da me zaista sluša i čuje?
 • Jesam li se osjećala privlačnom u njegovom prisustvu?
 • Jesam li bila očarana ili mi je bilo dosadno ili nešto između?

Važno je samo da budete svjesni da je potrebno mnogo više od iskre za pravu, dobru vezu.

“Ako je to jedina stvar na kojoj ljudi zasnivaju vezu i pritom zaboravljaju na one osnove koje bi trebale da postoje, onda je ta iskra zaista u najboljem slučaju samo iskustvo i ništa više. Ali, ako je prisutna, a uz nju su prisutni i ostali elementi, onda je ona samo šlag na torti koja predstavlja kvalitetnu vezu”, kaže Nasserzdeh.

pročitaj više

Ovo su deset važnih suplemenata za ljeto: Određeni antioksidansi štite kožu od sunca, a neki vitaminu podstiču proizvodnju kolagena

Korištenje suplemenata ljeti može biti korisno zavisno od individualnih potreba, prehrane i razini aktivnosti. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s doktorom ili nutricionistom, prije nego što počnete uzimati bilo kakve dodatke, kako biste osigurali da su prikladni za vaše specifične potrebe.

Ovo je 10 najboljih suplemenata za ljetnu sezonu.

 1. Vitamin D

Vitamin D je ključan za apsorpciju kalcijuma i zdravlje kostiju, ali takođe igra važnu ulogu u podršci imunološkog sistema. Iako sunčeva svjetlost podstiče njegovu proizvodnju u koži, mnogi ljudi i dalje imaju manjak, posebno oni koji provode puno vremena u zatvorenom prostoru. Suplementacija vitaminom D može pomoći u održavanju optimalnih razina tokom ljeta.

 1. Magnezijum

Magnezijum je esencijalni mineral koji podržava stotine biokemijskih reakcija u tijelu, uključujući funkciju mišića i nervnog sistema, sintezu proteina i regulaciju krvnog pritiska. Tokom ljetnih mjeseci, povećano znojenje može dovesti do gubitka magnezijuma, što uzrokuje umor i grčeve u mišićima. Suplementacija magnezijumom može pomoći u sprečavanju ovih problema i podržati opće zdravlje.

 1. Probiotici

Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje digestivnog sistema. Ljeti, promjene u prehrani, putovanja i konzumacija različitih namirnica mogu poremetiti ravnotežu crijevne flore. Suplementi s probioticima mogu pomoći u održavanju zdravlja digestivnog sistema, smanjenju probavnih smetnji i podršci imunološkom sistemu.

 1. Elektroliti

Tokom ljetnih mjeseci, povećano znojenje može dovesti do gubitka elektrolita poput natrijuma, kalijuma i magnezijuma. Elektroliti su ključni za održavanje ravnoteže tečnosti u tijelu, funkciju mišića i nervnog sistema. Suplementacija elektrolitima može pomoći u održavanju optimalne hidracije i sprječavanju dehidracije i mišićnih grčeva.

 1. Vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja izazvanih sunčevim UV zračenjem. Takođe podržava imunološki sistem, ubrzava zacjeljivanje rana i podstiče proizvodnju kolagena, što je važno za zdravlje kože. Redovna suplementacija vitaminom C može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i podržati opšte zdravlje.

 1. Vitamin E

Vitamin E je još jedan snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa uzrokovanog UV zračenjem. Osim toga, podržava zdravlje kože, pomaže u zacjeljivanju rana i smanjuje upale. Suplementacija vitaminom E može poboljšati zdravlje kože i opšte zdravlje tokom ljetnih mjeseci.

 1. Cink

Cink je esencijalni mineral koji podržava imunološki sistem, zdravlje kože i brže zacjeljivanje rana. Takođe igra ulogu u borbi protiv upala i podržava zdravlje očiju. Tokom ljeta, cink može pomoći u održavanju optimalne funkcije imunološkog sistema i zaštiti kože od oštećenja.

 1. Vitamin B kompleks

Vitamini B kompleksa uključuju osam esencijalnih vitamina koji podržavaju metabolizam energije, funkciju nervnog sistema i zdravlje kože. Ljeti, kada su ljudi aktivniji i izloženi većem stresu zbog vrućine i fizičke aktivnosti, suplementacija vitaminima B kompleksa može pomoći u održavanju energije i smanjenju umora.

 1. Astaksantin

Astaksantin je snažan antioksidans koji se često koristi za zaštitu kože od UV zračenja i smanjenje upala. Pomaže u poboljšanju zdravlja kože, smanjenju bora i zaštiti od oštećenja izazvanih suncem. Suplementacija astaksantinom može pružiti dodatnu zaštitu tokom ljetnih mjeseci kada je izloženost suncu najveća.

 1. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je prirodni spoj koji pomaže u održavanju hidratacije kože. Suplementacija hijaluronskom kiselinom može poboljšati elastičnost kože, smanjiti suvoću i pružiti koži mladolik izgled. Tokom ljetnih mjeseci, kada je koža izložena sunčevom zračenju i vjetru, hijaluronska kiselina može pomoći u održavanju hidratacije i zdravlja kože.

Izvor: Story.hr

pročitaj više

Zaštite kosu tokom ljeta: Bez ovih pet proizvoda ne idite na odmor

Tokom ljetnog perioda njega kose je od izuzetnog značaja, jer izazovi koje vrijeme donosi kao što su sunce, morska voda i visoke temperature mogu značajno uticati na njeno zdravlje i izgled.

Izlaganje suncu može izazvati isušivanje i oštećenje dlake, dok morska voda, sa svojim visokim sadržajem soli, može dodatno dehidrirati vlasi. Pored toga, hlor iz bazena može imati negativan uticaj na strukturu kose, i učiniti je krhkom i sklonom lomljenju.

Redovna i pravilna njega tokom ljetnjih mjeseci pomaže u očuvanju hidratacije i elastičnosti vlasi, čineći je otpornijom na spoljne uticaje. Pravilna upotreba zaštitnih sredstava poput sprejeva za zaštitu od sunca ili hidratantnih maski može pomoći u očuvanju boje i sjaja kose, sprječavajući neželjene efekte izbjeljivanja ili ispiranja boje.

Takođe, važno je voditi računa o redovnom pranju kose nakon izlaganja sunčevim zracima i morskoj vodi kako bi se uklonili ostaci soli i nečistoća. Dakle, njega kose tokom ljeta treba da bude nježna i hidratantna, a proizvodi koje koristite namijenjeni specifičnim potrebama vaše kose kako bi se osiguralo njeno zdravlje i sjaj tokom cijele sezone.

Zaštita od UV zraka

Kao što je potrebna zaštita za vašu kožu, i vaša kosa takođe treba zaštitu od UV zraka. Sprejevi za zaštitu od sunca ili leave-in regeneratori sa SPF-om pomažu u zaštiti vaših pramenova od štetnih uticaja sunčevih zraka, sprječavajući suhoću, promjenu boje i lomljenje. Birajte lagane formule koje neće otežati vašu kosu i nanesite ih prije izlaska na sunce.

Hidratantni šampon i regenerator

Česta izloženost morskoj soli i hloru može učiniti vašu kosu suhom i lomljivom. Odaberite hidratantni šampon i regenerator koji će obnoviti vlagu i nahraniti vašu kosu. Birajte proizvode koji sadrže sastojke poput kokosovog ulja, šea putera ili hijaluronske kiseline kako biste održali hidrataciju i mekoću vaše kose tokom cijelog odmora.

Sprej za lakše raščešljavanje kose

Dani provedeni na plaži često rezultiraju vjetrovitom kosom i zapetljanim pramenovima. Sprej za lakše raščešljavanje kose je spas za lakše raščešljavanje eventualnih čvorova bez oštećenja. Izaberite sprej koji ne samo da može razmrsiti kosu, već i dodaje vlagu i sjaj, olakšavajući upravljanje vlasima nakon dana provedenog na suncu.

LEAVE- IN kondicioner i regenerator

Pružite dodatnu hidrataciju i zaštitu vašoj kosi sa leave-in regeneratorom. Ove lagane formule mogu se nanositi na vlažnu ili suhu kosu kako bi je nahranile, zagladile i zaštitile od štetnih uticaja okoline. Potražite leave-in regeneratore sa zaštitom od UV zraka i toplotne zaštite ako planirate koristiti toplotne alate tokom svog odmora.

Ulje za kosu ili serum

Za dodatni sjaj i glatkoću, spakujte ulje za kosu ili serum u vašu torbu za odmor. Ovi proizvodi pomažu da se zadrži vlaga u kosi, ukrote neposlušne vlasi i doda zdrav sjaj. Odaberite lagano ulje ili serum koji neće otežati vašu kosu, naročito ako imate tanku ili rijetku kosu.

(standard)

pročitaj više

Evo zašto nam se javlja bol ispod rebara kada vježbamo?

Bol sa strane, medicinski poznat kao „transijentni abdominalni bol povezan sa vježbanjem“ (ETAP), je iritantan i neprijatan, ali nije medicinski ozbiljan.

Ali, šta uzrokuje ovaj bol?

Iako je bol sa strane čest, niko sa sigurnošću ne zna šta ga tačno uzrokuje, i postoje različite teorije o tome koji dio tijela izaziva bol.

Nakon što je ova teorija prvi put predložena 1941. godine, naučnici i sportski ljekari su decenijama vjerovali da je bol sa strane uzrokovan nedovoljnim protokom krvi do dijafragme, velikog mišića koji se nalazi ispod rebara i omogućava udisanje i izdisanje vazduha. Nedostatak krvi mogao bi da izazove bolni grč ili spazam. Ova ideja se zasnivala na teoriji da krv odlazi iz dijafragme i koncentriše se u mišićima udova kada vježbamo.

Međutim, „ova ideja je izgubila popularnost jer dijafragma takođe radi jače tokom vježbanja, što bi preusmjerilo krv ka njoj, a ne od nje,“ rekao je Andrej Lavender, viši predavač sportske nauke na Univerzitetu Federacije u Australiji, za Live Science u emailu, a prenosi City Magazin.

„Druga teorija je da ‘stalno treskanje’ kojem je tijelo izloženo tokom aktivnosti kao što je trčanje stavlja napor na ligamente koji pričvršćuju abdominalne organe za dijafragmu“, rekao je Lavender, te dodao:

„Ova teorija možda objašnjava zašto trkači često pate od bolova sa strane, ali ne objašnjava zašto se bol može javiti tokom plivanja, veslanja ili biciklizma“.

pročitaj više

Jelena Rozga: “Biram čovjeka koji me razumije i da me drži kao malo vode na dlanu”

Jelena Rozga vješto krije svog pertnera, ali kako kaže zaljubljena je i bitno joj je u vezi da postoji povjerenje, poštovanje, ali da je i dečko tretira kao kraljicu.
– Biram čovjeka koji me razijume, koji me voli i drži me kao malo vode na dlanu. Ja sam baš razmažena po tom pitanju- kaže Jelena Rozga i dodaje:
– Emotivno sam srećna.
Na pitanje da li zna da oprosti prevaru i da li bi u ljubavi prešla preko svega, pjevačica kaže da nije taj tip osobe.
– Niko mi nikada nije rekao posle ljubavnog kraha oprosti mala, ali ne bih ni oprostila- iskrena je ona,
Jelena važi za jednu od najljepših pjevačica, a sada je otkrila šta je recept za njen izgled.
– Recept mog izgleda je ljubav, pjesma, publika- istakla je ona i dodala da joj je jedna stvar bitna u svem tome:
– Samo da sam zdrava. Zdravlje nam je bitno.
Prema njenim riječima u horoskopu je lavica, ali tako je išla i kroz život.
– Dupla sam lavica, ali imam delove device. Sve mora biti uredno, čisto, posloženo, to su karakteristike device, sve drugo je tipično lavica- naglasila je ona.
U moru dama sa javne scene koje su se podvgrle estetskim zahvatima, Rozga kaže da nikada ne bi.
– Zbog moje mame nikada nisam. Rekla bi mi: “Ćeri šta si to napravila od sebe?” Kada sam 1996. godine počela da pevam u “Magazinu” tada sam krenula da se šminkam. Imala sam strašne alergije po očima, usnama… Jedan dermatolog koji je poznat u Splitu rekao mi je mami pošto mi je prepisao lekove, masti: “Lijepa je, ali bi bila lepša kada bi malo smanjila nos, povećala usne i operisala uši”. Ona mu je samo na to rekla: “Gospodine doviđenja”- ispričala je anegodotu Rozga.
Pjevačica je nedavno objavila pesmu “Lavica”, a do kraja godine je očekuje i album.
– Ove godina sam baš ažurna po pitanju pesama. Uskoro još nešto radimo. Zanimljivo, ali još ne bih otkrivala o čemu se radi. Biće do kraja godine nešto lijepo- istakla je ona i dodala kako će provesti ljeto.
– Ljeto provodim radno. Biću posle toga u Splitu sa mojima. Meni je najdraži odmor doma. More, slušanje ptica- kaže ona.

Korona me je naučila da kažem ne

Pjevačica kaže da je veliki tremaroš, ali da je tokom pandemije korona virusa naučila važnu životnu lekciju koju sada primenjuju.
– I dalje imam tremu pred koncert. Korona me je promenila pa sam naučila da kažem- ne, da ne mogu, da sam umorna- kaže Rozga.

Evrovizija me ne zanima

Mnoge pjevačice maštaju o Evroviziji, ali ne i Rozga.
– Evroviziju definitivno ne bih mogla. Veliki sam tremaroš. Ne bih se opuštala u to. Ranije sam išla na Doru, na ta takmičenja, ali smo uvijek završavali na genijalnom sedmom mestu. To se pokazalo kao najbolje mesto. Nakon tog mjesta imali smo uviiek mega-hit. Jednostavno nemam potrebu za Evrovizijom- iskrena je ona.

(blic)

pročitaj više

Anđela Jovanović i Mihail Dudaš: “Živimo u koferima i u potpunom haosu”

Glumica Anđela Jovanović i atletičar Mihail Dudaš uskoro će postati roditelji.

Označiće dolazak prinove početak sasvim novog života, a Anđela i njen suprug će ga dočekati u renoviranom domu.

Upravo je to tema Anđeline nove objave na Instagramu.

Snimala je sebe i muža tokom vožnje, a opisom je nasmijala sve pratioce.

Prolaze kroz pravi haos.

“Samo dvoje ljudi u braku koji već neko vrijeme renoviraju stan i naravno sve kasni, a i ima još dosta da se radi i ne nazire se kraj, a beba je na putu i mora sve da bude spremno za taj dolazak, a i neka je sparina i nismo u našoj kući i našem krevetu skoro jednu malu vječnost i živimo u koferima i u potpunom haosu i sad smo već malo umorni i ludi”, opisala je kćerka Gagija Jovanovića i Branke Pujić kako izgleda njihova svakodnevica.

Ipak, najvažnije je sačuvala za kraj.

“Ali se volimo više nego ikad i srećni smo ko djeca i radujemo se svemu što dolazi i još smo relativno mladi i ništa nam ne fali i to je jedino stvarno važno”, poentirala je sjajna glumica.

pročitaj više

Marina Banović: “Za promociju van Crne Gore sa mnom putuju etno priče”

Crnogorska modna dizajnerka Marina Banović, nedavno je imala priliku da svoje radove predstavi na italijanskoj manifestaciji Mad Mood Milano Fashion Week, koja se održala u gradu Brindisiu u regiji Puglia.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da svoje modele predstavlja u Italiji, Banović je u razgovoru za “Vijesti” prenijela utiske, ali i uporedila manifestacije koje se održavaju u toj zemlji i one domaće, u Crnoj Gori.

“Radujem se svakoj reviji van Crne Gore. Tada predstavljam ne samo svoj rad već i kulturu zemlje iz koje dolazim. U publici imate i tamo i ovamo stvarne zaljubljenike u modu, novinare, kolege… a ono što je razlika to su modni bajeri (kupci)…Tamo sjede u prvim redovima i možete ostvariti dobre poslovne kontakte”, smatra jeda od najpoznatijih crnogorskih modnih kreatorki.

“Danas nije kao kad sam ja počinjala sa radom, pa su nam odlasci vani donosili iskustva koja smo primjenjivali ovdje. Danas crnogorski Fashion Week stoji visoko pozicionirano kada je organizacioni dio u pitanju. Nama se čini da je ‘tamo negdje’ bolje. Suština je vrlo slična, a ono u čemu smo najbolji, kažu, jeste da niko nije gostu domaćin kao mi ovdje”, ističe sagovornica “Vijesti”, a potom otkriva i šta je ovoga puta predstavila italijanskoj publici.

“Kao i uvijek, za promociju vani sa mnom putuju etno priče. Ovo je kolekcija od recikliranih djelova narodnih nošnji regiona. Urađena je od ručno tkane konoplje, lana, pamuka i svile. Sve dorade su ručno rađene i to joj daje prizvuk estetike visoke mode”, opisuje Banović.

“Ono što je plijenilo pažnjom jesu modeli inspirisani formom albanske džubeljete, kragne od jeleka, vrlo starih, iz muslimanske nošnje i naravno zlatan vez sa crnogorskog nacionalnog kostima”, dodaje modna dizajnerka.

Za razliku od predstavljanja kolekcija u Crnoj Gori, naročito kada su u pitanju samostalne revije, ovoga puta je imala ograničen broj modela koji može predstaviti na pisti, pa otkriva koliko je teško donijeti odluku koje modele će predstaviti, a koji će ostati u ateljeu.

“Da, predstavila sam samo deset modela, jer je bilo izlagača iz regiona i prosto broj je morao biti ograničen. Uvijek biram temu i mini cjelinu, kako u formi, koloritu tako i u približnoj estetici. Da priča teče”, pojasnila je Banović, dodajući da je predstavljanje kolekcije ovoga puta pratila muzika bosanskohercegovačkog umjetnika, Boža Vreća.

Kolekciju je pratila muzika Boža Vreća.

“Đevojke su šetale uz pjesmu “Po ladu, po zaladu”, prekrasnim gradovima Italije”, naglašava crnogorska modna dizajnerka, koja otkriva i koliko koristi ovakve prilike za upoznavanje i razmjenu ideja sa inostranim kolegama.

“Svako poznanstvo sa kolegama je i novo iskustvo. Moj rad je drugačiji, ne bazira se na trendu i komercijali tako da izaziva pažnju, vrlo često, znatiželju i divljenje starim zanatima”, kaže Banović i dodaje da bi ona iskustva prije mogla razmjenjivati sa terzijama, zanatlijama koji se bave krojenjem, šivenjem i ukrašavanjem narodne nošnje.

“…A nažalost ih je vrlo malo. Svi zanati su u izumiranju i trudim se da čuvam sve kontakte kako bih uspjela još da učim”, govori Banović.

Na pitanje koliko je uspjela da ispratite ostale revije, te da li joj je nečija kolekcija posebno privukla pažnju na manifestaciji Mad Mood MFW, kaže:

“Sve kolekcije su izazvale pažnju. U svakoj bih mogla pronaći dio sebe za određene prilike. Na gala večeri smo bili u svečanim haljinama i možda je to ostavilo najjači utisak…dizajneri na crvenom tepihu”, prepričava ona.

Na kraju razgovora Banović otkriva i šta je u planu kada je u pitanju njen rad u ateljeu, ali i predstavljanje novih kolekcija.

“U mom ateljeu je završena bijela ljetnja kolekcija koja će bit prikazana 6. jula na Nikki Beach plaži uz White party i ona nakon toga ide u prodaju. Moje ljeto je bijela boja. U ovom periodu privodimo posljednje pripreme oko odlaska naših olimpijaca za Pariz. A onda se nadam da ću nakon Pariza poći i ja na zasluženi odmor”, odgovara Banović.

pročitaj više

Vladana Vučinić u epizodi Keri Bredšo: Donosi duh Njujorka

Vladana Vučinić ovih dana uveliko uživa u čarima Njujorka, a po svojim odjevnim kombinacijama može slobodno da parira junakinji serije “Seks i grad” Keri Bredšo, odnosno Sari Džesiki Parker.

Zahvaljujući Vladaninim fotografijama možemo da vidimo sve strane Njujorka. One lijepe i one manje fine, ali ono što je fakat da niko na ovaj grad ne ostaje ravnodušan.

Njegov duh osvaja svakog turistu, ali i iznova i iznova one koji godinama tamo žive.

M.N.

pročitaj više

Oni vas zasmijavaju svojim klipovima na Instagramu, a sinoć su se pojavili na događaju i svi su gledali u njih

Jovana i Stefan Jovanović jedan su od omiljenih bračnih parova u Crnoj Gori. Oni svojim zanimljivim klipovima ljude na Instagramu dovode do suza od smijeha.

Kretivnim pristupom, Jovana i Stefan promovišu mnoge proizvode, ali i duhovitim momentima uljepšavaju dane mnogim pratiocima kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

Oni su se sinoć pojavili na jednim gradskom događaju i sve oči su bile uprte u njih.

Modno usklađeni bračni par Jovanović mamili su poglede posjetilaca, s obziromna to da su bili odjeveni po posljednjoj modi.

Jovana je odabrala uvijek aktuelnu bijelu boju končane haljine, upotpunjenu tirkiznom tašnom, dok je Stefan ispratio suprugu pa imao bijele pantalone i košulju, a sve to razbio tamnim krem sakoom na pruge.

M.N.

pročitaj više

Uz njega je ljeto još vrelije: Ivan se skinuo i pokazao isklesano tijelo

Ivan Milić jedan je od najuticanijih hrvatskih influensera, a na njegovo isklesani tijelo niko ne ostaje ravnodušan.

Ivan redovno objavljuje fotografije sa plaže, a kada skine majicu svi gledaju upravo u njega.

On redovno vježba, pa nas ne čudi što baš ima six pack i što je jedan od najpoželjnijih Hrvata.

A drage dame, ako hoćete da i vaš muškarac ima tijelo kao Ivan, u videu otkrijte kako može doći do savršenstva za vrlo kratak period.

pročitaj više

Branka Katić: “U Los Anđelesu sam se osjećala usamljeno”

Glumica Branka Katić dugi niz godina živila je u Americi sa porodicom, ali ni tamo nije karijeru stavila po strani već je radila serije i filmove za njihovo tržište.
– U Americi sam radila dva filma i tamo sam otišla sa bebom od dva mjeseca i starijim sinom od dvije godine i u tom trenutku mog života išla bih bilo gdje sa mojim suprugom kako bi naša porodica bila na okupu. Džulijan je dosta radio i stvarno je izvrstan reditelj. Tamo smo živjeli osam godina i imala sam sreću da u Americi igram, snimim serije i dva filma – kaže Branka Katić i dodaje da ipak postoje stvari zbog koje joj se Amerika nije svidjela u potpunosti.
LOS ANĐELES  MI SE NIJE SVIDIO
– Los Anđeles mi se nije svidio jer sam ja navikla da šetam po gradu i srećem ljude. Ono što mi imamo u Beogradu je da izađeš na ulicu i da ne znaš koga ćeš sresti, na kojoj ćeš kafi završiti i kako će dan da vam se odvija. Tamo toga nema, tamo si stalno u kolima i četrdeset i pet minuta ti treba od jedne tačke do druge i to mi je pojačavalo osjećaj otuđenja i osjećala sam se usamljeno. Drugo, materinstvo kada imate malu djecu i u sredini ste gdje nemate stare prijateljice, mamu, porodicu, to je još teže, a materinstvo koliko god da je divno umije u stvari da uzme  toliko tog vremena i tebe da ti malo ostane da nešto uradiš za sebe.
Ipak sada kada ode u Ameriku sve je potpuno drugačije.
– Moja deca su sada velika i sve je mnogo lakše. U poslednjih dve godine imam mnogo više vremena za sebe i da radim sve stvari koje su mi nedostaje i koje sam priželjkivala – kaže Branka.
UŽELELJA SAM SE BEOGRADA
Prethodne dve godine glumica provodi u Srbiji i ipak sreći nije bilo kraja zbog povratka.
– Uželjela sam se ljudi i svega i taj moj povratak samo potvrđuje moj instikt da se samo vratim kući i radim priče koje me više diraju i tiču me se više i sa ljudima koje znam dugi niz godina. Poštujem i volim i sa mladim glumcima da radim koji su fantastični i imaju energiju, požrtvovanost, lucidnost i ljubav prema našem poslu i to mi je ulepšalo poslednjih dve godine- istakla je Branka koja ne razmišlja o tome da li je lepši život u Srbiji ili u Americi.
– Ne razmišljam tako, imam momente i velike sreće i ovdje i tamo, sve zavisi šta se dešava, sa kim si. Trudim se da naučim da spakujem kofer da mi ne otpadnu leđa i da tražim ljepotu gdje mogu da je nađem.
OSMIJEH MI JE UVIJEK POMAGAO
U javnosti se glumica uvek pojavljivala širokog osmeha i upravo taj osmijeh i pozitivna energija su ono što je održava u životu.
– On mi i te kako pomaže, nisam uvek lepo raspoložena i imam momente sumnje i momente velike tuge kada sam izgubila oba roditelja u posljednje tri godine i neke divne prijatelje, ali nekako mi se čini da više od bilo kog honorara, popularnosti, karijere da ono što mi je najdragocenije što mogu u ovom životnom veku da ostvarim je da nađem mir. Mir mi je važan, da umijem da uživam u svemu što nam život pruža, a to nije novac i snimanje sa poznatim glumcima, to je upoznavanje sebe i razumevanje sebe i ljudi oko tebe, naše prirode i mogućnost da se raduješ malim stvarima, a izuzetno se radujem malim stvarima, kada vidim dete da mi se osmehne, nebo i priroda, kada vidim na aerodromu da se ljudi rasplaču, plačem i ja sa njima, vrlo sam otvorena za šarenoliku lepotu ovog svega- iskrena je bila glumica kod koje su i suze dobar lek za dušu.
– Lako zaplačem i da i ne, zavisi. Dobro je kada se isplačete kada ne držite sve u sebi zato što mi dosta energija primamo od sveta oko nas, dosta smo pod pritiskom da uradimo onako ili onako. Od pritiska je dobro isplakati se i pustiti to napolje i naučiti da budeš nežan i prema sebi i prema drugima.
GLUMA JE MOJA TERAPIJA
Dok su suze lijek, gluma joj je terapija.
– Gluma je pričanje priča i pokušaj odgonetanja tajni ljudske duše i sve što sam gledala, čitala to hrani moj bunar i nešto odakle mogu da crpim ideje. Sigurno se susrećemo i sa svojim nesigurnostima i strahovima, ali je gluma najbolja vrsta terapija gde pokušavajući da odgonetneš tuđu životnu priču učiš puno i o sebi- kaže Branka i otkriva kakvu reakciju publike najviše priželjkuje.
– Bilo kakva reakcija je dobra reakcija i kada je neko iziritiran i to je dobro, ravnodušnost je neka reakcija koju ne želim kada bilo šta radim. Naša publika uvijek nagradi glumce aplauzom što je vrlo lepo i vidite koliko su ljudi željni te neke interakcije i pričanje priče je nešto što nas je uvek okupljalo da vidimo ko smo i kakvi smo i da sagledamo sve neke sile koje utiču na naše živote – rekla je ona u emisiji “Profil“ na RTCG i dodaje da uvijek vjerovala u znakove pored puta.
– Nisam znala da će mi Rade Šerbedžija biti profesor na fakultetu. Kada sam bila na jednoj predstavi on je namignuo publici, a ja sam rekla da je to znak. Drago mi je što sam sledila instikte i što sam pokušala i uspela da budem član te klase.

pročitaj više

Stiže retrogradni Saturn, spremite se za velike promjene

Retrogradni Saturn ulazi u znak Riba 29. juna, obilježavajući period koji nas podsjeća na naše duboke, često nesvjesne emocije.

U astrologiji, Ribe simbolizuju fantazije, nesvjesno i duhovne veze, a Saturn nas sada poziva da se usredsredimo i sagledamo sve što nas duboko dotiče. Ova faza retrogradnog Saturna, koja traje do 15. novembra, podsjeća nas na lekcije koje smo možda prebrzo prošli ili ignorisali.

Tokom proljeća, od 19. marta do 8. juna, mnogi od nas su se suočili sa intenzivnim emocijama koje su nas možda mučile. Sada je vrijeme da dublje istražimo ta osjećanja i razmotrimo kako da postignemo emocionalnu jasnoću i ravnotežu koju Saturn traži.

Saturn u Ribama nagovještava da će ova retrogradna faza donijeti naglašenu duhovnu svijest i može nas natjerati da se suočimo sa dubokim emocionalnim pitanjima.

Na primjer, ako osjećate nezadovoljstvo u vezi, možda ćete morati da razgovarate sa partnerom o svojim unutrašnjim potrebama. Za one koji su u ljubavnim trouglovima, ova faza može donijeti jasnoću o njihovoj situaciji.

Ribe su znak spiritualnosti, a Saturn je planet karmičkih lekcija. Ova faza retrogradnog Saturna može nas podstaći da otkrijemo svoje skrivene fantazije i da pronađemo unutrašnji mir. Kao što je Osmica pehara u Tarotu simbolizuje, možda ćemo biti vođeni da napustimo nešto što nas više ne ispunjava emotivno, vjerujući da ćemo pronaći nešto što nas zaista čini srećnima.

Usred fokusa na duhovno i emocionalno, očekuje nas i pomračenje u Ribama 18. septembra, što će dodatno pojačati introspektivni i emotivni ton ovog perioda. Pomračenja su vremena kada možemo duboko ući u prošlost i suočiti se sa onim što smo možda izbjegavali.

(najzena)

pročitaj više

Nimanbegu zahvalio Emini Čunmulaj: Njen društveni aktivizam je od koristi za cijelu albansku zajednicu u svijetu, ali i u Ulcinju

Najuspješnija albanska manekenka na svijetu Emina Čunmulaj održala je sastanak sa predsjednikom Opštine Ulcinj Gencijem Nimanbeguom i njegovim saradnicima, saopšteno je iz kabineta Nimanbegua.

“Model koji je široj javnosti poznat kao inicijator humanitarnih i drugih aktivnosti koje se fokusiraju na albansku ženu i njenu afirmaciju, razgovarala je sa Nimanbeguom o realizaciji nekoliko aktivnosti u Ulcinju. Na sastanku je rečeno da će Ulcinj uvijek podržati kulturne inicijative koje afirmišu hiljadugodišnji grad, stvaraoce i umjetnike zaslužne za razvoj turizma”, navodi se u saopštenju.

Nimanbegu je posebno zahvalio Čunmulaj za njen društveni aktivizam, koji je od koristi za cijelu albansku zajednicu u svijetu, ali i u Ulcinju – poruka je iz kabineta predsjednika Opštine Ulcinj.

Na sastanku je, takođe, razgovarano i o mogućoj saradnji grada gdje živi Čunmulaj i Ulcinja.

pročitaj više

Srđa Lubarda dobio nagradu na Mad Mood Milano Fashion Week

Direktor Modne komore Crne Gore, organizacije koja stoji iza crnogorske Nedjelje mode, Srđan Lubarda, nedavno je, u društvu modne dizajnerke Marine Banović, prisustvovao manifestaciji Mad Mood Milano Fashion Week, koja se održala u Italiji i tom prilikom od inostranih kolega dobio i priznanje.

U razgovoru za “Vijesti” Lubarda je otkrio da je na Mad Mood MFW događaju dobio nagradu za promociju modnih dizajnera iz Južne Italije u Crnoj Gori, ali i da je to bilo veliko iznenađenje, jer mu organizatori nisu to najavili prije dolaska, a osvrnuo se i na predstojeći crnogorski Fashion Week, na čijim pripremama uveliko radi iako se održava na jesen.

“Nagrada koju smo dobili u Italiji je bila ujedno i iznenađenje, jer nam nije rečeno da ćemo dobiti nagradu, već sam samo pozvan kao specijalni gost. Bilo je prijatno iznenađenje kada su me prozvali na scenu”, prepričava Lubarda, a zatim otkriva više o samom događaju Mad Mood MFW.

“Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Mad Mood Milano Fashion Week platforme, koji se održava u gradu Brindisiu u regiji Puglia. Nagrada sam dobio za saradnju i promociju modnih dizajnera iz Južne Italije kod nas”, pojasnio je on.

Kako kaže, ovakva priznanja su za njega veoma značajna, naročito jer dolaze od inostranih kolega iz zemlje koji je između ostalog u svijetu poznat i po modi.

“Priznanja su izuzetno značajna, posebno ova nagrada koja je internacionalna i dolazi iz Italije koja je kolijevka mode. Ovo je ujedno promocija naše modne scene, Crne Gore i Montenegro Fashion Weeka”, ističe sagovornik “Vijesti”.

Uz njega je, ovoga puta bila crnogorska modna dizajnerka Marina Banović, koja je na Mad Mood MFW-u predstavila i svoje radove, a osim njenog talenta i prepoznatljivog rada, za to je zaslužna i preporuka Modne komore Crne Gore.

“Mi uvijek uputimo poziv svim dizajnerima za učešće na određenim manifestacija. Poznato je da su zahvaljujući Modnoj komori Crne Gore mnogi dobili priliku da se predstave i da se čuje za njih. Ovog puta je to bila Marina koja važi za kumu Fashion Week Montenegro manifestacije, jer mi je ona i predložila da organizujem Nedjelju mode u Crnoj Gori. Sa Marinom imamo sjajnu saradnju već dvadeset godina”, istakao je Lubarda.

Foto: Mad Mood MFW

pročitaj više

Svi su gledali sinoć u Ninu Petković i njene duge noge: Petar Grašo je pao u sjenu

Crnogorska pjevačica Nina Petković sinoć je nastupila kao predgrupa Petru Grašu u jednom renomiranom kotorksom hotelu i sve ostavila bez daha.

Naime, Nina se odlučila za atrajtivnu haljinu sa providnim prednjim prorezima, koja je pratila njenu izvajanu figuru, dok je cijelu kombinaciju upotpunila srebrnim čizmama.

Frizura je bila pun pogodak, pa niko nije ostao ravnodušan na Ninin izgled.

Tokom večeri su se mogli čuti kompilemnti na račun njenog izgleda, ali i pjevanja kako domaćih tako i inostranih pjesama.

Nina je još jednom dokazala zašto važi za jednu od naših najboljih pjevačica.

M.N.

pročitaj više

Tri simptoma koja ukazuju na visok nivo holesterola mogu se uočiti nakon obroka

Visok nivo holesterola je ozbiljno stanje koje može dovesti do drugih zdravstvenih problema kao što su srčani i moždani udar.

Bez odlaska ljekaru i krvnih pretraga, teško ćete sami uočiti da li imate problema s nivoom holesterola. Ali prema Britanskoj fondaciji za srce (The British Heart Foundation) postoje tri znaka koji se mogu javiti na vašem tijelu pogotovo nakon jela, a koji ukazuju na ovo stanju.

To je zato što je nakupljanje holesterola u tijelu obično posljedica ishrane koja je bogata mastima te generalno povećanom konzumacijom alkohola ili duhanskih proizvoda.

Lice

Kada je riječ o uočavanju visokog holesterola, to biste najprije mogli primijetiti na svom licu. Holesterol se širi kroz krvne žile u tijelu, a čest se nakuplja na licu i to na području očiju, gdje se mogu pojaviti tri simptoma.

Jedan od prvih znakova visokog holesterola poznat je kao ksantelazma- To su izbočine koje se mogu stvoriti na kapcima ili okolnoj koži. Oni su rezultat masnih naslaga holesterola koji se nalaze odmah ispod površine, što im daje prepoznatljivu žućkastu nijansu.

Još jedan uobičajeni znak koji se može uočiti u nečijim očima je poznat kao arcus senilis, koji se manifestira kao plavi, bijeli ili sivi krug oko šarenice.

Treći najčešći simptom nakupljanja masnoće u vašim krvnim žilama je razvoj okluzije retinalne vene, što rezultira izbočenjem oka. Ovo ozbiljno stanje može nastati kada se holesterol odvoji i začepi venu koja krvlju opskrbljuje mrežnicu, uzrokujući njeno curenje.

Ruke

Ruke također mogu biti odličan pokazatelj da imate visok nivo holesterola, ali ljudi često zanemaruju to. Obično je riječ o natečenim zglobovima i kvržicama na rukama.

Stanje nazvano Tendon xanthomata može dovesti do stvaranja naslaga holesterola oko zglobova u vašem tijelu, što rezultira bolovima i oticanjem. Iako je to najviše vidljivo na zglobu, može se dogoditi bilo gdje. Jedan od znakova visokog holesterola da su i bolni osjećaji trnaca u rukama.

Noge

Budući da holesterol uzrokuje stvaranje takozvanih plakova u krvi, sužavajući krvne žile, simptomi koji se javljaju na vašim rukama, mogu se pojaviti i na nogama. Takvi bi simptomi trebali potaknuti posjetu ljekaru opšte prakse jer mogu ukazivati ​​na perifernu arterijsku bolest (PAB).

Periferna arterijska bolest (PAD) je komplikacija koja se može razviti kada arterije u vašim nogama postanu preuske zbog nakupljanja visokog nivoa holesterola. Može uzrokovati trnce u nogama i stopalima.

Još jedan uobičajeni simptom PAD-a je bol u nogama koja se osjeća kao grčenje mišića, naročito tokom fizičke aktivnosti.(standard)

pročitaj više

Evo kako je Jelena Dokić smršala 20 kilograma

Jelena Dokić, bivša teniserka, tokom prošlogodišnjeg Australijan opena suočila se sa užasnim komentarima korisnika društvenih mreža.

Bila je zadužena za vođenje kratkih intervjua sa pobjednicima mečeva – direktno na terenu.

Jedan od takvih je vodila sa Novakom Đokovićem, a pojedini su iskoristili njen očigledan višak kilograma kako bi je vrijeđali.

Kako je tada otkrila, pročitala je čak komentar u kom je porede sa životinjom – kitom.

Danas je situacija znatno bolja.

Dokić se oglasila na Instagramu i objavila dvije slike.

Na jednoj vidimo staru Jelenu, a na drugoj aktuelnu – sa 20 kilograma manje.

“Najvažnije je da sam srećna i ponosna na obje slike, bez obzira na težinu. Ovdje se radi o ZDRAVLJU, a ne o VELIČINI.  Gubitak težine nije bio prioritet, to je samo prateći dio brige o mom zdravlju. Zapamtite da nisam stručnjak. Nisam brzo smršala, izgubila sam 20 kilograma za nešto manje od 10 mjeseci. Ništa brzo. Nije bilo dijete i nisam brinula o broju na vagi. Imam porodičnu istoriju dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Bila sam zaista troma i nisam imala dovoljno energije za veoma užurban način života”, prisjetila se Jelena.

Kako je uspjela?

“Prestala sam da jedem kasno uveče, posebno stvari kao što su hamburgeri, pica, pomfrit i deserti, jer su me činili tako tromom kada bih se probudila, posebno zbog ranog jutarnjeg posla i letova. Tako da više ne jedem teške obroke noću i ne jedem poslije 19 časova. Sada jedem više salata i supa za obroke. Sada pijem više vode i smanjila sam sokove, čak i dijetalne…”, dio je nove Jelenine ishrane.

Samo dosljednost i male promjene – postepene.

“Male promjene za zdraviji način života. Više sam vježbala. Zapamtite da nije jedna veličina za sve i uradite ono što je najbolje za vas. Svako je drugačiji”, poentirala je Jelena.

pročitaj više

Protest protiv nasilja u Podgorici: Doživotna zatvorska kazna za počinitelje silovanja, registar seksualnih prestupnika kasni od decembra…

U organizaciji nevladine organizacije “Sistem” i udruženja “Psihoaktiv”, na Trgu nezavisnosti u Podgorici juče je održan protest protiv nasilja.

Izvršna direktorica NVO “Sistem” Neda Radović istakla je da borba s počiniocima nasilja mora biti “brutalna i bez izuzetaka, bilo da se radi o javnoj ličnosti ili anonimnoj osobi”.

“I tu ne smijemo stati. Jer šta je naša bespoštedna borba ako će neko sjutra odlučiti da je kazna koju je nasilnik dobio prestroga. Tražimo empatiju, tražimo razumijevanje. Poručujemo svima onima koji su u prilici da preinače kaznu, onima koji su je i te kako zaslužili, da ih tako motivišu da počine novi zločin”, poručila je ona.

Ona je imala pitanja u vezi sa registrom pedofila, koji je trebalo da bude gotov još od decembra prošle godine.

“Kada će Ministarstvo pravde i Vlada Crne Gore, koji plate primaju od građana Crne Gore, početi da obavljaju svoj posao odgovorno i u interesu svih građana. Zašto se imena pedofila i silovatelja skrivaju dok su imena žrtava dostupna na svakom koraku? Pitamo se šta sprečava Crnu Goru da, poput nekih razvijenih država svijeta, sveobuhvatni problem seksualnog nasilja riješi zakonom o kastraciji. Vrijeme da država pokaže da žrtve nisu nevidljive za naš sistem. Tražimo doživotnu zatvorsku kaznu za počinitelje silovanja. Zahtijevamo od nadležnih državnih organa da se jednom prijavljeno nasilje u porodici procesuira po službenoj dužnosti, pa čak i nakon što žrtva odustane od daljeg gonjenja. Na taj način ne dozvolite da žrtve pod pritiskom odustanu od tužbe, jer time stavljate u životnu opasnost njih i rušite autoritet pripadnika policije koji je lišio slobode nasilnika”, kazala je Radović.

Emina Čunmuljaj je istakla da je očekivala veću podršku građana kada je ova tema u pitanju, a posebno ako se ima u vidu da gotovo u svakoj kući neka žena je pretpjela neki vid nasilja ili je istjerana iz te kuće.

Kako je dodala nada se da je ovo ipak samo početak i pozvala građane i građanke da se odazovu naredni put u većem broju.

“Nadam se da je ovo početak, jer ako se mi ne trudimo ni sistem se neće promijeniti, a potrebno je da se mijenja”, poručila je Čunmuljaj.

Predsjednik Internacionalane policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić poručio je da u našoj zemlji treba mijenjati sudsku granu vlasti.

“U crnogorskom sudstvu treba sprovesti veting i pokazati da u našem sudstvu nije mjesto onima koji ne sude adekvatno. Dok to ne uradimo neće biti ni adekvatnih presuda”, kazao je Pekić, poručivši da “treba mijenjati Krivični zakonik Crne Gore”.

Minja Marđonović je javnost upitala gdje je ono “čuveno crnoogorsko čojstvo i junaštvo, onaj neotesani, a mnogo važni poriv za slobodom”?

“Ubilo ga je nasilje. Iznijeću vam podatak da 51 odsto žena na ovom svijetu gine baš tamo gdje ne treba da bude hrabra, već sigurna, a to je njen dom. U patrijarhatu su najveće žrtve žene, žrtve ratova su žene, žrtve slobodnog mišljenja su žene, žrtve sopstvenog tijela su žene i žrtve sopstvene duše su žene”, istakla je ona.

Kosta Mijušković iz organizacije “Psihoaktiv” kazao je da nekada čak iz dobre namjere “pripremimo djecu za uloge žrtve, nasilnika i društvno-političkih sistema”.

On je naglasio da su posljedice strogih rodnih uloga slabo mentalno zdravlje, manjak emotivne pismenosti i bliskosti, problem sa učenjem, agresija.

Goran Ćetković, iz organizacije Domino, istakao je da su naši resursi jako limitirani i moramo ih trošiti ciljano.

“Možda ne možemo da direktno utičemo na nasilnike današnjice, ali ono što možemo je – da ciljano i istrajno vršimo pritisak na sistem pravosuđa, sve dok ne počne da radi u interesu onih koji im daju plate”, kazao je Ćetković.

Aida Piranić, saveznica, obratila se riječima podrške svakoj žrtvi.

“Želim da ohrabrim svakoga da prijavi nasilje na samom početku, jer nasilje je klica koja se vrlo brzo razvija, prenosi i ostavlja tragove za cijeli život”, kazala je Piranić.

Kampanja će, prema njenim riječima, trajati sve dok se ne ispune zahtjevi sa protesta, a oni su više nego jasni – doživotna zatvorska kazna za počinitelje silovanja, registar seksulanih prestupnika, zakon o kastraciji i procesuiranje prijavljenog nasilja bez mogućnosti povlačenja prijave.

Šejla Pepić iz Romskog savjeta istakla je da u Crnoj Gori nasilje nad ženama, predstavlja veliki problem te da “svjedoci smo da se često ne prijavljuje upravo zbog stigmatizacije i tradicionalnih oblika ponašanja, prihvatajućinasilje i smatrajući ga normalnim”.

“Pripadnice romske i egipćanske zajednice su svojim rođenjem višestruko diskriminisane i zaista mali broj Romkinja i Egipćanki se odlučuje da prijavi nasilje, a znamo i svjedoci da je svaka druga žena pretrpjela neki oblik nasilja Nasilje je, svuda oko nas, nasilje se može desiti bilo dje i nasilje se može desiti svakoj i svakom od nas”, kazala je ona.

Često zaboravljamo, prema njenim riječima, da možemo govoriti o našim majkama, sestrama, ćerkama, o tebi i meni.

“Nasilje nad ženama ima ozbiljne posledice i po društvo u cjelini jer svaki novi slučaj, svaka nova presuda ukazuje na probleme u sistemu i njegovu spremnost da zaštiti živote žena. Nasilje nije privatna stvar, nasilje je problem cijelog društva”, naglasila je Pepić.

Skupu su prisusutvovale i Zdenka Popović, potpredsjednica Skupštine Crne Gore i Jelena Marković, potpredsjednica Liberalne partije Crne Gore, Dr Valentina Minić, predsjednica Foruma žena, Anđela Vojinović, potpredsjednica Foruma žena Demokrata, poslanica, Roberta Camaj članica Glavnog odbora Foruma žena Demokrata.

(cdm)

pročitaj više

Evo šta obući kad nije previše vruće, ni previše hladno

Dok neki od nas mogu u potpunosti da skinu zaostale zimske komade (zbogom jakne i kardigani, zdravo ljeto), definitivno još uvijek ima onih koji se drže laganijih jakni, jer dani sa 20 stepeni počinju sa hladnijim jutrima i završavaju se sa hladnijim večerima.

Wannabe magazine predstavlja uputstva za modne kombinacije koje možete da iskoristite kad je temperatura optimalna, ali u modnom smislu zbunjujuća.

Košulja + teksas šorts

Klasična košulja i teksas šorts su komadi koji će ostati u modi do kraja vremena. Košulje kratkih ili dugih rukava funkcionišu po proljećnom i jesenjem vremenu, u zavisnosti od toga da li vam je vruće ili se ste pomalo zimomrni.

Majica + maksi-suknja + patike

Samba patike uparene sa maksi ili midi-suknjom sa leopard printom je kombinacija odjeće koju Instagram algoritam servira svima, a jasno je da nikome još nije dosadila.

Duži porub suknje pokriva noge tako da vam nije previše hladno, ali je i dovoljno prozračan tako da vam, kad sunce popodne zagrije, ne bude vruće.

Čipkasti top + pantalone pepito dezena

Čipkasta majica kratkih rukava uz pantalone razigranog dezena (kao što je pepito) čine autfit praktičnim za tople, a ne previše vruće dane. Uđite u kancelariju noseći ovu kombinaciju, samouvjereno prateći modne trendove sezone, dok se pridržavate kodeksa oblačenja.

Prsluk + pantalone

Lagane pantalone na navlačenje, sa lastišom, vrlo su udobne, posebno početkom ljeta. Topovi u vidu prsluka bili su u trendu poslednjih godinu dana i idealan su izbor kad su vam bluza ili košulja previše elegantne.

Majica sa printom + boxer šorts + kardigan

Iskoristite udobnost i praktičnost dva trenda tako što ćete upariti majicu sa printom i boxer šorts. Ako se plašte da će vam biti hladno, kardigan može da otkloni probleme.

Duboke čizme uparene sa šortsem su posebno pogodne za dane u prelaznom razdoblju.

Košulja dugih rukava + mini-suknja

Košulja dugih rukava sa dugmadima, stilizovana sa razigranim shotsom ili mini suknjom sa volanima, jedna je od šik kombinacija za dane prelaznog perioda. Istovremeno je udobna za šetanje po gradu ili obavljanje mini-zadataka tokom dana.

Elegantne pantalone + majica

Pantalone su osnovni komad tokom cijele godine i kad su uparene sa majicom, mogu da se nose na posao i u proljećnoj i u ljetnjoj sezoni. Za dodatnu lepršavost, posegnite za parom pantalona od lana ili platna. Takva odeća se slaže sa torbom od rafije i mokasinama.

Majica + mini-suknja + klompe

U jeku popodneva vedrog, sunčanog dana sa 25 stepeni, ljetnja odjeća je veoma dobrodošla i neophodna. Grafičke majice su sada u trendu i mogu da izgledaju još modernije kad su stilizovane sa suknjom. ”Podignite” autfit neočekivanim izborom cipela, posežući za klompama umjesto uobičajenih sandala.

pročitaj više

Doktori upozoravaju na tri simptoma koja ukazuju na začepljene arterije

Veoma je važno voditi računa o zdravlju srca jer su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

To je široka kategorija koja obuhvata dosta različitih bolesti i varijacija poremećaja, ali svaka uključuje poremećaj najmanje jedne od vitalnih funkcija srca, uključujući distribuciju krvi i kiseonika u ostatak tijela.

Začepljene arterije, poznate kao ateroskleroza, mogu imati značajnu ulogu u izazivanju nekoliko ozbiljnih srčanih bolesti i pokretanju hitnih slučajeva, kao što su srčani udar i moždani udar.

Vremenom, arterije koje nose krv kroz tijelo postaju ispunjene ljepljivim materijalom zvanim plak, koji se može sastojati od holesterola, kalcijuma i fibrina. Do određenog stepena, začepljene arterije se mogu ublažiti i preokrenuti, ali pravi izazov je uhvatiti stanje na vrijeme kako bi to bilo moguće.

Složenost začepljenja arterija i srčanih bolesti je u tome što najčešće nema simptoma i to je njihova opasnost. Obično, kada se pojavi neki simptom, to je dramatičan i traumatičan događaj, kao što je srčani ili moždani udar. Budući da je začepljenje arterija postepen proces, ne dešava se sve odjednom, a pošto je blokada spora, spori su i simptomi“, objašnjava za „Parade“ dr Ijan Smit.

Najbolji način za sprečavanje začepljenja arterija je održavanje zdrave ishrane i dosta vježbanja. Međutim, pošto arterije ponekad počnu da se začepljuju već u dvadesetim godinama, prepoznavanje simptoma, koliko god suptilni, takođe je ključno.

Tako su dr Ijan Smit i kardiovaskularni hirurg, dr Džonatan Jang, razbili neke od najčešćih znakova upozorenja začepljenih arterija u različitim fazama procesa.

Pritisak i bol u grudima

Jak bol u grudima je jasan znak srčanog udara, ali čak i blagi bol i pritisak mogu biti ozbiljan znak upozorenja.

„Klasični znak koronarne arterijske bolesti je bol u grudima poput pritiska u sredini grudnog koša ili blago ulijevo, posebno dok ste aktivni“, kaže dr Jang.

Ali on dodaje da se bol uzrokovan blokiranim arterijama može pojaviti na nekoliko drugih mjesta, uključujući niz ruku (češće lijevu ruku) i na vratu gdje se nalazi arterija. Pored toga, dr Jang kaže da je bol koji se javlja dok neko miruje više zabrinjavajući nego kada neko osjeti bol u grudima dok se napreže.

Kratkoća daha, ubrzan rad srca i palpitacije

Otežano disanje tokom vježbanja ili kratak dah u mirovanju takođe mogu biti znak začepljenih arterija, kažu ljekari.

„Zbog smanjenog dotoka krvi u srčani mišić zbog ove bolesti, srce može da oslabi i izazove kratak dah jer se krv vraća u pluća, a krv bogata kiseonikom ne može da se efikasno gura naprijed“, kaže dr Jang.

Nedostatak kiseonika takođe može dovesti do abnormalnog srčanog ritma, što zauzvrat može dovesti do bržeg kucanja srca. Ovi simptomi takođe mogu biti rezultat spazma koronarne arterije, koji nastaje kada se arterija u srcu suzi i zatvori. Začepljene arterije takođe mogu izazvati ove događaje, prenosi Index.hr.

Vrtoglavica, mučnina i peckanje u nogama i rukama

Simptomi kao što su vrtoglavica i mučnina takođe mogu biti pokazatelji srčanih oboljenja, iako ih žene doživljavaju češće od muškaraca. Vrtoglavica može nastati kao rezultat smanjenog protoka krvi.

„Zbog vrste nervnih završetaka unutar srca, blokirane arterije mogu stvoriti nejasne, generalizovane senzacije, a ne samo diskretne bolove u grudima. Pacijenti često opisuju pritisak, peckanje ili utrnulost u lijevoj strani grudnog koša, ali i duž vrata i niz bilo koju ruku“, zaključio je dr Jang.

pročitaj više

Oni važe za najveće narcise zodijaka

Prema astrologiji, ova tri horoskopska znaka uvijek će drugima davati do znanja koliko im je dobro, koliko su odlični u nekim stvarima koje rade i uživaće ako su u centru pažnje, a takođe vole i da ,,pametuju” .

Ovan

Prvi znak zodijaka, jednako i najvatreniji, ima mnogo vrlina, ali i jednu ogromnu manu koja smeta gotovo svima, a to je i narcisoidnost.

Iako je dobro i zdravo voljeti sebe, pripadnici ovog znaka često u tome pretjeruju te idu toliko daleko da sebe vide kao pobjednika, pametnjakovića, najljepšu i najposebniju osobu na svijetu.

Osim što ih to može koštati na nivou prijateljstva, loše mogu proći i u ljubavi.

Vaga

Vage se smatraju jednim od najpovršnijih znakova. Kao velike estete, one vole lijepe stvari i lijepe ljude te se može reći da tako posmatraju svijet, ali i sebe.

Obožavaju da privlače pažnju drugih ljudi i očekuju poseban tretman. Pripadnici ovog znaka često govore o svojim uspjesima, a nerijetko i pretjeruju u tome.

Nije bitno ako ste nešto učinili jednako dobro kao i ona, Vaga će vam reći da je to ona učinila bolje.

Lav

Vatreni Lavovi su poznati po svojoj egocentričnosti i čini se oni to ne pokušavaju ni da sakriju od drugih.

Oni se iskreno dive sebi, obožavaju da budu u centru pažnje i često sve znaju najbolje.

Koliko Lavovi vole da imaju dobar ugled u društvu govori činjenica da bi oni pristali da učine nešto za druge samo kako bi se o njima pričalo lijepo. 

Izvor: Magazin Novosti

pročitaj više

Ovo su četiri znaka koji ukazuju da je vaš partner emocionalno inteligentniji od većine

Emocionalna inteligencija često se navodi kao ključna vještina za profesionalni uspjeh, ali je jednako važna i u odnosima s ljubavnim partnerima.

Autorica knjige “Imunitet protiv izgaranja: Kako vam emocionalna inteligencija može pomoći da izgradite otpornost i izliječite svoj odnos s poslom” Kandi Wiens objasnila koja su to četiri znaka koja ukazuju da je osoba emocionalno inteligentnija od većine.

Mogu se upustiti u zdrav sukob s vama

Prevladavanje neugodnih situacija i sukoba s emocionalnom inteligencijom znači da ih vi i vaš partner ne izbjegavate. Sukobi koji su ostali neriješeni na kraju prerastu u ljutnju i obično su ono što stoji iza ispada bijesa.

Partner koji je uključen u zdrav sukob nije nesklon sukobu niti je pasivno agresivan. Oni ne dominiraju razgovorom, ne napadaju vas niti se uvredljivo izražavaju ili ponašaju. Mogu se naljutiti i možda čak i vikati, ali se brzo smire i sposobni su preuzeti odgovornost za ulogu koju su imali u sukobu, ispričavajući se kada je to potrebno.

Sposobni su vidjeti stvari iz tuđe perspektive

Jedan od ključnih atributa emocionalne inteligencije je empatija, koja je neophodna za stvaranje povjerenja i zbližavanja s partnerima čak i kada se ne slažu. Ona se može izraziti u različitim situacijama. To ćete najbolje prepoznati ako vaš partner postavlja pitanja i pokazuje li interes o vama.

Mogu upravljati svojim emocijama na zdrav i produktivan način

Sposobnost regulisanja vlastitih emocija ne znači da biste trebali potiskivati ​​ili poricati svoje osjećaje. To znači da ste sposobni tolerisati negativne emocije i stresna iskustva bez impulzivnog reagovanja. Znati kako se umiriti nakon uznemirujućeg iskustva ključna je komponenta emocionalne inteligencije i zdravih odnosa.

Dopuštaju vam da budete ono što zaista jeste

Emocionalno inteligentni partneri nisu ugroženi razlikama i ne traže isključivu pažnju. Oni ne očekuju da budete savršeni, da se mijenjate kako biste njima ugodili ili da svoje stvari koje volite i ne volite prilagodite njihovim interesima. Oni poštuju vaše interese, granice i želju da radite stvari sami, poput viđanja s prijateljima, bavljenja nekim hobijem ili jednostavno uživanja u vremenu nasamo.

(standard)

pročitaj više

Emotivno pismo Novaka Đoković upućeno Jeleni: “Srećan rođendan najvećoj ženi, majci, prijatelju, partneru, vođi, učitelju, inspiraciji”

Jelena Đoković slavi 38. rođendan.

Najljepšu čestitku dobila je od supruga.

Novak Đoković oglasio se na Instagramu i pred milionskom armijom pratilaca otvorio dušu.

Jeleni je uputio ljubavno pismo, a objavio ga je u okviru njihove zajedničke fotografije na kojoj je prikazan poljubac.

Birao je riječi.

I na kraju – potpisao one najljepše.

Baš kakve Jelena zaslužuje.

“Srećan rođendan najvećoj ženi, majci, prijatelju, partneru, vođi, učitelju, inspiraciji – koju sam mogao poželjeti. Moja doživotna partnerka u dublu, Jelena”, riječi su najvećeg tenisera svih vremena na račun dame sa kojom je formirao porodicu, dobio sina i kćerku, osvojio svijet…

pročitaj više

Kakvo tijelo ima Danija Dimitrovska: Sezona bikinija počela u Crnoj Gori

Influenserka i voditeljka Danijela Dimitrovska prošle sezone bila je zaštitno lice Budve.

Mnogi su rekli – i najljepše.

Zbog toga svaki njen dolazak u Crnu Goru izazove pažnju.

Nekadašnja manekenka otvorila je sezonu bikinija nedavno, baš u Budvi, a odmah se pohvalila na Instagramu.

Pozirala je u ležećem položaju i pokazala da i dalje ima tijelo za čistu desetku.

Ne zna se šta je ljepše na slici, a Danijela nam je pokazala dosta toga.

Ljepota je u prvom planu.

pročitaj više

Apsolutni hit: Kako nositi ovogodišnji najženstveniji trend

Proljeće i ljeto donose svježinu i lakoću, ali ovo su i godišnja doba koja se mogu obojiti šarmom prošlosti. Ovog proljeća i ljeta čipka osvaja modnu scenu svojom prefinjenom elegancijom i čarobnom zavodljivošću.

Od čipkastih košulja do haljina, sukanja, pa čak i pantalona – čipka je sveprisutna i inspirativna kako na modnoj pisti tako i u svakodnevnom životu.

Čipka je više od samog trenda – to je simbol elegancije, sofisticiranosti i ženstvenosti. Ona je uvijek pravi izbor za one koji žele da zrače elegancijom i stilom.

Kombinujte klasičnu čipku s modernim krojevima i trendovima kako biste stvorili nezaboravne kombinacije koje će impresionirati i vas i okolinu.

Proljeće i ljeto su svakako vrijeme je za eksperimentisanje i izražavanje ličnosti kroz modu, pa tako i treba nositi čipku sa samopouzdanjem kako bi stvorili nezaboravne uspomene u čarobnom svijetu mode, piše Citymagazine.si.

Dodaci od čipke daju dašak romantike i zavodljivosti, što može biti privlačno i za noćne izlaske i za posebne prilike. Takva odjeća omogućava koži da diše i prijatna je za nošenje, što je još jedan plus za izbor ove odjeće.

Odaberite za romantičan izgled haljinu od čipke, koji prianja uz tijelo i ističe vaše ženstvene obline. Za svakodnevni izgled kombinujte je uz sandale ili patike, a za večernji uz štikle i elegantnu torbicu.

Čipkaste košulje izvrstan su izbor za elegantne verzije ili večernje izlaske. Nosite ih ispod sakoa ili ih kombinujte uz suknju ili pantalone za sofisticiran izgled.

pročitaj više

Savršeni vafl sa bananom

Ako želite dan započeti osmijehom i obradovati sebe, za doručak napravite vafle od banane.

U nastavki donosimo recept.

Sastojci:

200 g brašna,

1/2 kašikice soli,

2 kašikice praška za pecivo,

kapikica cimeta,

375 ml mlijeka,

150 ml suncokretova ulja,

2 jaja,

2 zgnječene banane,

1/2 kašikice vanilinog šećera,

2 kašike šećera

Priprema:

Nauljite aparat za vafle i zagrijte ga. U velikoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i cimet. U drugoj srednjoj zdjeli izmiješajte mlijeko, ulje, žumanjke i pire od banana.

U posebnoj, čistoj srednjoj zdjeli umiksajte bjelanjke mikserom. Dodajte vanilin sećer i šećer pa napravite čvrsti snijeg. Pomiješajte mliječnu smjesu sa suhim sastojcima dok se potpuno ne sjedine. Umiješajte bjelanjke. Na prethodno zagrijani aparat za vafle stavite tijesto da pokrije površinu. Pecite do željene hrskavosti.

pročitaj više

Šta vam djeca nikada neće oprostiti: Izbjegavajte da radite ove stvari

Jeste li se ikada pitali koji vaš potez bi mogao naročito teško pasti vašoj djeci? Iako roditelji mnoge stvari rade nenamjerno, one i te kako ostavljaju trag na mališanima.

Naime, psiholozi smatraju da dvije stvari mogu toliko povrijediti djecu da će ih pamtiti čitav život. Na prvom mjestu su neispunjena obećana.

Mnogi roditelji djeci obećavaju nagrade ako uspješno urade neki školski zadatak i slično. Međutim, kada ispune to što se traži od njih, odrasli im umjesto nagrade postave novi izazov.

Vama to možda djeluje bezazleno, ali ukoliko djetetu konstantno obećavate nešto što ne ispunjavate, ono će izgubiti povjerenje u vas zato što ste ga iznevjerili. Kada odraste, neće vam govoriti o ozbiljnim stvarima koje se događaju u njihovom životu zato što vam ne vjeruju.

Na drugom mjestu je nepoštovanje. Roditelji često nenamjerno škode svojoj djeci tako što ih zaboravljaju pohvaliti zbog nečega što su uradili.

Iz tog razloga je jako važno obratiti pažnju na sve što dijete postigne – dobru ocjenu u školi, uspjeh u bavljenju hobijem itd. Svakodnevno ohrabrujte djecu i nizaće sve veće uspjehe.

Izvor: Klix.ba

pročitaj više

Otkriveno koliko vremena je prosječno potrebno da muškarac i žena jedno drugom kažu “Volim te”

Jedna od najvećih prekretnica u svakoj novoj vezi je kada vi i vaš partner prvi put jedno drugom kažete: ,,Volim te”. Istraživanje je pokazalo koliko je ljudima prosječno potrebno vremena da priznaju ljubav.

U istraživanju, koje je objavljeno u Journal of Social and Personal Relationship, učestvovalo je 3.109 odraslih iz Australije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Francuske, Poljske i Velike Britanije.

Između ostalog je navedeno da je veća vjerovatnoća da će muškarac prvo reći partnerki da je voli. Muškarcima je u prosjeku potrebno 107 dana da priznaju ljubav, a žene se na ovaj korak odluče nakon prosječno 122 dana.

U rezultatima navedeno istraživanja je takođe napisano da muškarci počinju razmišljati o ljubavi nakon 69 dana veze. Žene o njoj počnu razmišljati nakon 77 dana.

Izvor: Klix.ba

pročitaj više

Ovo su pet najboljih biljaka za spavaću sobu

Spavaća soba prostor je u kojem nam je važna energija mira i opuštanja. Da bi očistili vazduh u sobi, mogle bi da vam pomognu određene sobne biljke koje ne zahtijevaju mnogo svjetlosti i njege.

1. Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Zeleni ljiljan odličan je za spavaću sobu jer efikasno pročišćava vazduh uklanjanjem toksina iz vazduha. Osim toga, vrlo je jednostavan za održavanje, a ne zahtijeva mnogo svjetla niti posebnu njegu, što ga čini idealnim za unutrašnje prostore, uključujući spavaće sobe.


2. Sobna palma (Chamaedorea elegans)

Sobna palma je još jedna sjajna biljka za spavaću sobu jer takođe pročišćava vazduh, povećava vlažnost i unosi dozu tropskog doživljaja u prostor. Njeni graciozni, perasti listovi dodaju estetsku vrijednost, dok istovremeno poboljšavaju kvalitet vazduha, stvarajući zdraviju okolinu za spavanje.


3. Spatifilum ili mirni ljiljan (Spathiphyllum)

Mirni ljiljan poznat je po svojoj sposobnosti uklanjanja štetnih materija iz vazduha, poput amonijaka, benzena i formaldehida. Osim što pročišćava vazduh, ova biljka je jednostavna za njegu, dobro raste u uslovima slabijeg osvjetljenja i rijetko cvjeta, što doprinosi mirnoj i opuštajućoj atmosferi u spavaćoj sobi.


4. Aloe vera
Aloe vera je biljka koja proizvodi kiseonik noću, što poboljšava kvalitet vazduha tokom spavanja. Pored toga, ima lekovita svojstva, poput umirivanja opekotina i posjekotina, što je čini korisnom za držanje u spavaćoj sobi. Lako se održava i ne zahtijeva mnogo vode, pa je praktičan izbor za unutrašnje prostore.

5. Filadendron (Philodendron)
Filadendron je odličan u apsorpciji formaldehida iz zraka i lako se održava, što ga čini idealnim za unutrašnje prostore, uključujući spavaće sobe. Ova biljka dobro uspijeva u uslovima slabijeg osvjetljenja i ne zahtijeva čestu njegu, pa je savršena za stvaranje zdravije i ugodnije atmosfere za spavanje.

Izvor: Sensa.hr

pročitaj više

Sergej Trifunović blista kraj lijepe Nikšićanke: “Porodica je sa njom moguća”

Glumac Sergej Trifunović nedavno je stao na ludi kamen.

I čini se da je srećniji i ispunjeniji nego ikada.

O tome, između ostalog, svjedoče i njegove riječi u emisiji “360 stepeni” na Televiziji N1 Beograd.

Glumac je iskreno kazao da je uvijek želio da ima porodicu, čime se nadovezao na raniju izjavu u vezi sa tim da sebe vidi kao djeda okruženog sa mnogo unučića i bakom koju voli.

Njegova supruga Isidora je, inače, iz Nikšića.

“Uvijek sam smatrao da je to vrhunac ostvarenosti čovjeka i nikada nisam bio spreman da tu porodicu pravim kompromisno, sa bilo kim, da bih uopšte imao porodicu. Tako da, sad mogu da kažem hvala svevišnjem što me je čuo i što se pojavila osoba s kojom je to apsolutno moguće”, rekao je Trufunović.

Isidora je 23 godina mlađa od Sergeja.

Taj podatak je izazvao dosta pažnje u javnosti.

No, za Sergeja i Isidoru potpuno je nebitan.

“S ljubavlju isključivo ima veze ono što se desilo između moje vjenčane žene i mene. To je – to”, istakao je Sergej.

pročitaj više

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić čeka dijete

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i njegova supruga Jelena uskoro će postati roditelji. Ovu vijesti na svom Fejsbuku podijelilo je i sam Bečić.

Inače, on je putem Fejsbuka otkrio da je vjerio tada Jelenu Jovanović.

“Potraga za životnom saputnicom je završena. Ovo je samo jedan od mnogo lijepih trenutaka koji nas čekaju u zajedničkom životu”, napisao je Bečić uz objavljenje fotografije sa vjerenicom Jelenom.

pročitaj više

Ovo su 10 namirnica za zdravu kosu i kožu

Želite li da spriječite starenje, da imate blistavu kožu i jaku kosu, važno je da unosite odgovarajuće vitamine. Neki od nji su vitamin A, C, B3, E i K – koje možete naći u hrani i dodacima ishrani. Maske od paradajza i avokada za lice, te kokos i ananas za kosu, namirnice na ovoj listi jednostavna su rješenja za zdravu kosu i kožu.

SPANAĆ je dobro poznat po osobinama korisnim u borbi protiv starenja. Sadrži vitamine A i C, koji regenerišu ćelije kože i održavaju ih zdravima. Vitamin C je posebno potreban za izgradnju kolagena i novih ćelija kože, bez kojega bismo imali suvu kožu koja se ljušti.

KOKOSOVO ULJE Redovno masiranje kose kokosovim uljem oslobodiće vas peruti. Kokosovo ulje ima antimikrobne osobine, sadrži laurinsku kiselinu i masne kiseline koje pomažu jačanje i rast kose. Takođe podmlađuje kosu, ističući njen prirodan sjaj, a možete ga koristiti i za masažu cijelog tijela.

ORASI su odlična užina ako želite zdravu i sjajnu kožu. Nutrijenti koje sadrže pomažu da koža zadrži vlažnost, smanjuju njenu upalu i štite je od štetnih uticaja UV zračenja. Orasi takođe doprinose zdravlju kose jer su puni vitamina B, koji potpomaže rast kose, jačaju je i smanjuju opadanje.

ANANAS je poznat po tome što hidrira kožu i sprečava nastajanje bora. Veoma je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji pročišćavaju kožu, oslobađajući je od akni, a sadrži i bromelain, protein koji smanjuju otečenost kože. Ananas možete direktno nanijeti na kožu ili ga svakodnevno konzumirati.

OSTRIGE su bogate mineralom cinkom, poznatim po jačanju imunološkog sistema i poboljšanju stanja kože. Cink pomaže održavanje strukture kože i doprinosi diobu i rast ćelija.

MASNA RIBA Ako tražite najlakši način da poboljšate izgled kose i kože, ono što vam treba možete da nađete u obližnjoj prodavnici. To su omega-3 riblje ulje u obliku suplemenata ili riba kao što su losos, tuna ili sardina. Masna riba prirodan je ovlaživač, kožu čini hidriranom, a kosu sjajnom.

CRNO VINO ima mnoge zdrave osobine, a jedna od njih je da kožu čini zdravom. Resveratrol je antioksidans koji se prirodno nalazi u crnom vinu, a koji dokazano čisti kožu, umanjuje pojavu akni i sprečava razvoj novih bakterija na koži.

PARADAJZ Umjesto skupih preparata na lice nanesite sok od paradajza. Razrežite ga i iscijedite sok, dodajte i sok krastavca, a zatim mješavinu nanesite na lice, što je odličan način da se borite protiv masne kože. Takođe, kiselost paradajza odlična je u borbi protiv akni, a hranljivi sastojci savršen su čistač kože.

AVOKADO je mnogo više od zdrave prehrambene namirnice – odličan je i za njegu kože. Možete ga pojesti, ali i nanijeti direktno na kožu. Maska od avokada smanjiće bore, a njegov sok vratiće koži sjaj. Možete da ga utrljate u kosu kako biste spriječili njenu isušenost i ublažili iziritiranost tjemena.

CRNA ČOKOLADA Vjerovali ili ne, možete da jedete ukusnu hranu i da imate zdravu kožu. Crna čokolada puna je antioksidansa, posebno flavonoida, koji se bore protiv pojave bora, poboljšavaju cirkulaciju i štite kožu od štetnih uticaja UV zračenja.

(gracija)

pročitaj više

Ovih pet horoskopskih znakova čeka najljepše ljeto

Brzo provjerite svoj horoskopski znak – možda će vam ljeto 2024. donijeti svu čar i ljepotu ljubavi.


Jarac
Početkom godine ljudi rođeni u znaku Jarca bili su zaokupljeni samousavršavanjem, a ljubav je otišla u drugi plan. Vrijeme je da promijenite situaciju! Pod uticajem retrogradnog Plutona osjećaćete se potpuno drugačije od onoga na šta ste navikli.

Možda ćete primijetiti da počinjete da obraćate pažnju na potpuno drugačiji tip partnera. Odmorite se od posla i dozvolite sebi malo romantike.

Proučavanje novih privlačnih osobina drugih ljudi omogućiće vam da bolje razumijete koje su se promjene dogodile u vama.

Ribe
Tokom ljeta, dvije planete će se kretati u retrogradnom pravcu u vašem sazviježđu. Saturn će započeti svoje retrogradno kretanje 29. juna, Neptun će mu se pridružiti nešto kasnije – 2. jula. Tada će ljudi početi da obraćaju više pažnje na vas.

Stvar je u tome što će posebna energija Riba bukvalno biti u vazduhu.

Ne plašite se da se otvorite svijetu: u ovom periodu on će biti usklađen sa vašom frekvencijom, a komunikacija sa ljudima će vam biti lakša.

Bik
Bikovi sijaju najjačim unutrašnjim svijetlom kada se osjećaju prijatno u svom materijalnom okruženju. Uskoro ćete se sjetiti radosti uspjeha u karijeri. Vaša marljivost će se isplatiti i čini da se osjećate sigurno, piše Atma.hr.

Vaša prijatna energija neće proći nezapaženo.

Mnogi kandidati će poletjeti ka vašem unutrašnjem svijetlu: vrijeme je da počnete da tražite svoju srodnu dušu.

Vaga
U avgustu će vaša vladajuća planeta, Venera, preći u sazviježđe Vage! Da li ste spremni za toliko pažnje suprotnog pola?

Svaki vaš izlazak završava se popunjavanjem liste kontakata. Ako ste sami, uronite u ovu energiju.

Međutim, nemojte trošiti svoje resurse: mudro birajte svoje saputnike, pogledajte njihovo udvaranje i trud koji ulažu da stvore „wow“ efekat za vas.

Blizanci
Nakon unutrašnjeg preokreta krajem maja, Blizanci će biti spremni da zarone u nove i uzbudljive veze. Posvetite ljeto ljubavi, Blizanci!

Vrijeme je da saznamo šta je prava ljubav. Krenite na kratko putovanje sa novim partnerom početkom juna – tako ćete brzo uspostaviti svoju emotivnu vezu.

(standard.me)

pročitaj više

Danijela Dimitrovska donijela duh Italije, svi kažu da joj nema ravne na Balkanu

Danijela Dimitrovska je popularnost na Instagramu iskoristila na savršen način.

Što više objavljuje – više je ljudi prati i podržava.

A razlog je jednostavan.

Teško je odoljeti ovoj ljepoti.

Još kada su to slike sa putovanja, kao ove nove iz Italije.

Ljepotica je pozirala u haljinicama koje joj savršeno stoje, pa su tako pratioci bili na mukama.

Ali, na onim slatkim.

Nema joj ravne na Balkanu – jedan je to od komentara koji je primijetila čak i Danijela.

A ove bi razglednice svako poželio za sebe.

(cdm)

pročitaj više

Uvijek aktuelne i moderne starke

Nakon dugih mjeseci hladnoće, kiše i snijega stiglo je proljeće, što znači da čizme napokon možemo da odložimo i sunčanim ulicama koračamo u udobnim i laganim patikama. Mnogi su jedva dočekali ovu promjenu, i čim se za to ukazala prilika, uskočili u omiljeni model patika – starke.

Starke su prvi put proizvedene daleke 1917. godine, a tada su bile namijenjene košarkašima. Prvi ih je populariovao upravo košarkaš Chuck Taylor, a nakon nekoliko godina one su i zvanično nazvane po njemu. Ovaj kultni model u sljedećim decenijama je postao simbol mladalačkog bunta prepoznatljiv dio određenih subkultura. U samo neke od obožavatelja starki ubrajaju se legendarna pop-kulturna imena kao što su Ramonesi, Andy Warhol i Kurt Cobain.

Svoje kreativne ideje za starke kroz modne saradnje sa firmom Convers tokom godina dala su brojna dizajnerska imena.

Osim što su često prvi izbor za šetnje, izlaske i ostala neformalna druženja, danas odlično izgledaju i u poslovnim prilikama. U potrazi za inspiracijom Grazia je na Instagramu pronašla lijepe kombinacije – evo na koje sve načine možete kombinirati starke!

(Vijesti)

pročitaj više

Petar Grašo i supruga Hana čekaju još jednu ćerku

Biće ovo godina slavlja u domu Petra Graša i njegove supruge Hane.

Prije godinu i devet mjeseci postali su roditelji Albe, a djevojčica će za koji mjesec postati sestra.

Vijest o Haninoj trudnoći potvrdio je upravo njen suprug, i to tokom razgovora za IN Magazin.

Hana je nedavno govorila o tome koliko je radost Alba unijela u njihov dom.

“Toliko uživam u svakom trenutku s njom, znam da će brzo porasti i možda sad jedva čekam da poraste, ali kad poraste biće mi žao. Predivna je, vesela je, unijela je nešto posebno u naš život”, ispričala je Hana.

Istog je mišljenja i Petar.

Zanimljivo, Alba je već postala ozbiljna inspiracija za mamu, takođe pjevačicu.

“Hana je zaista vrlo talentovana kao kompozitorka i uspavanke koje piše su meni vrlo čarobne”, zaključio je svojevremeno Grašo.

Uskoro će morati da stvara još neke.

pročitaj više

Fondacija Budi human: Petogodišnji Stefan boluje od rijetkog Emanuel sindroma, potrebno prikupiti 6.600 eura za tretmane

Stefan Adžić je petogodišnji dječak iz Nikšića kome je ustanovljeno rijetko oboljenje, Emanuel sindrom, usljed koga Stefan nije razvio govor ni samostalan hod.

“Stefanovi roditelji bore se za svog dječaka i svaki napredak od velike je važnosti u cilju što većeg osamostaljenja u budućnosti. Kako bi otišao na tretmane koji mogu dovesti do određenog napretka, za Stefana je potrebno prikupiti 6600 eura”, navodi Fondacija Budi human.

Stefanu pomažemo uplatama platnim karticama putem linka: https://www.budihuman.me/92.children.html

Uplatama na žiro račun: 520-44384-07

Devizni račun: 520004200000312496

IBAN: ME25520004200000312496

SWIFT: HBBAMEPGXXX

SMS: 92 na 14543!

pročitaj više

Dugačke suknje su neizostavne u predstojećoj sezoni

Proljećna sezona na modnoj je sceni označila početak vladavine zanimljivih modnih trendova među kojima će svako s lakoćom pronaći nešto za sebe. Na velika vrata vratili su nam se trendovi koji su dominirali svijetom mode u devedesetima i početkom 2000-ih, a brojni zanimljivi komadi već su pronašli svoje mjesto i u raskošnim kolekcijama modnih brendova.

Kad je o suknjama riječ, iako su mnogi modni stručnjaci nagađali da će ove sezone biti moderne ultra kratke mini suknje, proljeće je ipak donijelo nešto drugačije trendove, a posebnu pažnju privukle su efektne maksi suknje, piše magazin Žena.hr.

Od svestranih teksas modela do dugih suknji sa faltama, brojni brendovi uvjerili su nas kako će upravo suknje maksi dužine ove sezone dominirati modnom scenom. Ovosezonske maksi suknje oličenje su moderne sofisticiranosti i djeluju uistinu neodoljivo. Samim tim će sasvim sigurno začiniti čak i najjednostavnije kombinacije.

Uz baletanke, patike ili sandale, maksi suknje su idealan izbor za svakodnevno nošenje, a odlično će izgledati kako kao dio ležernih, tako i u formalnijim kombinacijama.

pročitaj više

Ovo su karakteristike djeca nasljeđuju od očeva

Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su “odgovorne” za visinu djeteta. Iako su one spoj gena majke i oca, postoje dokazi da očevi geni igraju veću ulogu u visini, navodi Family_Edcuation_.

Muškarci su odgovorni za određivanje biološkog pola djeteta. Kao što je poznato, oni dajuY_ hromozom dječacima i X hromozom djevojčicama. Istraživači su takođe otkrili da omjer polova u porodicama prati očevu, a ne majčinu stranu. Na primjer, ako je muškarac ima više braće, veća je vjerovatnoća da će njegova djeca biti muškog pola.

Genetika takođe igra ulogu u hemijskoj ravnoteži u nečijem mozgu. Kako muškarci stare, kvalitet njihove sperme opada. Ovo je jedan od razloga zašto muškarci koji su se kasnije ostvarili kao očevi mogu svojoj djeci prenijeti mutirane gene koji mogu dovesti do problema s mentalnim zdravljem ili mentalnih bolesti.

Inteligencija, temperament i druge osobine imaju genetsku komponentu i stoga se mogu naslijediti. Zapravo, istraživanja su pokazala da su neke osobine od 30 do 60 posto nasljedne. Dakle, očevi mogu očekivati da će djeca naslijediti neke njihove osobine.

Istraživanja su takođe pokazala da od očeva nasljeđujemo bijelo masno tkivo. Kod zdravih ljudi ono čini 20 posto ukupne tjelesne težine muškaraca i 25 posto tjelesne težine žena. Ukoliko imamo previše bijelog masnog tkiva, dolazi do rizika od srčanih bolesti i gojaznosti.

pročitaj više

Ovo su zdrave namirnice koje mogu smanjiti rizik od srčanog udara

U ishranu trebalo bi uvesti što više zdravih namirnica koje će zadovoljiti želju za grickanjem te istovremeno pozitivno uticati na zdravlje, prenosi Klix.

Ovih nekoliko namirnica možete grickati jer tako radite u korist cjelokupnog zdravlja tijela.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je prva na listi zdravih namirnica koju možete grckati, a preporučuje se da odaberete tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa. Tamna čokolada sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje vašeg srca, ali pripazite na kalorije i nivo šećera u čokoladi.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, poput badema, oraha, pistaća i druge vrste orašastih plodova, sadrže masti pogodne za zdravlje. Osim masti, orašasti plodovi sadrže vlakna i antioksidanse koji pomažu u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola te time utiču na smanjeni rizik od razvoja srčanih bolesti.

Sjemenke

Sjemenke su još jedna od namirnica koje mnogi vole, ali ne jedu toliko često. U ishranu treba uključiti namirnice poput čija sjemenki, sjemenki lana i sjemenki bundeve koje sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna, a koje pozitivno utiču na pravilan rad srca.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ne utiče pozitivno samo na srce već i na cjelokupno zdravlje. Namirnice poput borovnica, jagoda, malina, kupina i drugih vrsta bobičastog voća bogate su antioksidansima i vlaknima. Ovi spojevi pomažu spriječiti pojavu upala, a samim tim i razvoj različitih bolesti.

pročitaj više

Lepa Brena: “Aleksandra Prijović je mlada zvijezda, ali nas nekoliko još držimo čas”

Aleksandra Prijović je nedavno osvojila Podgoricu i realizovala zaista dva nezaboravna koncerta u Sportskom centru “Morača”.

Pred Lepom Brenom je ovaj zadatak 25. maja.

Pokušaće da još jednom potvrdi zbog čega je već decenijama na tronu – kada govorimo o jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Aleksandra nikada nije skrivala da upravo u Lepoj Breni vidi uzora i idola.

Zajedno su nastupile na njenom prvom velikom koncertu u beogradskoj Areni, a zbog velike popularnosti mnogi pjevači poručuju da ih je Aleksandra “poslala u penziju”.

Šta na to kaže Lepa Brena?

“Aleksandra je mlada zvijezda, ali postoji nas nekoliko koji još držimo čas”, odgovorila je Lepa Brena tokom intervjua za Televiziju Pink i jasno stavila do znanja da neće tako lako predati tron.

pročitaj više

Nakon 15 godina Lepa Brena se vraća u Sarajevo

Najveća regionalna estradna diva i ikona bivše Jugoslavije, Lepa Brena, 20.04.2024. godine održaće svoj veliki koncert u dvorani Zetra.  Poslije 15.godina ovo je prvi nastup pjevačice u Sarajevu.

Uz svjetsku produkciju, specijalne efekte i posebno pripremljenu scenu pred Brena će pred sarajevskom publikom izvesti svoje najveće hitove “Ja nemam drugi dom”, “Pazi kome zavidiš”, “Okrećeš mi leđa” i druge.

Turneja pod imenom “Imam pesmu da vam pevam” kreće baš iz Sarajeva u godini u kojoj se obilježava 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara koje su se održale 1984. Godine i na kojima je Lepa Brena učestvovala u otvaranju.

Izvor: klix.ba/ foto:youtube

pročitaj više

Sahranjen Veljko Bulajić

Na zagrebačkom groblju Mirogoj uz članove porodice i mnogih kolega, glumaca i prijatelja , sahranjen je jedan od najznačajnijih reditelja bivše Jugoslavije, Veljko Bulajić. Među stotinama okupljenih viđena su i brojna poznata lica iz javnog društveno-političkog i filmskog života poput Rada Šerbedžije, gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića te bivših predsjednika Crne Gore i Hrvatske Mila Đukanovića i Stjepana Mesića koji je održao i govor.

Proslavljeni režiser preminuo je 3. aprila u 96. godini života.

Bulajić je najpoznatiji po partizanskim epopejama “Kozara” iz 1962., “Bitka na Neretvi” iz 1969. kao i “Veliki transport” iz 1983. godine.

Izvor: Klix.ba

pročitaj više

Izabela Roselini stiže u Crnu Goru

RUBIX Festival je događaj koji se već drugu godinu zaredom dešava na jedinstvenoj Sinhro sceni u Porto Montenegru. Nekadašnje mjesto za remont podmornica,  postao je prostor koji kroz Rubix Festival nudi podsticajne programe, nastupe, pozorišne komade, koncerte, plesne performanse, razne aspekte vizuelnih umjetnosti, dizajna i tehnologije. Ove godine Rubix Festival će se održati od 8-10 avgusta.

Nakon prošlogodišnjeg nastupa Džona Malkoviča, 8. Avgusta na Sinhrono sceni će nastupiti glumica i model Izabela Roselini

Ćerka poznate švedske glumice Ingrid Bergman i čuvenog italijanskog filmskog reditelja Roberta Roselinija, stekla je karijeru u svijetu američkog filma. Proslavile su je uloge u američkoj kinematografiji, uključujući filmove ‘Plavi somot’ i ‘Smrt postaje ona’. Pored glumačke slave stekla je i onu u svijetu modelinga, kada je postala zaštnitno lice čuvenog brenda “Lancome” otelotvorujući eleganciju i svestranost.

Poznata po svom strastvenom radu na očuvanju divljih životinja ona će 8. avgusta kako su najavili organizatori festivala izvesti jedinstvenu monodramu “Darwin’s Smile”, koja dočaravajući emocionalni odnos između ljudi i životinja, budi svijest o evoluciji, glumi i etologiji. Predstava ujedinjuje umjetnost i nauku, kroz prizmu empatije i evolucije.

Foto: Rubix festival

pročitaj više

Petoro mrtvih i 196 u bolnici u Japanu zbog štetnog suplementa

TOKIO – Pet ljudi je preminulo, a 196 hospitalizovano u Japanu zbog neispravnog dodatka ishrani koji je namijenjen obaranju štetnog holesterola.

Zakon u toj državi priznaje kategoriju takozvanih “funkcionalnih prehrambenih proizvoda” koji mogu da se kupe bez ljekarskog recepta i nisu klinički ispitani, ali djelimično obavljaju funkciju zvanično priznatih lijekova.

Jedan od njih je dijetetski suplement “koleste help”, koji znači “pomoć za holesterol”, kompanije “Kobayashi”, koji se izrađuje od fermentisanog crvenog pirinča i čija je svrha da smanji prisustvo štetnog LDL holesterola i triglicerida u krvi i tako privremeno snizi rizik od srčanog i moždanog udara, prenosi RTS.

Taj preparat, međutim, od kraja marta do danas je prouzrokovao smrt pet osoba. Svim žrtvama otkazali su bubrezi.

Još 196 ljudi je primljeno u bolnicu, dok je blizu 1.200 pregledano.I na susjednom Tajvanu registrovan je jedan oboljeli.

Prva žalba kompaniji sa sjedištem u gradu Osaki na dejstvo suplementa na bazi fermentisanog crvenog pirinča pristigla je od ljekara polovinom januara, ali ona ništa nije preduzela više od dva mjeseca.

Upravo stoga što nije obavijestila nadležno ministarstvo i povukla svoje proizvode iz prodaje, stručnjaci očekuju oštre kazne i privatne tužbe građana za odštetu.

Prošle godine u Japanu tržište takozvanih “funkcionalnih prehrambenih proizvoda” dostiglo je vrijednost od četiri i po milijarde dolara.

(nezavisne.com)

pročitaj više

EU opredijelila milion eura za sveobuhvatnu obrazovnu strategiju u Crnoj Gori

Kvalitetno obrazovanje ključno je za okončanje siromaštva i razvoj Crne Gore, poručeno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, 24.marta  na obilježavanju početaka reformske inicijative „Kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori“, koja se realizuje u partnerstvu Ministarstva, UNICEF-a i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj ove reformske inicijative je razvoj i usvajanje desetogodišnje Strategije za reformu obrazovanja (2025–2035) na osnovu nalaza i preporuka sveobuhvatne Analize obrazovnog sektora, koja je sprovedena u saradnji s UNICEF-om.

Iz UNICEF-a poručuju da je obrazovna reforma najznačajnija investicija koju država može da uloži u razvoj Crne Gore, te da razvoj ove strategije, njeno sprovođenje i praćenje treba da uključi sve zainteresovane strane, prije svega nastavnike, učenike i roditelje.

 Ova strategija bi, između ostalog, trebalo da obezbijedi adekvatna sredstva za: nove školske objekte; opremanje svih škola novim tehnologijama; uvođenje digitalnih tehnologija na način da doprinesu kvalitetu i inkluzivnosti; integraciju vještina za 21. vijek u programe i nastavu; kontinuirano, stručno usavršavanje svih nastavnika; povećanje broja asistenata u nastavi i romskih medijatora koji su neophodni za kvalitetno, inkluzivno obrazovanje; besplatan transport do vrtića i škola svoj djeci kojoj je to potrebno; povećanje broja školskih psihologa i njihov rad na sprečavanju nasilja.

 Rekao je  Huan Santander, odlazeći šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović istakla je na skupu održanom 24. marta da će Strategija obuhvatiti sve nivoe obrazovanja i definisati finansijski okvir za njenu održivu i dugoročnu realizaciju.

„Naš cilj je da djeca steknu znanja i vještine koje su im neophodne za dalje učenje i uspješno završavanje školovanja. U tom smislu, vaspitače i učitelje ćemo posebno osnažiti da pruže podršku djeci iz osjetljivih grupa, kao i njihovim porodicama, u cilju kreiranja stimulativnog školskog okruženja, prevencije ranog napuštanja škole i omogućavanja da djeca ostvare svoj puni potencijal“, navela je ministarka Jakšić-Stojanović.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je da je Evropska unija sa zadovoljstvom opredijelila donaciju od milion eura kako bi pomogla našoj državi da razvije sveobuhvatnu obrazovnu strategiju i da pilotira niz aktivnosti koje će pomoći u poboljšanju kvaliteta i jednakosti obrazovanja, te samim tim i u napretku Crne Gore ka članstvu u EU.

„Nadam se da će ovaj zajednički napor koji predvodi Ministarstvo prosvjete, uz podršku UNICEF-a, označiti početak suštinske i prijeko potrebne reforme obrazovnog sektora u Crnoj Gori“, poručila je ambasadorka Popa.

Uncef cg

pročitaj više

Endoskopsko uklanjanje diskus hernije od sada u Kliničkom centru

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) su nedavno uspješno urađene prve operacije kompletno endoskopskog   uklanjanja lumbalne diskus hernije kod dva pacijenta. Ovo ujedno predstavlja i prve endoskospe operacije diskus hernije u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore. Operacije su izveli neurohirurzi Klinike za neurohirurgiju dr sc. med. Slavko Đurašković i direktor Klinike dr Luka Borovinić uz konsultantsku podršku renomiranog stručnjaka u ovoj oblasti neurohirurga iz Njemačke dok je anesteziju vodila dr Ljubica Radunović. Milenko Kojović iz Podgorice, prvi pacijent kod koga je endoskopski uklonjena diskus hernija, istakao je da je odlično podnio operaciju i da se dobro oporavlja.

„Operisao sam diskurs. Imao sam tih problema već duže vrijeme, ali posljednjih godinu dana baš intezivno. Moj doktor mi je predložio ovu novu metodu operacije koja je uspješno završena. Urađena je u utorak, u srijedu sam već ustao na noge a u četvrtak sam pošao kući i dobro se osjećam“, istakao je Kojović. Endoskopske operacije diskus hernije podrazumijevaju minimalno invazivnu hirurgiju sa značajno manjim rezom na koži, što znači i manjim postoperativnim ožiljkom, uz značajno manje oštećenje tkiva pri operaciji u odnosu na klasičnu otvorenu hirurgiju. Operacija, takođe, traje kraće, pacijenti je lakše podnose, samim tim je I oporavak brži a ostanak u bolnici kraći.

pročitaj više

Pregazili autom dvogodišnju Danku pa njeno tijelo bacili na divlju deponiju

Za ubistvo Danke Ilić (2) osumnjičeni su Srđan Janković (50) iz sela Luka i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot kod Bora, saznaje ATV.

“Janković se sumnjiči da je službenim vozilom Javnog komunalnog preduzeća ‘Vodovod’ udario u Danku Ilić u ulici Radomira Putnika. Potom je zajedno sa kolegom Dragijevićem njeno tijelo ubacio u gepek, nakon čega su se odvezli do divlje deponije na ‘Starobanjskom putu’ kod Bora gdje su tijelo izbacili sa desne strane puta”, prenosi ATV.

Tijelo još nije pronađeno i za njim se intezivno traga.

Izvor: Nezavisne.com

pročitaj više

Nastavlja se potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić

Potraga za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić koja je nestala prošlog utorka u Banjskom Polju kod Bora ušla je u deseti dan.

Nakon videosnimka koji je austrijskim vlastima proslijedio muškarac koji je na tramvajskoj stanici u Beču vidio djevojčicu u pratnji dvije žene koja je ličila na nestalu Danku pojavio se tračak nade, posebno kada su njeni roditelji potvrdili da je na snimku ona.

Austrijska policija saopštila je da dijete na snimku ipak nije nestala Danka, te da su dvije Rumunke oslobođene sumnji za otmicu djeteta.

Zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem “Pronađi me”.

Policija i dalje pretražuje teren u Banjskom Polju

Istraga je nakon objavljivanja snimka iz Beča proširena i na Austriju, a Interpol je za malom Dankom raspisao žutu potjernicu.

Ona je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

pročitaj više

JDP obilježilo 76. rođendan: Mariji Vicković stalni angažman i nagrada

Poslije više od dvije decenije rada u Narodnom pozorištu u Beogradu glumica Marija Vicković je  postala stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta koje je juče dodjelom godišnjih nagrada svečano obilježilo 76. rođendan.

“Hvala Narodnom pozorištu u Beogradu za sve ove godin, što bi stari dobri Arsen rekao “pamtim samo srećne dane“… Hvala drage kolege za sve nezaboravne trenutke.

Na kraju ali ne i manje važno, hvala mojim Jugoslovenima na dugogodišnjem gostoprimstvu, na pozivu da budem u njihovom timu, kao i na godišnjoj nagradi za Roksaninu ulogu u predstavi Sirano” napisala jeVicković na svom profilu.

Foto: X

pročitaj više

Preminuo je Veljko Bulajić

Jedan od najznačajnijih režisera bivše Jugoslavije Veljko Bulajić nakon kraće bolesti preminuo je u 96. godini u Zagrebu.

Poznati režiser rođen je u mjestu Vilusi kod Nikšića 1928. godine. Djetinjstvo je proveo u Sarajevu gdje je završio i srednju školu.

Filmsku režiju upisao je u Centro Sperimentale u Rimu gdje je i diplomirao 1959. godine.

Asistirao je velikim rediteljima kao što su Federiko Felini i Vitorio De Sika, pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Karijeru je započeo  kratkim filmovima Kamen i more i Brod lutalica (1953.), a 1959. godine režirao je svoj  prvi dugometražni igrani film Vlak bez voznog reda.

Bulajić je najpoznatiji po partizanskim epopejama Kozara iz 1962., Bitka na Neretvi iz 1969., kao i Veliki transport iz 1983. godine.

Režiser je čuvenog filma Bitka na Neretvi koga je američka Akademija za umjetnost nominovala za Oskara i dobitnik mnogobrojnih nagrada među kojima su: nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Karlu, nagrada za režiju u San Sebastijanu i Nju Delhiju… a dobitnik je i nekoliko Zlatnih Arena na Filmskom festivalu u Puli kao i trinaestojulske nagrade.

Bio je član žirija međunarodnog Filmskog festivala u Kanu, kao i na filmskim festivalima u Moskvi i Nju Delhiju.

Od 1970-ih godina živi i radi u Hrvatskoj.

pročitaj više

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa kod djece

Sa krvarenjem iz nosa kod djece su pojava sa kojom se susrijeće većina roditelja. Iako nije prijatno i izaziva kod djece uznemirenost u većini slučajeva krvarenaj su bezopasna.. Do njih najčešće dolazi zbog isušenosti sluzokože i osjetljivosti kapilara u nosu a uzrok može biti i infekcija ili prehlada, ali i povreda nosa.

Intezitet krvarenja varira. Obilnije krvarenje može izazvati glavobolju ne samo gubitka krvi, već i opšte uznemirenosti deteta.

Kako zaustaviti krvarenje

 Kad počn ekrvarenje dijete staviti da sjedi sa glavom blago nagnutom naprijed.

 Pomoću palca i kažiprsta treba pritisnuti  dio nosa koji se nalazi iznad nozdrva na mjestu gdje se završava koštani dio nosa.  Za to vrijeme dijete treba da diše na  usta.

Palcem i kažiprstom držati zatvoren nos 10 minuta.  Nakon toga osloboditi nos i provjeriti da li je krvarenje prestalo.

Ako krvarenje i dalje traje još jednom ponoviti postupak.

Ukoliko ni poslije 20 minuta krvarenje nije zaustavljeno, treba se što prije javiti ljekaru.

pročitaj više

Sedmi je dan potrage: Interpol izdao žutu potjernicu za dvogodišnjom Dankom Ilić

Potraga za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić, koja je nestala prošlog utorka u 13.45 kod Bora ušla je u sedmi dan, i dalje nema zvanične potvrde da je došlo do pomaka u istrazi o njenoj sudbini.

Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima juče je osvanuo snimak na kome se nalazi djevojčica koja liči na Danku Ilić.

Bečka policija ispitala je državljanina Srbije koji živi u prestonici Austrije koji je snimio djevočicu u tom gradu koja liči na nestalu Danku.

Nakon toga objavljena je i informacija da je Interpol raspisao žutu potjernicu za Dankom Ilić.

Major policije Bojana Otović Pjanović izjavila je da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova od dobijanja prijave preduzeli sve neophodne mjere i radnje na pronalasku djevojčice Danke Ilić (2), koja je nestala u okolini Bora. Gostujući u emisiji “Hit tvit” na TV Pink ona je objašnjavala razne informacije i spekulacije koje su se prethodnih dana pojavljivale u medijima.

Govoreći o medijskim navodima o nestanku djevojčice, kao i o detaljima istrage koji su se pojavili u medijima, ona je negirala da je majka Danke Ilić odbila poligrafsko ispitivanja. Objasnila je da je žena u drugom stanju i da nije bilo efekta da se podvrgne poligrafu jer taj nalaz ne bi bio vjerodostojan i dodala da i zakon brani poligrafsko ispitivanje trudnice.

Devojčica Danka Ilić, nestala je u borskom naselju Banjsko Polje. Ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

N1/ Foto: Facebook

pročitaj više

Džejmi Oliver otvara restoran u Porto Montenegru

Restoran čuvenog kuvara i TV zvijezde Džejmija Olivera biće otvoren u Crnoj Gori, prenosi N1.

Prethodno je restoran “Džejmis Italijan” otvoren u Beogradu.

.Iza cijelog projekta stoji dobro uigrani tim koji vodi poznati domaći ugostiteljski lanac Kafeterija.

Suvlasnik Kafeterije Marko Vukomanović objavio je na Linkedinu, povodom otvaranja restorana u Beogradu, da će sljedeći „Džejmis Italijan“ biti otvoren u „Porto Montenegru“ na crnogorskom primorju.

– Veliki dan za sve nas u Kafeteriji. Danas su otvorena vrata prvog ‘Jamie Oliver Italian’ restorana u Beogradu! Veliko hvala cijeloj ekipi koja je strpljivo radila na ovom projektu tačno godinu dana, a posebna zahvalnost mom partneru Zoranu Stanojeviću koji je od starta vjerovao i izgurao ovaj projekat. Vidimo se u Belgrade Waterfrontu već sjutra, a uskoro i u Porto Montenegru – napisao je Vukomanović.

(bokanews) foto: X

pročitaj više

Poznata TV voditeljka se rasplakala usred emisije: “Ne mogu da im prodam kuću”

TV voditeljka Marija Veljković se rasplakala u posljednjoj emisiji “Novi početak”, kada je mladom bračnom paru pokazala tri kuće od kojih treba da izaberu jednu koja će biti njihov dom. Jedna od kuća koje su bile u ponudi bila je i kuća koaj pripada njenim roditeljima. Vodizteljka je u posljednjem trenutku odustala od toga da je proda.

Prvo imanje koje je pokazala bračnom paru bilo je u Donjoj Kamenici pored Knjaževca, u kojoj je ona odrasla. Marija je otkrila da kuća ima 50 kvadrata, da se nalazi na osam ari placa i ima pomoćne objekte. Marija i njena majka su naslijedile kuću kada je voditeljkin otac preminuo, a ona sama je na početku otkrila da je riješila da je proda “jer ne ide tamo često”.

Kada je na kraju emisije bračni par riješio da kupi njenu kuću, Marija je zastala i pitala ih da li može da porazgovara s režijom. Tada je prišla organizatorima sa suzama u očima i rekla “Ja ne mogu. Moj tata se rodio u toj kući” i zaplakala.

Režija je pitala da li želi da prekinu snimanje, a ona je u suzama samo klimnula glavom i nestala iz kadra. Potom je obrazložila promjenu svoje odluke.

“Ja ne mogu da prodam kuću. Neću da im prodam kuću. Pa ne mogu, tata mi se rodio u toj kući. Recite im da nije na prodaju”, rekla je voditeljka grcajući u suzama, a potom je nastavila.

“Mislila sam da je najbolja i najrealnija, i moja i mamina opcija, posle tatine smrti da kuću prodamo. Stvarno je fakat da ja u ovoj kući nisam bila godinama, da ne kažem decenijama, odnosno da sam ovde bila kao dete, ali jednoistavno je to kuća koja je pripadala mom ocu, u kojoj je moj otac rođen i ja iz nekih emotivnih razloga, iz razloga tih što želim da moja deca znaju odakle smo potekli, neću kuću da prodam. Volela bih da se vratim ovde. Prosto znam da je sada nemoguće da živim ovde jer ovo je četiri sata vožnje od Beograda, ali nekako ne bih volela da otuđim nešto što je naše porodično”, kazala je ona.

ako rijetko dolazi na imanje, ipak želi da se jednog dana tu vrati.

“Ja toliko rijetko ovde dolazim, ali kad dođe čovjek ovde i vidi ovu ljepotu… a znaš da su ti odavde koreni i da si ovde vezan svojom genetikom… Ovde su mi se zaljubili baba i deda, ovde su dobili mog tatu i ja ne želim da budem ta koja će da se odrekne toga. Mi smo svi bili mnogo vezani za njega. On je nama bio stub porodice. Svi smo se oslanjali na njega i otkad njega nema, svi smo pogubljeni malo, i mama, i ja, i deca. Ovo je nekako vezano za mene samu, moj povratak ovdje i to što ja ne želim da napustim ovo ovde je to što ja njemu dugujem”, kazala je ona.

Marija je potom stala pred mladi bračni par, izvinila im se i saopštila da kuća ipak nije na prodaju, te su oni izabrali drugu nekretninu.

“Kuća koju ste izabrali nije na prodaju. Izvinite, molim vas, ali ja sam odlučila da kuću ne prodam, tako da vam je ostala samo druga kuća”, navela je voditeljka.

(Kurir.rs)

pročitaj više

U BiH uhapšene 3 osobe, objavile da je nestala djvojčica kod njih

Pripadnici FUP-a uhapsili su juče tri osobe za koje se sumnja da su putem TikToka objavile da su povezane s nestankom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić. Riječ je o Bashar Tufankiju, Zakuan Tufankiju i Muhamed Tufankiju.

Pripadnici Službe za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala identifikovali su IP adresu korisnika naloga sa teritorije Bosne i Hercegovine koji je užvo na Tik Toku izjavio da se djevojčica nalazi kod njega u podrumu. Na osnovu te informacije Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine uhapsila je B.T, Z.T i M.T., obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je iznio osumnjičeni lažna. Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine osumnjičene će u skladu sa zakonom privesti nadležnom tužiocu na dalje postupanje. 

Inače, informaciju o tome da trojica BiH državljana da trojica BiH državljana, od kojih jedan ima i državljanstvo Sirije, a drugi Srbije, je poslao MUP Srbije, zbog čega je reagovao i njihov Interpol piše Luftika.

pročitaj više

Koncert džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića

Manifestacija “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2024” koja se ove godine održava pod motom “Jazz Colors” počeće sa koncertom jednog od najuglednijih evropskih džez pijanista i kompozitora Bojana Zulfikarpašića.

Na solo koncertu 1. aprila u KIC-u u 20 sati promovisaće svoj novi album koji je objavila izdavačka kuća Paradis Improvisé, ali i podsjetiti našu publiku na kompozicije sa njegovih ranijih solo albuma.

Rođen u muzičkoj porodici u Beogradu 1968. godine, Bojan Zulfikarpašić počeo je da svira klavir sa samo 5 godina. Susreo se s različitom muzikom još u periodu djetinjstva, pohađao muzičku školu i svirao u raznim bendovima.

Za najboljeg mladog džez muzičara Jugoslavije proglašen je 1989. godine.

Bojanov profesionalni uspon počeo je 1990. godine. Zamijenivši pijanistu u kvartetu basiste Marka Buronfosa, osvojio je nagradu za najboljeg solistu na takmičenju Concours de la Défense te su ga primijetili neki od najvećih imena francuskog džeza. Od 1991. Godine počeo je da sarađuje sa poznatim francuskim kontrabasistom Anrijem Teksijeom i njegovim kvartetom Azur, kao i klarinetistom Mišelom Portalom. Sa obojicom svira na velikim pozornicama Francuske, Evrope i šire. Svojim posebnim muzičkim jezikom – sastavljenim od zrelog džez rječnika sa suptilno doziranim folklornim uticajima sa Balkana – Bojan ostavlja neizbrisiv trag u svim grupama sa kojima svira.

pročitaj više

Tihi odlazak rok princeze

Jugoslovenska ikona i rok „princeza”, muzičarka Aleksandra Slađana Milošević, preminula je poslije kraće bolesti u 69.godini života,u Zemunskoj bolnici.

 Ona je bolovala od rijetne autoimune bolesti o čemu je govorila u javnosti.

Tačan uzrok smrti još uvijek nije poznat.

Rođena je 3. oktobra 1955. godine u Beogradu i od malih nogu pokazivala je interesovanje za muziku, pa je već kao devojčica krenula je na časove klavira.

Ekscentričnog izgleda, pažnju publike je skrenula već prvim samostalnim singlovima, krajem 1970-ih, prkoseći normama i rušeći tabue.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu „Studentsko ljeto“ u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila „Gran Pri“. Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivana je 1977. godine sa pesmom „Au, Au“.

U Jugoslaviji ogroman uspeh postigla je njena duetska pesma sa Dadom Topićem, “Princeza”, koja je snimljena 1984. godine i prevedena na engleski jezik. Miloševićeva je u svojoj višedecenijskoj karijeri mnogo puta nagrađivana za svoj rad najprestižnijim nagradama.

Slađana je počela da ruši tabue, kad je izdala pjesmu pod nazivom “Seksi dama”, koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

U jednom trenutku njena popularnost bila je tolika da  nije mogla da se kreće bez obezbjeđenja.

Živjela je i stvarala u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a u rodni Beograd se vratila 1995.

Foto: Facebook

pročitaj više

Ova 3 horoskopska znaka u aprilu mogu da očekuju veći priliv novca

Još dva dana dijeli nas do ulaska u mjesec koji predstavlja novi početak, a horoskop za april 2024. godine donosi dešavanja koja će obiljjeležiti celu godinu.A neke simbole zgodijaka  očekuje i veći priliv novca.

Evo kome stiže novac:

Djevica

Horoskop vas savjetuje da je najbolje da malo usporite tokom retrogradnog Merkura i da ne donosite ishitrene odluke. Iskoristite svoje vrijeme mudro. Napravite planove za blisku budućnost i pripremite se da ih sprovedete krajem mjeseca. Promjene u finansijama su moguće samo uz pravilnu pripremu planova za budućnost.

Lav

Vaša kreativnost će dostići viši nivo već početkom mjeseca! U ovom trenutku videćete da ste sami stvorili ograničenja u svojoj kreativnosti. Ovo otkriće će vam omogućiti da se pokažete na nov način, koji može da bude nagrađen, a to uključuje i novčani dobitak. Sezona Bika donijeće vam uspjeh u karijeri. Ako ste dugo tražili posao, onda ne očajavajte. Vaša ponuda iz snova je iza ugla.

Vaga

Finansijski rast nakon punog mjeseca u Škorpiji vam je zagarantovan ako ne zaboravite na male korake kao što je uzdržavanje od nepotrebnih troškova. U aprilu 2024. posebno obratite pažnju na onlajn pretplate. U ovom trenutku vam nisu potrebne. Sredinom mjeseca možete da dobijete sjajne vijesti o unapređenju na poslu što donosi i veću zaradu piše najžena.

Srbija Danas/Žena.blic.rs

pročitaj više

Tri horoskopska znaka koja se ljute za svaku sitnicu

Dok neki znaci Zodijaka prikazuju strpljenje i toleranciju, postoje oni koji su poznati po svojoj sklonosti ka izražavanju nezadovoljstva, čak i zbog najmanjih stvari, a ima i onih koji ne mogu da savladaju svoj bes. Tri znaka imaju tendenciju da se ljute zbog svake sitnice, često praveći od sitnice veliku galamu. Razumijevanje njihovih emocionalnih mehanizama može pomoći u boljem snalaženju u odnosima i komunikaciji s njima.

Rak (21. 6 – 22. 7)

Rakovi su poznati po svojoj dubokoj emocionalnosti i senzitivnosti, što ih čini jednim od znakova koji se najlakše uznemire. Njihova sposobnost dubokog osjećanja čini ih izuzetno ranjivim na komentare i situacije, koje mogu shvatiti mnogo ozbiljnije nego štozaista jesu. Rakova povezanost s domom i porodicom znači da će svaka percepirana pretnja ovim sferama izazvati snažnu reakciju.

Oni se brane povlačenjem u svoju ljušturu ili izražavanjem ljutnje da bi zaštitili svoje emocionalno blagostanje. Iako je njihova ljutnja često refleksija duboke brige i ljubavi, može biti izazov za one koji nisu navikli na takav intenzitet. Rakovi se moraju naučiti kako da balansiraju svoje emocionalne reakcije, kako ne bi dopustili da svaka sitnica naruši njihov mir.

Djevica (23. 8 – 22. 9)

Djevice su znakovi koji teže perfekcionizmu i detaljima, što ih čini posebno osjetljivim na svaku nepreciznost ili grešku. Njihova visoka očekivanja od sebe i drugih mogu ih lako dovesti do frustracija, čak i zbog najmanjih stvari koje ne idu po planu. Djevice često posvećuju ogromnu pažnju detaljima, što znači da su sklonije da primijete nesavršenosti koje drugi možda previdi.

Njihova kritičnost, iako može biti korisna u postizanju visokih standarda, takođe može biti izvor stalne ljutnje i nezadovoljstva. Učenje da prihvate da ne sve može biti savršeno i da greške čine dio ljudske prirode može pomoći Djevicama da pronađu više mira i zadovoljstva u životu. Ipak, njihova ljutnja često proizlazi iz želje za poboljšanjem i perfekcijom, što ih čini vrijednim i predanim pojedincima.

Ovan (21. 3 – 19. 4)

Ovnovi su poznati po svojoj vatrenoj prirodi i impulsivnosti, što ih čini sklonim brzim reakcijama ljutnje, čak i zbog sitnica. Kao znak koji vodi, Ovan ima snažnu potrebu za nezavisnošću i tendenciju da bude prvi u svemu piše https://24sedam.rs

Kada se suoče s preprekama ili kada stvari ne idu po njihovom planu, njihova frustracija može lako da eskalira u ljutnju. Ovnova direktnost i želja za brzim rješavanjem problema mogu ih dovesti do toga da postanu nestrpljivi i lako razdražljivi. Iako je njihova.narav brzopleta, postoji mogućnost da planu zbog nečeg što ste im rekli, ali da isto tako brzo i pređu preko toga.

(24sedam.rs)

pročitaj više

Dvogodišnja djevojčica iz Bora još nije nije pronađena

Dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala juče oko 13.45 sati u Banjskom polju kod Bora još nije pronađena. Od juče traje potraga za njom ali za sada rezultata nema.  U  potragu su se uključile sve dežurne službe MUP a u Srbiji je i po prvi put aktiviran sistem “Pronađi me”. U potragu za djevojčicom ukljičili su se i mještani a od sinoć i pripadnici Gorske služne spasavanja ali i rudari

 „Organizovali smo se kao četa za spasavanje rudnika iz Bora i kompanije za podzemnu eksploataciju uglja Bogovina, Lubnica i Vrška čuka. Pretražujemo brestovačku rijeku. Od Brestovačke banje do Starog zlotskog puta do mosta na Brestovici“, rekao je Miroslav iz čete za spasavanje rudnika iz Bora za Telegraf.

Kiša i temperatura koja je pala na svega 6 stepeni otežavaju pretragu, a svaki minut je važan jer se radi o malom djetetu.

U potragu uključeni su i dronovi sa termovizijskom kamerom za pretragu u noćnim uslovima, a angažovani su i psi tragači.

Djevojčica Danka u trenutku kada je nestala igrala se u dvorištu imanja porodice Ilić u Banjskom polju sa majkom i trogodišnjim bratom. Njena majka kaže da je za trenutak davala vodu drugom djetetu, a kada se okrenula Danke nije bilo.

Banjsko polje je gdje je djevojčica nestala je prigradsko naselje u Boru, udaljeno oko 7 kilometara od grada, a imanje porodice Ilić nalazi se na izlazu iz naselja.

Djevojčica ima smeđu kosu, braon očiju, visine je oko 85 cm. U trenutku kada je nastala na sebi je  imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike“, navodi MUP.

pročitaj više

Koncert gitaristkinje Nađe Grdinić

Gitaristkinja Nađa Grdinić prirediće solistički koncert u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti”, u četvrtak, 28.marta, u sali DODEST, u 19 sati. Ona će izvesti djela Sainz de la Maza (Campanas del Alba), Johana Sebastijana Baha (Preludijum BMW 1006), Rolanda Dijensa (Libra Sonatine), Maura Đulijana (Gran Sonata Eroica) i Agustina Bariosa Manjore (Una Limosna Por el Amor de Dios).

Rođena u Podgorici rođena 2005. godine u Podgorici Nađa Grdinić je Osnovnu školu za muzičko obrazovanje, odsjek gitara završila u Kolašinu, a zatim nastavila školovanje u Podgorici. Trenutno pohađa četvrti razred Srednje muzičke škole “Vasa Pavić” u klasi Dražena Jokovića. Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima u Bijelom Polju, Bečeju, Novom Sadu, Sarajevu, Tivtu i Tirani. Do sada je dobila četrnaest nagrada “Zlatna lira” na državnim takmičenjima u kategorijama za solo gitaru i duo gitara. Na međunarodnim takmičenjima je osvojila takođe visoka priznanja, od kojih se ističu prve nagrade u Tivtu (2019, 2022) i na festivalu Gitar Art u Beogradu 2023. godine. Pohađala je majstorske časove kod uglednih profesora: Tomas Oferman, Anjelo Deziderio, Zoran Dukić, Huber Kepel, Srđan Tošić, Aleksandar Hadži Đorđević i dr.

Ove godine priredila je niz koncerata u Kolašinu, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju.

pročitaj više

Elektronski upis prvaka od 1. aprila

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poslalo je 12. marta dopis osnovnim školama u kom se navodi da se prijave za upis đaka u prvi razred osnovne škole može podnositi od 1. aprila.

To je, kako je saopšteno Dnevnim novinama, moguće učiniti putem web adrese www.upisi.edu.me.

“Roditelji imaju mogućnost da elektronskim putem podnesu prijavu za upis djece u prvi razred. Prijave se mogu podnositi od 1. aprila na web adresi www.upisi.edu.me. Osnovne škole su u obavezi da u MEIS apkilaciju unesu raspored termina testiranja djece do 26. marta”, navodi se u dopisu u koji su DN imale uvid.

Kako se ističe, tokom testiranja zaposleni, roditelji i djeca moraju nositi zaštitne maske.

“Prilikom određivanja termina neophodno je obezbijediti dovoljno vremena između dva testiranja tokom koga bi se provjetrile prostorije/učionice i dezinfikovali stolovi/površine koje su prethodno korišćene”, napominje se u dopisu.

Ministarstvo je preporučilo školama da, ukoliko imaju mogućnosti, upišu u prvi razred učenike iz porodica iz kojih istu školu pohađaju starija djeca.

“Takođe, ukoliko ima mjesta, škole mogu upisati u prvi razred djecu koja nijesu iz naselja koja pripadaju području škole” navodi se u dopisu.

Podsjeća se da Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju članom 31 propisuje da se u školu upisuju djeca koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina života.

Rtcg.me/ foto: freepic

pročitaj više

Predstavom „Ćelava pjevačica“ završeni „Dani Tivta”

Pozorišnom predstavom „Ćelava pjevačica“ u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta završena je manifestacija „Dani Tivta u Novom Sadu“, koja je trajala od 22. do 24. marta. Dugotrajnim aplauzom publika je sinoć pozdravila aktere komada nastalog u produkciji tivatskog Centra za kulturu.

“Čast nam je i zadovoljstvo što je Centar za kulturu dio svečane delegacije za vrijeme Dana Tivta u Novom Sadu i mislim da je na pravi način krunisana manifestacija, izvođenjem posljednjeg remek djela Jagoša Markovića. Bez obzira što je u pitanju bokeški dijalekt, govor i radnja koja je originalno iz Londona prenesena u Boku, publika je razumjela i reagovala izvanredno na predstavu”, izjavio je direktor Centra za kulturu Tivat Goran Božović.

On je istakao da sa Novim Sadom baštine saradnju u više kulturnih sfera, naročito u pozorišnoj djelatnosti.

„Srpsko narodno pozorište je naš čest gost na Purgatorijama, kao što smo i mi sada gosti, i tu ćemo saradnju nastaviti vrlo vjerovatno i ovog ljeta. „Ćelava pjevačica“ kao vrlo tražena predstava ne samo u Crnoj Gori već i u regionu, trenutno je na turneji u Srbiji, a već u utorak učestvuje u takmičarskoj selekciji festivala „Dani komedije“ u Jagodini“, dodao je on.

Utiske nakon nastupa na sceni u Novom Sadu podijelili su glumci Momčilo Otašević i Branko Vidaković.

„Đe god igramo razumije se. Možda zeru bolje kući jer razumije se jasnije jezik. Kome nije jasna riječ, jasna mu je radnja, ideja, misao, scena. Reakcije su ujednačene. Gostujemo dosta i gdje god dođemo puno je publike. Nama je srce puno jer ovu predstavu jako volimo“, ističe Otašević.

Branko Vidaković je kazao da publika uvijek slično reaguje, kao i da je Novi Sad uvijek intrigantan, vjerovatno zato što, dodaje, Novosađane smatra za poznavaoce pozorišta.

“Mislim da su divno reagovali. I pored toga što govorimo bokeški jezik koji nije razumljiv svuda, publika se brzo „ukačila“ i do kraja predstave je pratila fantastično. Poslije prvih deset minuta šoka i iznenađenja, uključili su se i kao da su naslućivali, ušli su u naše emocije i tako su divno reagovali. Aplauz na kraju sve govori“, zaključuje Vidaković.

Pored predstave, proteklog vikenda Novosađani su bili u prilici da pozdrave i mažoretke plesnog kluba ”Modest”, klapu ”Jadran“, članove KUD ”Boka”, NVO ”Maškarada“ i Glazbeno prosvjetnog društva Tivat.

rtcg.me

pročitaj više

Da ne zaboravimo, danas je 25. godina od NATO bombardovanja

 Prije 25. godina nešto prije 20 sati oglasile su se vazdušne sirene označavajući početak NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije u čijem su tada sastavu bile Srbija I Crna Gora.

Vijest o napadu na SR Jugoslaviju objavio je generalni sekretar NATO Havijer Solana.

NATO agresija pokrenuta je bez odobrenja Savjeta UN čea u njoj su ustvovale snage 19 zemalja zapada. Tog 24. matra izvršen je napad na jednu suverenu zemlju, protivno svim principima i normama međunarodnog prava.

Sjećam se kako smo te večeri uživo gledali polijetanje “nevidljivih” aviona iz NATO baze u Avianu. Prenos smrti uživo. I sledećih 78 dana radili smo to isto.

Sjećam se i kako sam te prve večeri bombardovanja  sa troje male djece sišla u atomsko skolonište u našoj zgradi u koje je bilo već puno ljudi. U jednoj ruci stiskala sam ruku svoje kćerkice u drugoj torbu sa dokumentima I nekoliko, za mene, važnih sitnica.

NATO bombardovanje na suverenu zemlju SR Jugoslaviju počelo je nakon neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu u februaru i martu 1999. godine.Bio je to prvi put da je NATO primijenio vojnu silu bez odobrenja Savjeta bezbijednosti, tj. bez međunarodnopravnog odobrenja.

Tokom  78 dana bombardovanja procijenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 djece, a ranjeno oko 6.000 osoba.

 Srušeni su mostovi, uništena infrastrukture, razrušeni gradovi, bombardovane škole, bolnice…

Prve noći u  vazdušnim udarima učestvovali su borbeni avioni NATO – SAD, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Italije, Nemačke i Španije a gađano je više od 50 vojnih objekata, uključujući i industrijske namenske proizvodnje: fabriku „UTVA“ u Pančevu, Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ i preduzeće „Milan Blagojević“ u Lučanima.

Snage NATO-a napale su i vojne ciljeve u Crnoj Gori, ali i most u Murinu.

Vojnik Danilovgradske kasarne Saša Stajić koji je imao samo 20. godina. Poginuo je prve večeri bombardovanja.

Desetogodišnja Julija Brudar, dvije godine starija Olivera Maksimović Miroslav knežević ( 13) Milka Kovačević, Manojlo Komatina i Vukić Vuletić poginuli su u bombardovanju mosta u Murinu jer je taj most NATO proglasio legitimnom metom.

Paška Junčaj i stariji vodnik Miroslav Božović poginuli su tokom bombardovanja Šipčanika.

Vazdušni napadi okončani su potpisivanjem tzv. Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. godine.

Ekonomski eksperti iz Grupe 17 procenili su štetu na približno 30 milijardi dolara. U danima nakon povlačenja jugoslovenske vojske Kosovo je napustilo više od 164.000 Srba i 24.000 Roma.

Bombe sa osirumašenim uranijumom koje su korišćene u bombardovanju ostavile su posledice na zdravlje ljudi.

pročitaj više

Glumica Anja Nenadić i Marko Todorović očekuju prinovu

Glumica Vanja Nenadić (32), I njen emotivni partner i kolega Marko Todorović očekuju prinovu. Glumica koju gledamo u seriji “Tajne vinove loze” je u petom mjesecu trudnoće piše Alo.rs

I Vanja i Marko koga je publika gledala u ostvarenjima “Koža”, “Pad”, “Senke nad Balkanom”, “Ubice mog oca”, “Kralj Petar Prvi”…su članovi Beogradskog dramskog pozorišta I njihova ljubav desila se u pozorištu. Prvo su bili prijatelji a onda je prijateljstvo između mlade glumice iz Srema I kršnog crnogorca preraslo u ljubav.

 “Živimo zajedno i to je jedna ozbiljna priča i mirna luka”,  kazala je prije dvije godine Anja.

pročitaj više

Globalna akcija Sat za planetu

U  globalnoj akciji “Sat za planetu“ večeras u gradovima širom svijeta tačno u  20:30h ugasiće se svijetla na jedan sat.. Podgorica se i ove godine uzela učešće u ovoj akciji  pa će na jedan sat na upravnoj zgradi, mostu Milenijum i Moskovskom mostu na sat vremena svijetla biti ugašena.

Globalnoj akciji  koju za Crnu Goru organizuje NVO Green Home pridružiće se i drugi gradovi širom Crne Gore, ali i svi građani koji u svojim domovima treba da ugase svijetla i na taj način pokažu odgovoirnost prema životnoj sredini i obavezu da čuvamo prirodu.

pročitaj više

Fascinantna priča Irine Abramovič

Irina Abramovič poznata je kao bivša supruga ruskog milijardera i vlasnika fudbalskog kluba Čelsi, Romana Abramoviča. Osim braka sa jednim od najmoćnijih muškaraca na svetu, Irina ima sopstvenu fascinantnu priču.

Rođena je 1. juna 1985. godine u Moskvi, prestonici Rusije. Imala je skromno vaspitanje i odrasla je u porodici srednje klase. Irina je od malih nogu pokazivala izuzetnu inteligenciju i snažnu radnu etiku, što je kasnije utrlo put njenom uspjehu.

Stekla je visoko obrazovanje na prestižnom Moskovskom državnom univerzitetu,na kome je diplomirala ekonomiju. Njen akademski sjaj i nepokolebljiva odlučnost privukli su pažnju renomiranih poslovnih lidera, što ju je navelo da obezbedi stažiranje u istaknutim finansijskim institucijama

Nakon završetka školovanja, Irina Abramovič je napredovala kroz činove u finansijskom sektoru. Njeno oštroumno odlučivanje i analitičke vještine obezbijedile su joj put do vrha a urođena sposobnost da napreduje u okruženjima visokog pritiska i predvidi tržišne trendove izazvala je ogromno poštovanje i divljenje od strane njenih kolega.

Pored svojih izuzetnih dostignuća u poslovnom svijetu, Irina Abramovič je takođe posvećena pozitivnom uticaju na društvo. Aktivno je uključena u različite dobrotvorne organizacije, fokusirajući se na ciljeve vezane za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i očuvanje životne sredine. Irinini filantropski napori dotakli su bezbroj života i nastavljaju da inspirišu druge da doprinesu dobrobiti čovječanstva.

Prema umjetnosti poseduje duboku strast. Ona je strastveni kolekcionar savremenih i modernih umjetničkih djela, sa oštrim okom za identifikaciju talenata u nastajanju. Irinina umjetnička kolekcija se smatra jednim od najupečatljivijih i najraznovrsnijih asortimana na svijetu.

Zahvaljujući svojim dostignućima, Irina Abramovič je postala globalna ikona i simbol osnaživanja žena. Njeno ogromno bogatstvo i uspjeh otvorili su  joj mnoga vrata i pomogli ostvaruje  svoje snove.

Irina Abramovič je uporni zagovornik ženskih prava i rodne ravnopravnosti. Ona aktivno podržava inicijative koje osnažuju žene, pružajući im mogućnosti za obrazovanje, profesionalni razvoj i liderske pozicije.

Put Irine Abramovič do uspjeha nije bio bez sopstvenih izazova. Prošla je kroz industriju u kojoj su dominirali muškarci i prevazišla razne prepreke, dokazujući da odlučnost, otpornost i naporan rad ne poznaju granice.

Prepoznajući važnost njegovanja mladih talenata, Irina Abramovič aktivno podučava buduće preduzetnike i poslovne profesionalce. Ona dijeli svoju mudrost i iskustva, vodeći ih ka uspjehu, usađujući im vrijednosti integriteta i istrajnosti.

Irina Abramovič je strastvena za očuvanje životne sredine za buduće generacije. Ona ulaže značajna sredstva u održive inicijative i podržava organizacije koje rade na očuvanju životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena.

Izuzetan uspeh Irine Abramovič omogućio joj je život u luksuzu ali ona vjeruje i u vraćanje i dijeljenje svojih blagoslova sa onima kojima je potrebo. Njena veza sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem takođe je privukla pažnju, dodajući dodatni sloj intrige njenoj javnoj ličnosti. Međutim, važno je priznati njena dostignuća i individualnost izvan njenog supružnika.

stil.kurir.rs/ foto/Martin Day / Newscom / Profimedia

pročitaj više

Kad ljepota zablista: Veliki uspjeh mis Crne Gore Anđele Vukadinović

Kotoranka Anđela Vukadinović, predstavnica Crne Gore na ovogodišnjem Miss World takmičenju koje se održavalo u indiji, osvojila je srca svijetske javnosti i ušla u istoriju naše zemlje kao prva Crnogorka koja je osvojila titulu Miss Multimedije. To je titula koja se dodjeljuje takmičarki koja najbolje koristi digitalne platforme poput društvenih medija i interneta kako bi promovisala sebe, svoju zemlju i ciljeve takmičenja.

Nakon povratka u Crnu Goru ona je u salonu Prive u Tivtu organizovala gala proslavu za prijatelje, rodbinu i pripadnike sedme sile kako bi zajedno proslavili uspjeh koji je postigla.

 „Zajedno slavimo odličan rezultat koji sam postigla u Indiji, a ja vam obećavam  da ću opravdati vaša očekivanja i da vas neću razočarati ni u narednom periodu kazala je Anđela.

Prelijepa Kotorankaje najavila je i veliki broj humanitarnih projekata posebno tokom ljetnjih mjeseci ali i da će nastaviti da putem društvenih mreža i medija promoviše Crnu Goru i sve njene ljepote i vrijednosti.

MN/ Foto/ fb

pročitaj više

Zastrašujući podatak o broju gojazne djece u Crnoj Gori

Zastrašujući podatak da je po broju gojazne djece Crna Gora na četvrtom mjestu u Evropi izgleda da nikog nije zabrinuo. Od riječi do djela i kada je dječje zdravlje u pitanju dugačak je izgleda put.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali da su ovi podaci naročito alarmantni jer se gojaznost u djetinjstvu i adolescenciji obično nastavi gojaznošću u odraslom dobu i povezana je sa mnogim komorbiditetima.

– U svim strateškim dokumentima koji se tiču gojaznosti i generalno nekih globalnih ciljeva u tim dokumentima, stoji da je jedan od glavnih ciljeva da se zaustavi trend rasta gojaznosti, kako kod djece, tako i kod opšte populacije. Gojaznost kod djece, odnosno prekomjerna tjelesna masa, dobra su osnova za hronične nezarazne bolesti u odraslom periodu. Gojazna djeca imaju mnogo veću šansu da obole od onih oboljenja koja su vodeća po pitanju smrtnosti i obolijevanja, a to su kardiovaskularne bolesti, dijabetes melitus, karcinomi i mnoga druga, kazala je Dr Enisa Kujundžić, specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje

Ona je naglasila  i da konzumiranja hrane visoke energetske gustine, a nutritivno siromašne, kao što su slatkiši, grickalice, bezalkoholni zašećereni napici, nedovoljno fizičke aktivnosti i sna, provođenje više od dva sata ispred televizora, kompjutera i drugih medija takođe uzrokuju gojaznost.

Navike u ishrani se stiču u najranijem djetinjstvu, pa su u periodu prije škole roditelji ključni u formiranju pravilnih navika kod djeteta. , kada dijete krene u školu, školsko okruženje i uticaj vršnjaka preuzimaju primat u konačnom formiranju navika djeteta dodala je Dr Kujundžić.

– Naravno da odgovornost nije samo na roditeljima, ili samo na školi I da je potrebno stvoriti  okruženje koje će podržavati zdrav način života, ali prolazeći pored škola nemoguće je ne primijetiti kioske koje djeci nude upravo štetnu hranu. Neki od tih kioska nalaze se na nekoliko desetina metara od školskih dvorišta a neki  i u samim  dvorištima pa se postavlja pitanje ko je dao dozvolu da se u dvorištu škola otvore  takvi kiosci?

Za početak trebalo bi zatvoriti takve kioske a u okviru škola otvoriti školske menze koje bi đacima nudile zdraviju hranu.

Izvor/dan

pročitaj više

Sveti Stefan na listi 100 najboljih plaža na svijetu

Portal Beachatlas, poznat kao vodič za plaže, objavio je listu 100 najboljih plaža na svijetu, a na njihovom spisku na 31 mjestu našla se i crnogorska plaža Sveti Stefan.

Kako navodi ovaj portal, potraga za najboljih svjetskim plažama usmjerena je uglavnom na izgled, ali su istakli da nisu željeli napraviti konvencionalnu listu, već uzeti u obzir i druge kriterijume kao što su vrijednost za lokalnu zajednicu, ponuda načina života i kulturni značaj.

 „Plaža Sveti Stefan, na istoimenom ostrvu na budvanskoj rivijeri u Crnoj Gori, predstavlja upečatljiv simbol zemlje. Sa svojim živopisnim krovovima od terakote u kontrastu sa azurnim vodama Jadranskog mora i povezanim sa kopnom čudnom kamenom stazom, ovo ostrvo predstavlja spoj crnogorske prirodne ljepote i bogate istorije“piše https://www.beachatlas.com/golden-beach-award-2024

Na listi su se našli i neke lokacije iz regiona, kao što su: Bačvice u Hrvatskoj (21. mjesto), Splavovi u Srbiji (50. mjesto), Viški podmorski tunel u Hrvatskoj (59. mjesto) te Bled u Sloveniji (75. mjesto).  A za BiH je zanimljivo jer se nalisti našla i plaža Jablaničkog jezera, koja je zauzela 57. mjesto.

pročitaj više

Uguši vas suvi kašalj? U šolju toplog mlijeka dodajte ovaj sastojak i nestaće preko noći!

Suhi kašalj, najčešće je simptom prehlade, a može biti uzrokovan različitim zdravstvenim problemima. Neki počinju kašljati od iritacije uzrokovane suhim zrakom, no uzrok kašlja može biti i alergija.

Pored brojnih farmaceutskih preparata, postoje i prirodni koji bi nam uvijek trebali biti prvi izbor u borbi protiv ove napasti. Svakako savjetujemo da date priliku ovom zaista efikasnom lijeku naših baka. Mlijeko i žalfija činr čuda da uporni, suhi kašalj

Visok procenat eteričnih ulja koja sadrže antibakterijska i antiiflamatorna dejstva, kao i velika količina fosforne kiseline, vitamina C, B1, P i tianina čine žalfiju vrlo moćnim borcem protiv kašlja.

Neophodno je u šerpu nasuti 250 ml mlijeka, dodati 1 supenu kašiku žalfije i kuvati na laganoj vatri do ključanja.

Kad mlijeko proključa, sklonite ga sa šporeta. U napitak dodajte i 1 kašičicu maslaca, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta.

Napitak procijedite i dodajte i kašičicu meda i prstohvat kurkume i sve dobro promješajte.

Pijte ovu mješavinu sat vremena prije nego što odete na spavanje.

Izvor: priroda i zdravlje

pročitaj više

U srijedu u KIC-u: Muzička priča Mali princ

Francuski institut i Kulturno – informativni centar “Budo Tomović”organizuju izvođenje muzičke priče “Mali princ” 20.marta, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati.
Autor ovog djela je francuski kompozitor, pijanista i dirigent Tjeri Ulije, koji će uz violinistkinju Klaru Serna, KIC-ov kamerni orkestar “Creation” za specijalne projekte i naratore Sogdian i Joana Uresa, predstaviti muzičku interpretaciju klasika francuske književnosti, Antoana Sent-Egziperija.
Publika će kroz ovo muzičko djelo pratiti priču o avanturama malog princa koji putuje kroz svemir i susrijeće različite likove koji mu pomažu da razumije suštinu života, nauči važne lekcije o prijateljstvu, ljubavi i odgovornosti. Ovom muzičkom pričom obilježićemo Međunarodni dan
Frankofonije i 80 godina od smrti ovog planetarno poznatog pisca. Tokom izvođenja muzičke priče “Mali princ” biće prikazan prevod teksta
na crnogorski i engleski jezik.
Ulaz je slobodan.

pročitaj više

Nenad Jezdić održao lekciju o ljepom ponašanju u pozorištu

Popularni glumac Nenad Jezdić ovih dana je u centru pažnje domaće javnosti zbog svog novog filma “Poslednji strelac”.

Glumac koji je u novembru 2023. nagradu “Raša Plaović” za ulogu u predstavi “Razvojni put Bore Šnajdera igra dstave u Zvezdara teatra koji je na društvenoj mreži Instagram objavio snimak njegovog  govora u kom je podsetio posjetioce pozorišta i da nije pristojno koristiti mobilni telefon usred predstave.

– Sinoć je nekoliko ljudi u publici koristilo svoje mobilne telefone za fotografisanje, dopisivanje, pa čak i razgovor – navodi se na profilu ovog pozorišta, uz snimak čuvenog glumca.

– Isključite telefone u pozorištu! Vrijeme koje ste odvojili za predstavu nije vreme za telefoniranje. Ometate glumce koji igraju predstavu, kao i publiku koja poštuje pozorišni čin. U pozorištu je dozvoljeno da budete oflajn (koristite to pravo) – navodi se u saopštenju Zvezdara teatra. – I pomislite – šta poručujete sagovorniku kojem ste se javili na telefon tokom predstave?!

pročitaj više

Vladeta Jerotić objašnjava zašto je teško ljudima da vole

Nije pretjerano smatrati da je najveća nesreća za ljude i ovu planetu na kojoj oni žive – katkad potpuna, katkad djelimična nesposobnost jednog velikog broja ljudi da vole. Isto tako ne izgleda mi nimalo preterana misao da se čitavo čovječanstvo i zemlja pod njim održavaju prije svega zahvaljujući onim malobrojnim ljudima koji su u stanju da vole. Prisjećam se jedne stare jevrejske legende koja kaže da svijet počiva na trideset šest pravednika i da gubitkom samo jednog od njih patnje sveta bi postale tako teške i surove da bi bile u stanju da otruju i dušu djeteta. Nije li se ovaj broj pravednika u svijetu već počeo da smanjuje?

Vrlo je vjerovatno da bi mnogi ljudi bili začuđeni kada bi čuli da je samo mali broj ljudi zaista sposoban da voli. Proveravajući sami sebe, upitali bi se: zar nisu pružili toliko dokaza svoje ljubavi prema roditeljima, prema svojoj djeci, siromašnijoj rodbini, zar nisu davali priloge unesrećenima, zar nisu pokazali ljubav prema otadžbini onda kada su je branili?

Otkrića savremene psihologije i psihopatologije o suštini ljudske prirode i skrivenim potencijalima koji iz nesvjesne psihe djeluju i u osnovi upravljaju ljudskim postupcima u priličnoj su mjeri odrekla čovjeku uljepšanu predstavu koju je o sebi stvorio i za koju je vjerovao da je može trajno da održi. Uostalom, dovoljno je poći već i od jednostavnog pitanja: otkud toliko zla, nesreće i nepravde u svijetu kada je većina ljudi uvjerena u ispravnost svojih postupaka, časnost svojih namjera i iskrenost svoje ljubavi?

Trebalo bi, naravno, prije svega definisati pojam ljubavi, što nije jednostavno. Izbjegavajući da odemo u krajnost pa da ljubav podižemo na nedostupan presto, „čiste, idealne, platonske ljubavi“, ili da ljubav svedemo na ljepši izraz za zadovoljavanje osnovnih nagonskih potreba, ili samo na „maskiranu sebičnost“, biće dovoljno da se poslužimo riječima upravo jednog vrsnog psihoanalitičara kakav je bio Oto Fenihel: „O ljubavi se može govoriti tek kad razmišljanje o objektu dostigne toliki stepen da je vlastito zadovoljenje nemogućno ako se i objekt ne zadovolji.“ Ako ove Fenihelove riječi ne shvatimo doslovno, onda smo na dobrom putu da stvarno razumijemo pojam ljubavi. I tada nam ljubav neće više izgledati kao trenutak inspiracije ili slučajna spontanost izlivanja osjećanja, već kao zadatak i trud.

Ne ulazeći u složeno poreklo naše potrebe za ljubavlju, i to ne samo potrebe da se primi ljubav od drugih, već i one značajnije, iako izvedene i sekundarne, da se ljubav drugima pruži (i to bez svjesnog ili češće nesvjesnog očekivanja da će ona biti uzvraćena ili bilo na koji način i kada „naplaćena“), želimo ovdje da iznesemo najčešće razloge zbog čega ljudi nisu u stanju da vole, ili, kao što smo to u naslovu istakli, teško mogu da vole. Teškoćama voljenja prilazimo isključivo kao dijagnostičari i sagledavamo ih samo sa psiholoških pozicija, svjesno se ograđujući da budemo i terapeuti, ili da ovaj problem osmotrimo i sa nekih drugih, sigurno značajnih i opravdanih stanovišta.

1) Ne znam da li je ijedan čovjek u stanju da voli ako nije bio voljen. Ili – na drugi način rečeno – koliko smo i s kakvom snagom u detinjstvu bili voljeni, toliko ćemo biti u stanju da volimo i mi druge. Roditelji koji nisu željeli dijete ili su ga željeli, ali odmah poslije rođenja, bilo iz koga tragičnog razloga koji je mogao doći spolja ili iz samih roditelja, ovo dijete nisu stvarno prihvatili niti ga zavoljeli, stvaraju, često i bez svoje volje, uslove patološkog razvoja djeteta. Mada se s pravom ističe da je za pravilan psihički rast djeteta neophodna ljubav oba roditelja, ima dosta primjera u životu koji pokazuju da je katkad i ljubav samo jednog roditelja (pod uslovom se izbegne preteran, pa i bolesni vid ljubavi prema djetetu) dovoljna da dijete ne liši šanse u budućnosti da i samo nekoga zavoli.

2) Ljudima je teško da vole, jer su ljubav od roditelja doživeli pomiješanu sa mržnjom, grubošću i surovošću. Treba najprije raščistiti sa iluzijama da postoji neki čovjek (znači i roditelj) koji bi bio u stanju da gaji prema bilo kome čistu ljubav, i to u nekom zamišljenom, neprekinutom toku. Čovjek je u dubini svoga bića ambivalentan, sklon da voli i mrzi jednu istu osobu ili stvar. Nije bilo malo primjera u životu, naročito u odnosima roditelj-djeca ili u ljubavnim odnosima, da se neka „velika ljubav“ pretvori u divlju mržnju, ali i obratno, mada ređe, da je mržnja pretočena u ljubav. Upravo zbog ove prevrtljivosti ljudske prirode, koja dolazi od imanentne prisutnosti „dobrog“ i „zlog“ u čovjeku (koju je hrišćanska kultura Zapada jače doživela i istakla od one azijske na Istoku), dijete rano doživi, gotovo bih rekao na arhetipski način, ovaj dualizam i rano stekne veliku nesigurnost s obzirom na odnos prema ljubavi.

Uzmimo samo kao primjer, nimalo rijedak, da dijete u toku samo jednog dana doživi naglu promjenu raspoloženja jednog od roditelja (a ono doživljava afekte svojih roditelja naročito jako), kod kojih se ljubav i mržnja mijenjaju brzinom promjena proljećnog neba, onda mu ne ostaje drugo nego da pošto je preko straha doživjelo ovu smjenu, ili sebe dalje razvija reaktivno se identifikujući sa roditeljima (dakle, razvija se ne autonomno, već heteronomno), postajući postepeno kao roditelji, ili postaje nepoverljivo prema svakom ispoljavanju ljubavi, bilo da ona dolazi iz okoline ili kao impuls iz sopstvene duše.

3) „Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe“ – kaže stara mudrost. Jedan od vrlo značajnih razloga zašto ljudi ne vole ili teško zavole drugog je u tome što ne vole sami sebe. Već smo ranije pisali o rasprostranjenoj zabludi da ljudi u najvećem broju vole sebe. Istina je obrnuta. Poznati francuski pisac Monterlan s pravom je pisao: „Ubeđen sam da je najveći neprijatelj čovjekov u njemu samom“. Zašto je to tako?

Zaista, kada se bolje zagledamo u ljude iz naše okoline, zapazićemo da mnogi ne vole sebe svjesno, još češće nesvjesno. Razlozi za ovakvo duboko odbijanje prihvatanja sebe mnogobrojni su. Da pomenemo samo neke: razočaranje koje su jednom priredili svojim roditeljima rušeći im sliku koju su ovi izmislili o svojoj djeci, djelovalo je depresivno prije svega na njih same; doživljeno razočaranje u idealiziranu sliku, fizičku ili psihičku, koju su o sebi ljudi stvorili, a koja nikako nije u stanju da se uklopi u realnost. Ljudi, drugim rečima, ne vole sebe zato što su se u životu pokazali onakvim kakve sebe nisu zamislili, ili kako ih drugi nisu zamislili.

Najveći broj ljudi, zatim, voli sebe narcisoidno. Ako je voljeti sebe narcisoidno, katkad, dovoljno nekom novom Narcisu, ovakva ljubav se pokazuje kao velika prepreka i njemu samom za odnose sa drugim ljudima, posebno u odnosima drugih ljudi prema njemu. Poznato nam je da ovakav tip ljudi teško može da zavoli zato što su imali roditelje koji su im poklanjali preterano mnogo pažnje; zato što su doživeli strah, realan ili umišljen, da ih roditelji nisu dovoljno voljeli ili zato što su i sami imali narcističke roditelje. Ishod u svim slučajevima isti je: pojačana ljubav prema sebi. Sebičnost ovakvih ljudi posljedica je nedovoljne individuacije, nemanja prilike da se postane individua. Treba ovom prilikom napomenuti da u toku „individuacionog procesa“ postoji jedna faza kada je sebičnost normalna pojava, jer je pojačano bavljenje sobom i pojačana naklonost prema sebi izraz borbe za samostalnost i nezavisnost, borba za svoje Ja. Nažalost, ova faza kod mnogih traje čitav život.

4) Vještački odjeljujući erotiku od seksualiteta, zbog pogrešne ili preterane identifikacije u djetinjstvu, najčešće sa roditeljima suprotnog pola, odrasli čovjek je u erotično-seksualnom rascepu, pa ili „voli“ partnera, pri čemu je u intimnim odnosima impotentan, odnosno frigidan, ili „ne voli“ partnera, pri čemu je sa njim seksualno uspješan. Nije teško u ovakvom rascepu prepoznati tragove nerazriješenog Edipovog kompleksa.

Sve pomenute i mnoge nepomenute varijacije teme „ne moći voleti“ imaju koren u greškama vaspitanja u ranom detinjstvu. Moramo priznati da nam se čini kao da se neke od ovih grešaka, koje su izgleda neizbežne, „lijepe“ za pojedine crte ljudskog karaktera u kojima ima nešto od „primordijalne prirode“, nečega što je urođeno. Na sreću, sve psihološke i psihopatološke šeme, pa i ova izložena, život često demantuje i prevazilazi, iako se jedan dobar dio čovječanstva vlada po njima. Dovoljno je, ipak, znati da se ljubav, kao i sve što je skupoceno i krhko u nama, mora njegovati i gajiti. Prirodnoj težnji prema ljubavi potrebni su povoljni uslovi za razvoj. Jer voljeti drugog čovjeka znači i razumjeti ga, a svakako i – opraštati mu. Nije, doduše, lako voljeti čovjeka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već i da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude.

(Vladeta Jerotić, odlomak iz knjige “Čovek i njegov identitet”)

pročitaj više

Snažan zemljotres pogodio Crnu Goru

Jutros u četri sata i pet minuta  građane Crne Gore probudi je jači zemljotres. Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore navodi da je registrovao zemljotres jačine 5,4 stepena po Richteru sa epicentrom na pet kilometara od mjesta Čarađe u opštini Nikšić. Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 km.

“Zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području”, saopštio je Zavod.

Intenzivno podrhtavanje osjetili su i građani Bosne i Hercegovine, a prema komentarima na internetskoj stranici EMCS-a, potres se osjetio i u Hrvatskoj.

Nakon jutrošnjeg jačeg zemljotresa uslijedila serija od 30-ak slabijih, saopštila je Milena Tomanović načelnica Sektora za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju na konferenciji za novinare. Ona je pojasnila da se ne može predvidjeti da li će biti novih zemljotresa i da li oni mogu biti jačeg inteziteta.

Područje na kome je bio epicentar do sada je generisalo zemljotrese do 5, 4 stepena Rihterove skale što ukazuje na trusnu aktivaciju ovog terena.

Za sada nema izvještaja sa terena ima li povrijeđenih i veće materijalne štete.

pročitaj više

Srećno starenje: žene starije od pedeset godina izgradile savršenu komunu za sebe

One su žene starije od pedeset godina koje su stvorile vlastitu zajednicu u novom, namjenski izgrađenom stambenom bloku. Umjesto da žive same ili u staračkom domu, žive u prijateljskom, mirnom i dobrosusjedskom okruženju.

S ulice je vrlo lako promašiti New Ground. Stambeno naselje u Londonu je kao svako drugo. Ali kad se uđe u naselje koje se može prevesti kao nova zemlja, nova teritorija ili nova perspektiva njega, odmah se zapaža  da se radi o prostoru koji je pažljivo dizajniran. U ovom slučaju dizajnirale su ga njegove stanovnice – žene starije od 50 godina.

Ove žen se više ne opterećuju starenjem, žele samo živjeti i uživati. Ili, kako jedna njegova stanovnica kaže: “Smirena sam, kreativna i imam energije za rad koji koristi zajednici.” Svima njima bila je sasvim neprihvatljiva ideja življenja u ustanovi koja brine o starim i nemoćnim licima. Nisu željele ni opterećivati djecu svojim potrebama. Ali nisu željele ni da žive kao usamljene starice koje živen u svojim kućama ili stanovima. Umjesto toga, napravile su, u velikoj mjeri, samostalnu zajednicu u kojoj im je trošak života manji, a život srećniji.

New Ground inovativna stambena zajednica u kojoj svaki član ima vlastiti dom i pristup zajedničkim prostorima, objektima i sadržajima koji bi možda bili preskupi ili teški za organizovati u slučaju običnog stanovanja. Neke od članica ove zajednice stale su pred kamere BBC-ja da bi ispričale kako im je život u ovom okružju krenuo nabolje.

U velikoj zajedničkoj kuhinji i dnevnom boravku, koji gledaju na golemi zajednički vrt i povrtnjak, Vivien Sheehan (79), kaže novinarki da voli vrtlarenje. Kad je živjela sama, visoke ograde koje su okruživale njezin vrt značile su da ponekad cijeli dan nije vidjela nikoga. Ovdje uvijek ima s kim popričati. “Jednostavno je lijepo imati druge ljude u blizini kad ih želiš”, rekla je. Kompleks se sastoji od 25 stanova od kojih svaki ima svoj vanjski prostor.

Ideja za New Ground rođena je prije mnogo godina kada je grupa žena razmišljala o tome kako žele živjeti u starosti, objašnjava Jude Tisdall (72). Odlučile su istražiti ideju zajedničkog stanovanja pa su posjetile Nizozemsku koja je već imala utemeljene penzionerskre stambene zajednice. Ideja je da stanovnici stvaraju i vode vlastite zajednice. U Ujedinjenom Kraljevstvu ih je trenutno 25, a 60 ih je u pripremi.

Stanovnice kažu da im New Ground pomaže u borbi protiv usamljenosti i izolacije. “Ne treba biti prepametan za shvatiti prednosti ovakvog života. U svijetu postoji toliko straha i toliko problema – živjeti u zajednici za bilo koju dob može biti olakšanje. Nije za svakoga, ali dobrobiti su ogromne”, kaže Jude.

Za ono što su ove žene stvorile bilo je potrebno puno rada i planiranja, osobito jer su bile pionirke cohousinga u Velikoj Britaniji. Osnivačice su pronašle arhitekte i osnovale stambenu zadrugu putem koje je financirana gradnja. Kupile su stanove u kojima žive, dok osam članica unajmljuje svoje stambene jedinice po socijalnoj cijeni.

Nije bilo lako doći do ove tačke, kaže Jude. Pronalaženje građevinskog zemljišta je bio težak posao. Sve su stanovnice New Grounda zagovornice zajedničkog stanovanja i žele potaknuti druge da sudjeluju u tome. Edukuju ih kako izgraditi vlastitu zajednicu.

Dob i porijeklo žena u New Ground su različite. Neke još rade, druge su u penziji. Žive nezavisno u svojim domovima, ali kažu da je lijepo znati da nisu same i da imaju društvo kada ga požele. “Uvijek se nađe neko s kim se možeš družiti“, kaže Mags Beltran (77) i dodaje: “Naš prioritet je da stvarno ne budete usamljeni, ali famozno je upravo to da možete biti sami, ako to poželite.”

MojeVrijeme.hr/foto: New Graund

pročitaj više